Kitara iz odpiralcev pločevink pred primernim ozadjem ‒ nasadom hmelja. Foto: Osebni arhiv
Kitara iz odpiralcev pločevink pred primernim ozadjem ‒ nasadom hmelja. Foto: Osebni arhiv

Mlademu Žalčanu se je na začetku leta, ko je v rokah držal hladno pločevinko piva, utrnila zamisel: vsi nekaj izdelujejo iz sntntnov, tistih malih pripravic na vrhu pločevink, ki so namenjene njenemu odpiranju. Zakaj si ne bi torej iz njih še sam izdelal kitare?

A se je zataknilo že pri zbiranju materiala za kitaro, pojasnjuje. "S prijatelji in družino smo jih zbirali nekaj mesecev, potem pa je prišla korona, ki je omejila druženja. Takrat sem spoznal, da bo zbiranje predolgo trajalo in sem se odločil, da uberem bližnjico," razlaga in dodaja, da je za pomoč prosil pivovarno, od koder so mu poslali pokrovčke pločevink.

Med ustavitvijo javnega življenja spomladi je imel precej časa, zato se je lotil svojega projekta in poleti končal svojo (prvo) kitaro iz sntntnov. Podrobnosti pa v spodnjem pogovoru.


Iz sntntnov posamezniki izdelujejo številne reči. Kje ste dobili navdih, da bi iz njih izdelali prav kitaro?
S kolegom sva se odločila, da si izdelava kitari. Odločil sem se, da navadno leseno kitaro lahko naredi vsak, moja pa mora biti nekaj posebnega, nekaj unikatnega. Začel sem razmišljati in tako se mi je nekega dne ‒ s hladno pločevinko piva v roki ‒ porodila ta ideja.

Ste tudi sicer glasbenik?
Ja, sem glasbenik, igram kitaro. Trenutno samo zase, nimam nobenega benda, pred leti pa sem z bendom Rock Heroes kalil svoje glasbene izkušnje z nastopanjem po celotni Sloveniji. Tam sem se naučil veliko o glasbi, kitari in nastopanju.

Zanimivo se mi zdi, da ste se projekta lotili ravno letos. Je bilo to povezano z ustavitvijo javnega življenja ali ste ga imeli "v pripravi" že prej?
Ideja o projektu se je začela v začetnih mesecih letošnjega leta, še pred korono. Dejansko delo pa se je začelo med karanteno, saj sem imel, tako kot vsi, veliko časa in sem si ga tako lahko uspešno krajšal.

Definicija v prostem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik

sntntn
tudi cntntn, sntntnt ...majhna aluminijasta priprava na vrhu pločevinke (za pivo ali druge pijače), s katero to pločevinko odpreš.
Sntntn lahko uporabiš tudi za izdelovanje verižic ali kot improviziran pijanski prstan. Kot slovenska beseda z največ soglasniki dela resno konkurenco besedama čmrlj in vzbrst.

Nabrati 5000 odpiralcev pločevink ni ravno preprosto. V predstavitvi ste pojasnili, da ste jih veliko dobili neposredno od pivovarn s še nerabljenih oz. zavrženih pokrovčkov pločevink. Kdaj ste ugotovili, da boste do želenega cilja težko prišli z zbiranjem odpiralcev na "klasičen" način?
S prijatelji in družino smo jih zbirali nekaj mesecev, potem pa je prišla korona, ki je omejila druženja. Takrat sem spoznal, da bo zbiranje predolgo trajalo in sem se odločil, da uberem bližnjico. Iz Pivovarne Union sem dobil odpadne pokrovčke (samo zgornji del pločevinke, kjer je sntntn) in tako, kar hitro prišel do zadanega števila sntntnov ‒ 5000. Ampak predstavljajte si, da si odpreš pivo, pa ne dobiš nič piva (smeh). In to ponovi tisočkrat!

Jernej ob svoji kitari. Foto: Osebni arhiv
Jernej ob svoji kitari. Foto: Osebni arhiv

Koliko pločevink pa ste dejansko odprli oziroma koliko sntntnov ste zbrali? Ste bili kaj izbirčni glede znamk piva?
Skupaj smo nabrali nekaj več kot 5000 sntntnov. Ne, znamke mi niso bile pomembne, bolj sem se oziral na barve sntntnov, če sem videl kakšnega posebne barve, sem ga takoj kupil, saj sem vedel, da jih bo večina srebrnih in zelenih, tako da bo bolje videti, če bo vmes kakšen rdeč, moder, zlat …

Kako je potekala sama izdelava kitare?
Na začetku smo zbirali sntntne, potem naredili načrt izdelave in nato sem naročil vse potrebne elemente, ki sem jih potreboval za izdelavo kitare. Nato smo naredili kalup iz pločevine in na to sem ulil epoksismolo. Ko se je strdila, sem kalup razdrl in začel brusiti kitaro. Potem je prišlo poliranje, sestavljanje kitare in na koncu vezava elektronike.

Za izdelavo vsega tega je vsekakor potrebnega kar nekaj tehničnega znanja in orodja. Ste imeli kakšno pomoč pri npr. izdelovanju kalupa, vrtanju, brušenju, sestavljanju kitare ali ste tudi sicer "domači" na tem področju?
Ja, imel sem kar nekaj pomoči. Najprej pri zbiranju sntntnov, pri izdelavi kitare pa prav tako. Res sem hvaležen za vso pomoč, najbolj pa bi se rad zahvalil kolegu Tomažu, ki mi je bil največja pomoč in, da sem lahko uporabil njegovo domačo delavnico.

Sam sicer kar nekaj vem o kitarah, a sem se s pripravo na ta projekt o njih naučil še veliko novegah. Ta projekt je bil moj prvi takšne sorte, drugače doma vedno kaj "šraufam" in sestavljam, a na takšno raven še nisem stopil, zato sem res vesel, da je tako dobro uspelo.

Glede na to, da je kitara izdelana iz aluminija in epoksismole, najbrž ne oddaja takšnega zvoka kot klasična lesena. Kako pa zveni? Se z njo da igrati?
Res je, zvok je drugačen, a ne morem reči, da je slab. Po pravici povedano, sem pričakoval

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

slabši zvok, saj les res da zvoku kitare barvo in ton, ampak sem pozitivno presenečen, zvok je dober. V prihodnosti imam namen zamenjati vrat in magnete kitare, saj ti niso ravno najboljše kakovosti, ampak menim, da se nič ne mudi, saj ima za mojo prvo kitaro res dober zvok. Seveda pa me zanima, kakšen bi bil zvok, oz. naj rajši rečem, kakšen bo zvok z boljšimi magneti in vratom.

Opazila sem, da ste svojo kitaro med drugim fotografirali tudi ob nasadu hmelja. Torej prihajate iz hmeljarskih kraljev?
Tako je, sem iz Žalca, hmeljarske in pivovarske prestolnice Slovenije.

Ste študent?
Star sem 20 let, zaključil sem Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, smer tehnik laboratorijske biomedicine. Trenutno pa obiskujem maturitetni tečaj, da bom opravil gimnazijsko maturo in nadaljeval svoje izobraževanje. V tej kitari sem združil dve radosti v mojem življenju, glasbo in pivo. Z glasbo odraščam že od majhnih nog, res jo obožujem, zraven domače hiše pa stoji hmeljišče, tako da bi se lahko reklo, da odraščam tudi s pivom (smeh).

Nameravate svoj izdelek kako tržniti? Morda iz odpiralcev izdelati še kaj?
Za promocijo kitare imam veliko idej, s katerimi bi kitaro predstavil širšemu občinstvu in morda zraven še naredil kaj dobrega. A o tem še ne bi govoril, saj so trenutno to še samo ideje, do realizacije je še dolga pot. Ampak kot pravijo: kjer je volja, tam je pot! Tudi nove projekte imam že v načrtu, en je že v stopnji priprave, a to je vse, kar lahko povem, lahko pa ste pozorni tam nekje poleti na novo umetnino.