Muzej Kurentova hiša predstavlja kurentovo obredje kot nesnovno kulturno dediščino. Foto: BoBo
Muzej Kurentova hiša predstavlja kurentovo obredje kot nesnovno kulturno dediščino. Foto: BoBo

Na Ptuju – v slovenski karnevalski prestolnici – se je začelo že 63. Kurentovanje. Koranti, kot jim še rečejo v podravskih vaseh, se bodo – kot veleva izročilo – podali na obhode po domačih vaseh.

Prav to je pristno izročilo kurenta in oračev, ki je vse od leta 2017 vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Kurent oziroma korant iz Folklornega društva Lancova vas Rado Škrjanec je ob tem za Radio Slovenija povedal: "Najbolj pa me je ta pristnost vlekla, ko greš po vasi, ko se srečuješ z domačini, ko vidiš, da te z veseljem sprejmejo."

Glavnina dogodkov etnografskega dela kurentovanja bo na Ptuju potekala med 11. in 21. februarjem. Nekaj prireditev takole našteva direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec: "Kurentovanje odpiramo z etnopovorko, ob večerih bodo potekali prikazi avtohtonih pustnih likov. Vsem obiskovalcem mesta želimo predstaviti svojo tradicijo z največjim dogodkom kurentovanja – torej tradicionalno mednarodno karnevalsko povorko."

Odprtje Kurentove hiše

Zveza društev kurentov in ptujska občina sta medtem na Ptuju odprli Kurentovo hišo, sodobni muzej, ki predstavlja in postavlja kurenta na pomembno zgodovinsko mesto.

"To je nekakšen doprinos mesta k razvoju te tradicije, da jo približamo ljudem. Smo pa v treh letih na mestni občini za to namenili 180.000 evrov," je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Ptujska občina je poslovni prostor v Murkovi ulici 7 predala v upravljanje Zvezi društev kurentov s 1100 člani, ki je pobudnik in realizator projekta, s katerim bodo predstavljali kurenta in kurentovo obredje kot nesnovno kulturno dediščino, poroča STA.

To je naložba v javno kulturno in turistično infrastrukturo, ki je širšega družbenega pomena, saj omogoča razvoj, oživljanje in nadgradnjo kulturnih ter turističnih vsebin v mestu, je ptujska občina zapisala na spletni strani.

V Ptujski kleti so medtem degustirali sedmo polnitev kurentovega vina, poimenovanega Mistik. To je posebna polnitev omejene serije samotoka modrega pinota iz enega samega vinograda, ki so ga pobrali prav kurenti. Vsako leto se to vino predstavi po svečnici.

Kurentova hiša
Kurenti so začeli preganjati zimo