Najtopleje je bilo zjutraj ob 7. uri v Dobličah pri Črnomlju, kjer se je živo srebro povzpelo do 15,2 stopinje Celzija. V Kočevju in na Ptuju so izmerili 13,8 stopinje Celzija, v Celju in Rogaški Slatini 13,2 stopinje in v Litiji 13 stopinj Celzija.

Le malce hladneje je bilo ob tej uri v Ljubljani, in sicer 12,1 stopinje Celzija. Natanko 12 stopinj pa so v glavnem mestu izmerili opolnoči, ko je toplo vreme privabilo na silvestrovanje v središče mesta več tisoč ljudi, med njimi številne tuje turiste. "Silvestrovo je bilo izjemno toplo," je povedal Šter.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi v preteklih letih je že bilo nekaj toplih silvestrskih noči, a se živo srebro ni nikoli povzpelo nad deset stopinj Celzija. Ob prehodu v leti 2017 in 2009 so v Ljubljani izmerili sedem stopinj Celzija. Zelo mrzlo pa je bilo po drugi strani leta 1968, ko so v Ljubljani opolnoči izmerili -12 stopinj, še nekoliko bolj v preteklosti pa leta 1853 z -19 stopnjami Celzija.

Toplo bo tudi v prihodnjih dneh

Trenutno toplo vreme nikakor ni običajno. "Preseneča izjemno dolgo obdobje z nadpovprečnimi temperaturami za ta del leta," je dejal Šter. Podobno toplo bo tudi še v prihodnjih dneh. V ponedeljek bodo temperature podobne današnjim, v torek se bo ohladilo za stopinjo ali dve.

Sprememba vremena se napoveduje proti koncu tedna, ko bo Slovenijo dosegla hladna fronta, vendar ta ne bo izrazita. Šter ne pričakuje, da bomo imeli zelo hudo zimo. Po drugi strani ne verjame, da bomo presegli januarski rekord, ko so 29. januarja 2002 v Slovenskih Konjicah izmerili 21,4 stopinje Celzija. Tako toplo letos ne bo, je še povedal.