Maraton Franja in Goni pony. Foto: BoBo
Maraton Franja in Goni pony. Foto: BoBo

Obe kolesarski prireditvi, ki bi morali biti sicer že junija, pa sta zaradi epidemije covida-19 odpadli, sta namreč nov datum dobili v prvem septembrskem koncu tedna.

V soboto in nedeljo bo Ljubljana z okolico tako gostila že 39. Maraton Franja, največji kolesarski dogodek v Sloveniji.

Maraton bo sicer tokrat močno okrnjen. Namesto tridnevnega sporeda, bosta tekmovalna le dva dneva, obenem pa ne bo kronometra, na katerem sta lani v okviru državnega prvenstva slavila Tadej Pogačar in Eugenia Bujak.

Tudi udeležencev bo letos precej manj. Zaradi omejitev v zvezi z novim koronavirusom se bo prireditve lahko udeležilo le 500 tekmovalcev na preizkušnjo, kar pomeni, da se bo po ljubljanskih cestah podilo med 2000 in 2500 kolesarjev, je dejal direktor maratona Gorazd Penko.

"Ves čas smo bili v stiku s pristojnimi organi, saj smo različno dojemali to številko 500, kolikor oseb se pač lahko udeleži večjih dogodkov. Ne nazadnje jih v nedeljo za izvedbo prireditve skrbi okoli 800," je dodal Penko.

Pozneje so se vendarle dogovorili, da osebje za organizacijo ni všteto v prireditev, s čimer so lahko ponudili 500 odprtih mest za posamični dogodek. Ti se bodo v soboto začeli z "Barjanko", ki bo tretjič del priljubljenega maratona, sledita še družinski maraton in preizkušnja za najmlajše. V nedeljo pa bosta na sporedu še glavna dogodka, veliki in mali Maraton Franja.

Vsi udeleženci dirke bodo morali pred startom oddati izpolnjen vprašalnik za covid-19, ki so ga prejeli po elektronski pošti, do samega začetka pa bodo obvezne tudi maske.

ZAPORE CEST

Zaradi prireditve bo v soboto, 5. septembra, med 14.30 in 18.00 cesta na Vršič iz kranjskogorske smeri popolnoma zaprta, v soboto in nedeljo pa bodo zaradi Franje zaprte tudi nekatere ceste v Ljubljani. Več informacij o zaporah je na spletni strani dogodka.

Pod Vršičem brez gneče na štartu

Sorodna novica Foto: Požen' ga, hudiča, na vrh Vršiča!

V soboto se bo kolesarilo tudi na drugem koncu Slovenije, v Kranjski Gori. Že šesto leto bodo na Vršič gnali priljubljena kolesa pony. Tudi tam v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za organizacijo javnih prireditev tokrat ne bo novega rekorda udeležbe, saj je ta omejena na 500 kolesark in kolesarjev. Prosta mesta so bila razgrabljena v nekaj dneh.

Pomembna novost pa je letos ta, da bo za vsakega udeleženca štel "neto čas" od prečkanja štartne črte do prihoda v cilj, izmerjen s čipom za merjenje časa, ki ga nosi vsak kolesar, in ne čas od znaka za štart. Tekmovanje se bo odprlo, ko bo štartno črto ob 15. uri prečkalo spremljevalno vozilo fičko, za njim pa kolesarji lahko odrinejo kadar koli in začnejo svojo dirko. Lahko gredo tudi kot zadnji, pa vseeno po času pridejo na vrh končne razvrstitve.

Dostop na prireditveni prostor v središču Kranjske Gore (ob Borovški cesti, med hoteloma Ramada Resort in Kompas) bodo imeli le udeleženci. Njihovi spremljevalci in navijači pa bodo tudi zunaj tega prostora del dogajanja, saj bo prireditev dobro ozvočena, obljubljajo organizatorji. Tudi letos pa udeležence pozivajo k oblačilom v slogu šestdesetih, sedemdesetih ali osemdesetih let, zlatih let ponyja, najboljša retrokolesarka in kolesar bosta nagrajena.