Maja se je na letošnji Evroviziji odlično odrezala. Foto: Reuters
Maja se je na letošnji Evroviziji odlično odrezala. Foto: Reuters

Slovenija je bila pravzaprav, če vam povem eno skrivnost, v polfinalni oddaji tretja.

Maja Keuc
Ell in Nikki
Pesem Running Scared bodo prevedli tudi v francoščino in nemščino. Foto: EPA

Hvala vsem, rada vas imava. Hvala za vašo podporo, najine sanje so se uresničile!

Zmagovalca Ell in Nikki
Azerbajdžanski navijač
Naslednje leto bo Evrovizija potekala v Bakuju. Foto: EPA
Raphael Gualazzi
Italija je po 13 letih znova stopila na evrovizijski oder. Foto: EPA

Slovenska predstavnica, ki naj bi jo, kot navaja uradna spletna stran Eurosonga, primerjali s Christino Aguilero ali Anastacio, se je s prejetimi 96 točkami uvrstila na 13. mesto in se v Slovenijo vrača v nedeljo. Na letališče Jožeta Pučnika naj bi predvidoma priletela ob 21.35, vendar so uro prihoda zdaj spremenili - Maja se vrača ob 23.10!

Majo bo na letališču pričakala tudi ekipa MMC-ja. Več o sprejemu boste lahko brali jutri!

Majin duet s Francozom
Maja celotne izkušnje ne bo nikoli pozabila, najsrečnejša pa je, ker je naredila ogromen korak sama pri sebi - pridobila ja namreč ogromno zaupanje vase. Kakšni pa so nadaljnji Majini koraki? "Najprej želim posneti prvi album, tukaj sem nabrala veliko poznanstev in kontaktov, tako da bi želela posneti tudi kakšen duet, želela bi pokukati tudi ven iz Slovenije." Ena izmed želja se bo 19-letnici, kot kaže, kmalu uresničila - Maja naj bi se namreč že dogovorila, da posname duet s francoskim predstavnikom Amauryjem Vassilijem.

Kako pa je nastopiti na tako velikem spektaklu, kot je Evrovizija? Več v intervjuju z Majo, ki ga ja naredila novinarka Anja Hlača Ferjančič.

Ell in Nikki: Želiva združiti Evropo z našo pesmijo
Največji glasbeni spektakel se sicer naslednje leto seli v državo, ki se je na evrovizijskem tekmovanju prvič pojavila šele pred tremi leti, za kar sta poskrbela 21-letni Eldar (Ell) Gasimov in deset let starejša Nigar (Nikki) Jamal.

Na tiskovni konferenci sta bila novopečena zmagovalca navdušena, nič manj navdušeni pa niso bili niti azerbajdžanski navijači, ki so ponosno vihteli zastave svoje domovine. Ell in Nikki, ki sta zmagovalno pesem Running Scared na tiskovni konferenci zapela tudi v svojem maternem jeziku, sta bila vidno ganjena ob navijanju, zahvalila pa sta se svoji družini in navijačem: "Zahvaljujeva se vsakemu, ki je glasoval za naju, vsakemu, ki mu je bila naša pesem všeč, in vsakemu, ki je verjel v naju. Najlepša hvala," je dejala Nikki. Eldar je nadaljeval: "Od prvega dne sva verjela, da nama bo uspelo, da bova zmagala. Morate verjeti v tisto, kar počnete, in to se bo potem tudi uresničilo."

Od nasprotnikov do zmagovalnega para
Nigar in Eldar sta, zanimivo, na nacionalnem tekmovanju za pesem Evrovizije nastopala drug proti drugemu, toda ker se žirija ni mogla odločiti, kdo izmed njiju je boljši, so jima predlagali, da pesem Running Scared zapojeta v duetu. Enega izmed oboževalcev je zanimalo, ali Ell in Nikki razmišljata, da bi še naprej sodelovala skupaj: "Seveda, takoj bova nadaljevala."

Na vprašanje, na kakšen način bi zmagovalna pesem lahko prispevala k reševanju težav v Evropi, je Ell odgovoril: "Z našo pesmijo želiva združiti Evropo." Na koncu so se člani azerbajdžanske delegacije zahvalili Nemcem za odlično organizacijo in sporočili, da jih v Azerbajdžanu naslednje leto čaka "eno najboljših tekmovanj, ki ste jih kadar koli videli v upanju, da bo še boljše kot letošnje. Dobrodošli v Azerbajdžan!"
Duet Ella in Nikki je prvi duet po 11 letih, ki je prepričal evrovizijsko občinstvo. Leta 2000 sta pripela Danski zmago brata Olson s pesmijo Fly on the Wings of Love. Leto pozneje pa je zmago za Estonijo odnesel duet, ki sta ga sestavljala Tanel Padar in Dave Benton, toda njima je družbo na odru delala spremljevalna skupina 2XL. Drugače pa so dueti na Evroviziji v preteklosti slavili še trikrat (1994 Irska, 1979 Izrael in 1963 Danska).

Za Azerbajdžanom Italija in Švedska
Čeprav je bil Azerbajdžan eden izmed velikih favoritov, je bilo glasovanje letos nepredvidljivo vse do konca. Italija, ki se je vrnila na tekmovanje po 13 letih premora, je osvojila visoko drugo mesto. In kako se počuti Raphael Gualazzi po uspešni uvrstitvi s skladbo Follia d'Amore: "Super, sploh, ker se džezovske pesmi znova vračajo na sam vrh. Nikoli nisem verjel v sistem tekmovanja, ampak vedno sem verjel v ta festival."

Ste zamudili veliki finale? Nič zato, tukaj si lahko pogledate celoten spektakel.

Le štiri točke manj kot italijanski predstavnik je prejel Šved Eric Saade. Mladenič je s skladbo Popular dosegel najboljšo švedsko uvrstitev v zadnjih 12 letih: "Presrečen sem. To je šele naš začetek, vrnili se bomo, ne na Evrovizijo, temveč na svetovno glasbeno sceno."

Slovenija je bila pravzaprav, če vam povem eno skrivnost, v polfinalni oddaji tretja.

Maja Keuc

Hvala vsem, rada vas imava. Hvala za vašo podporo, najine sanje so se uresničile!

Zmagovalca Ell in Nikki