Etnografski del festivala se na Ptuj vrača prvič po dveh letih, ko so prireditve odpovedali zaradi covida-19. Foto: BoBo
Etnografski del festivala se na Ptuj vrača prvič po dveh letih, ko so prireditve odpovedali zaradi covida-19. Foto: BoBo

Kurenti si bodo že prihodnji teden prvič nadeli zvonce, s katerimi odganjajo zimo in zlo ter privabljajo pomlad, srečo in dobro letino. Uradni začetek kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo začetek pustnega časa naznanili s kurentovim skokom.

Tudi letos je kurentovanje razdeljeno na javni etnografski del in zasebni karnevalski del – osrednja dogodka bosta tako Etnofest in Karnevalfest.

Kakšno bo Kurentovanje

Etnofest bo po dveh letih premora ponovno združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije in tujine v soboto, 11. februarja. Na pustno nedeljo, 19. februarja, bo na Ptuju zaživela največja pustno-karnevalska prireditev v Sloveniji, na kateri bo nastopilo približno 2500 mask.

"Letošnje kurentovanje ima še nekaj mejnikov, in sicer 150 let prvega beleženja povorke našemljenih meščanov na Ptuju. Z Mestnim pustnim korzom, ki bo letos doživel 10. jubilejno izvedbo, pa bo drugo soboto, 18. februarja, potekal prikaz zgodovinske povorke," je povedala direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec.

Letos bodo odprli tudi trajnostno in visokotehnološko kurentovo hišo, ki naj bi še dodatno prispevala k prepoznavnosti kurentovanja, ki je vpisano na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu.

Odprtje likovne razstave Ex-tempore bo 18. februarja, na tradicionalni Obarjadi 11. februarja pa bodo zbirali dobrodelna sredstva. 15. februarja bo potekal dan kurentovih in korantovih skupin, ko bo mesto obiskalo več sto pernatih kurentov oz. korantov. 20. februarja se bo na ulice podala še otroška pustna povorka.

Sorodna novica Nastop Cece na kurentovanju dviga prah

Organizator zasebnega dela prireditve sam izbira glasbene izvajalce

V zadnjih dneh je del slovenske javnosti razburila napoved nastopa srbske pevke Cece na komercialnem delu prireditve. Županja Ptuja Nuška Gajšek in direktorica zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec poudarjata, da so sami zgolj organizatorji javnega dela prireditve, ki ga tudi financirajo.

Zasebni del prireditve, kamor se uvrščajo zabave v Karnevalski dvorani, poteka v organizaciji na javnem razpisu izbranega ponudnika. Zavod zasebnemu organizatorju predpisuje le, da mora biti na koncertih 50 odstotkov slovenskih izvajalcev, sicer pa nima vpliva na izbor.

Pred vrati 63. Kurentovanje, ki tokrat sproža odmeve

Direktor družbe Radio Tednik Ptuj d. o. o. Drago Slameršak je sporočil, da želijo z raznovrstnim glasbenim programom zadovoljiti glasbene navdušence vseh žanrov, tako ljubitelje slovenske narodnozabavne glasbe kot hrvaške zabavne in klapske glasbe ter glede na anketo poslušalcev Radia Ptuj tudi srbske folk glasbe.

Novinar Televizije Slovenija Marko Štor je poročal, da Ptujčanov koncert Cece "niti ne moti", saj so že deset let navajeni na koncerte tujih izvajalcev v času kurentovanja. V preteklosti so na karnevalskem delu festivala nastopili tudi Severina, Bajaga in Jelena Rozga.