Na pustni konec tedna je bilo povsod živahno: kurenti preganjajo zimo in vabijo pomlad. Foto: BoBo/Žan Osim
Na pustni konec tedna je bilo povsod živahno: kurenti preganjajo zimo in vabijo pomlad. Foto: BoBo/Žan Osim

Tradicionalni pustni sprevod v Cerknici je zaradi dežja odpadel. Po ulicah se tako letos niso sprehodili velikanski liki iz lokalnih legend, kot so coprnica Uršula, povodni mož Jezerko in orjaška ščuka. So pa pustovanje priredili v šotoru, kjer so se predstavili manjši karnevalski liki - Butalci, coprnice in letošnja novost, butalske čebele. Čeprav pustnega sprevoda ni bilo, so v Butalah zadovoljni, da je njihova karnevalska družina večja in da še vedno povezuje ljudi. Več izveste v spodnjem videu.

V Cerknici odpadel pustni sprevod, organizirali prireditev pod šotorom

Na Ptuju je bila popoldne v okviru 64. Kurentovanja mednarodna karnevalska povorka, ki se je vsako leto udeležijo številne skupine iz Slovenije in tujine. Trasa povorke je bila zaradi napovedanega poslabšanja vremena skrajšana. Prav ob začetku je skozi oblake sramežljivo posijalo celo sonce, obiskovalcev pa je bilo zelo veliko. Več v spodnjem prispevku Franje Pižmoht Potisk.

Na Ptuju kljub slabšemu vremenu vrhunec kurentovanja

V Cerknem so laufarji prebrali obtožnico Pustu, ki je kriv za vse, kar se je slabega zgodilo v preteklem letu.

Tudi na Dolenjskem so v Kostanjevici na Krki v okviru šelmarije, katere korenine glede na raziskave etnologov segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, oklicali kurenta in priredili veliko povorko.

V Prlekiji so bili karnevalsko razpoloženi v Ljutomeru, kjer se je na Glavnem trgu odvil Fašenk v Lotmerki s povorko.

Sorodna novica Pustna sobota v znamenju povork po vsej državi

Na Gorenjskem so povorko med drugim priredili v Šenčurju pri Kranju. Organizator je bilo društvo Godlarji. Člani društva so se tako poimenovali po enolončnici godlji, ki jo pri njih naredijo iz ostankov zmesi za krvavice skupaj z zakuhanim rižem in ocvirki.

S pustom se začenja novo obdobje

Motiv, da je pust kriv za vse, se v pustnih šegah sicer po pojasnilu raziskovalcev pojavlja povsod. Z likom, ki na tradicionalnih pustovanjih pooseblja pust, je po njihovih navedbah treba obračunati. Kot dodajajo, to na simbolni ravni pomeni, da se je neko obdobje končalo in se hkrati začelo novo.

Karnevalski sprevodi zaradi vremena okrnjeni