Luka Fric se je v New York preselil pri 18 letih, a je že od nekdaj vedel, da je to mesto zanj. Foto: Osebni arhiv Luke Frica
Luka Fric se je v New York preselil pri 18 letih, a je že od nekdaj vedel, da je to mesto zanj. Foto: Osebni arhiv Luke Frica
Luka Fric
Vloge Luka večinoma išče prek temu namenjenih spletnih strani. Foto: J. Demetrie Photography
Luka Fric
Prizor iz predstave Ziegfeld Midnight Frolic. Foto: Osebni arhiv Luke Frica
Luka Fric
Lukova prva, resda majhna filmska vloga: upodobil je Paxtona v Trip to the Moon. Foto: Osebni arhiv Luke Frica

"Že od zgodnjih najstniških let sem se želel preseliti sem. Pri 13 letih sem prvič obiskal ZDA in takoj vedel, kam spadam," pravi mladi igralec in pevec, ki je že zgodaj prepoznal svojo strast - muzikal. Tudi zato, pojasnjuje, je za študij izbral ameriško akademijo za glasbeno in dramsko umetnost (AMDA) v velikem jabolku: "New York sem izbral, ker je to najboljše mesto za študij muzikala. Vsi moji učitelji so še vedno aktivni v industriji Broadwaya ali filma."

A študij v ZDA, kot je znano, ni poceni. Leto študija na AMDA-ju tako stane okoli 45.000 dolarjev (okoli 40.000 evrov), zato nas je zanimalo, ali si je financiranje olajšal tudi s štipendijo. "Spomnim se, da smo poskušali najti štipendijo, vendar bi se potem moral zavezati v neko delovno pogodbo v Sloveniji," odgovarja Luka in brez zadržkov doda: "Srečen sem, da so moji starši lastniki uspešnega podjetja v Sloveniji. Tako sta mi lahko omogočila študij v tujini, ki je v dveh letih nanesel nekje 100.000 dolarjev."

Prvi nastop 14 dni po diplomi
In vložek se že vrača - že med njegovo zaključno predstavo na AMDA-ju je njegovo nadarjenost prepoznal menedžer džezovskega kluba Metropolitan Room in ga povabil k sodelovanju. Svojo prvo pravo vlogo si je tako zagotovil komaj 14 dni po koncu študija, februarja lani. Od takrat naprej mu dela ne manjka, pravi - nastopa v muzikalih, pohvali pa se lahko tudi s prvimi filmskimi vlogami.

Prek avdicije na stari Broadway
Večinoma sodeluje z gledališko družbo Speakeasy Dollhouse (gre za serijo gledaliških predstav izpod peresa Cynthie von Buhler, ki temelji na interakciji z občinstvom in je začetni kapital zbrala prek Kickstarterja) in pod njenim okriljem igra v predstavah v gledališču The Liberty Theatre na Times Squaru (na t. i. starem Broadwayu). Na spletu je namreč pred časom našel poziv za vlogo v predstavi Ziegfeld Midnight Frolic, odšel na avdicijo in bil sprejet. "Od takrat sem del podjetja Speakeasy Dollhouse in mi za njihove nadaljnje predstave ni treba na njihove avdicije," pojasnjuje Fric.

Njegove vloge pa še zdaleč niso zgolj igralske. "Pred letom in pol sem v muzikalu nastopal kot Corey (v predstavi Mad About The Boy, op. a.), ki je pel in plesal. Nato sem začel kot Jean-Pierre v predstavi Ziegfeld Midnight Frolic, kjer sem imel francoski naglas in plesal step. V drugi polovici lanskega leta sem začel kot Vacanti v The Illuminati Ball, tudi s francoskim naglasom - to vlogo igram še zdaj do konca oktobra, nadaljujemo pa spet spomladi 2017," našteva mladi igralec in pevec. Ravno z najnovejšo vlogo je prepričal tudi zahtevnejše kritike - v reviji Forbes so ga tako razglasili za "eno izmed zvezd večera".

Dopoldne avdicije, popoldne ure petja, zvečer predstave
Ob "rednem" delu za omenjeno družbo pa Luka ne počiva: "Včasih se pojavim pred kamerami. Tu in tam pa še delam promocijo za šove v sklopu različnih agencij." Dopoldanske ure so pri njem tudi sicer "rezervirane" za sodelovanje na različnih avdicijah, ki jih najde na temu namenjenih spletnih straneh, popoldne so na vrsti ure petja, včasih pa najde čas še za sprehod po Central parku, kavo ali večerjo s prijatelji, ko nimajo nastopov, pa si zvečer ogledajo kakšno drugo broadwajsko predstavo, pravi.

A Lukove ambicije segajo še višje od gledaliških desk - na velika platna. Dobil je manjšo vlogo v filmu Trip to the Moon, ki v kinematografe prihaja prihodnje leto, kmalu pa bo končan njegov najnovejši filmski projekt, kratki film z naslovom It Gets Better? "Upam, da z njim še letos ujamemo nekaj filmskih festivalov v New Yorku," pravi. O tem, ali ga v prihodnosti bolj mika film, pa: "Nedvomno si do neke mere želim ostati v gledališču, vendar v prihodnosti načrtujem sodelovanja pri več filmskih projektih."

Pogreša domače in podeželje
Čeprav so njegovi dnevi polni najrazličnejših dejavnosti, pa si vedno vzame čas za družino v rodni Sevnici: "Obvezno moram vsaj enkrat na dva tedna prek Skypa poklicati babico in dedka. Z mami, atijem in sestro pa smo tako ali tako v stiku vsak dan." Po treh letih življenja v New Yorku namreč najbolj pogreša ravno svoje najbližje, pa tudi slovensko podeželje, pravi. O življenju v velemestu (kljub dejstvu, da prihaja iz majhnega kraja) za zdaj ne more povedati nič slabega. "Razen tega, da te včasih hiter tempo življenja izčrpa," dodaja.