Foto: BoBo
Foto: BoBo

Organizatorji tokrat prvič obljubljajo tudi znamenite beneške maske in eksotične goste iz Bolivije.

Kurentovanje ostaja največji muzej pustne nesnovne dediščine, predsednik organizacijskega odbora Branko Brumen pa je kot glavno novost letošnjega dogodka omenil Kurentovo tržnico, novo prizorišče dnevnih prikazov avtohtonih pustnih likov in prostor, kjer bodo zaključili otvoritveno medcelinsko srečanje pustnih likov in mask.

Kot je dejal, gre pri današnjem uvodu v dogajanje za enega jagodnih izborov letošnjega festivala, na katerem bo sodelovalo 2225 posameznikov oziroma 44 skupin iz desetih držav Evrope in sveta. Poleg omenjenih gostov bodo med drugim na povorki sodelovali tudi štirje liki, ki so pod Unescovo zaščito.

Skupaj bo do 25. februarja v najstarejšem mestu na vseh dogodkih sodelovalo več kot 2000 kurentov, na osrednji povorki naslednjo nedeljo pa pričakujejo več kot 3000 mask oziroma 49 skupin iz enajstih držav. Kurentom bo posebej namenjena sreda, ko bo potekal Dan kurentovih in korantovih skupin.

Pričakujejo 100.000 obiskovalcev

Kurentovanje na Ptuj vsako leto pritegne okoli 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, če bo ostalo pri sedanjih vremenskih razmerah pa si organizatorji lahko obetajo rekorden obisk. Dogodek sicer zadnja leta pomeni preplet Etnofesta kot etnografske osnove prireditve, komercialnega dela festivala ter umetniškega Artfesta, v sklopu katerega bo potekal slikarski Ex Tempore.

Mestna občina je skupaj s pokrovitelji podprla javni etnografski del festivala, medtem ko bo za komercialni del, ki bo znova potekal v karnevalski dvorani, poskrbel zasebni partner, tokrat prvič podjetje Songevents. Glasbeni repertoar je v slogu prejšnjih let, med najbolj znanimi glasbeniki pa na Ptuj prihajajo Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Čuki, Mišo Kovač ter mnogi drugi izvajalci iz Slovenije in Hrvaške.

Med pomembnejšimi dogodki velja izpostaviti še humanitarno Obarjado, petkov nočni spektakel in mestni pustni korzo naslednjo soboto, dan pred pokopom pusta, ki bo prav na pustni torek, pa bodo ulice zasedle še maškare vrtcev iz vse Slovenije.

Na dvorišču Minoritskega samostana je potekala že 15. dobrodelna Obarjada. Foto: Maja Krušič
Na dvorišču Minoritskega samostana je potekala že 15. dobrodelna Obarjada. Foto: Maja Krušič

Na Obarjadi zbrali 8.200 evrov za pomoč potrebnim
Letošnja 15. Obarjada, ki je v organizaciji Lions kluba Ptuj, potekala na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, je privabila več kot 5.000 obiskovalcev. Zbrali so 8.200 evrov dobrodelnih sredstev, ki jih bodo namenili družinam v stiski in štipendiranju mladih iz socialno ogroženih družin. "Več obiskovalcev, več obare, več dobrodelnih sredstev. Resnično smo navdušeni nad izjemnim obiskom letošnje 15. Obarjade, ki je presegla vsa pričakovanja. Združili smo ljudi iz celotne Slovenije in jih združili v dobrodelnosti," je dejal vodja projekta Igor Kolar. Slavko Visenjak, vodja ocenjevalne komisije, pa je izpostavil, da je vseh 20 ekip, ki se je pomerilo v kuhanju obare, pripravilo izjemno okusne jedi. "Vsako leto so obare boljše, zato je imela petčlanska izredno težko delo." Med tekmovalnimi ekipami je zmagovalno obaro skuhala Zavarovalnica Sava, drugo mestoi sta si razdelila ekipi Dominco in Petovia Avto Ptuj, tretje mesto pa je zasedla Tiskarna Ekart.

Na Ptuju začetek desetdnevnega kurentovanja