Nuša je Sloveniji s skladbo Energy pripela sedmo mesto. Na Emi je ponovno poskušala lani. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Nuša je Sloveniji s skladbo Energy pripela sedmo mesto. Na Emi je ponovno poskušala lani. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Mojca Menart
Zasedba komisije mora ostati skrivnost do polfinala, v katerem sodeluje posamezna država. Foto: BoBo

Kot velevajo pravila Evropske radiodifuzne zveze (EBU), mora vsaka nacionalna strokovna komisija, ki prispeva 50 odstotkov glasov k točkam posamezne države, imeti pet članov. To so lahko izključno ljudje, ki se ukvarjajo z glasbo v najširšem pomenu - v to kategorijo so tako lahko vključeni založniki, pevci, producenti, pisci glasbe, dirigenti in tako naprej. Peterico izbere nacionalna RTV hiša, torej v slovenskem primeru RTV Slovenija, potrditi pa jo morajo tudi pri EBU-ju.

Ocenjujejo že generalko
Kot rečeno, slovensko strokovno oko letos predstavljajo direktorica Založbe kaset in plošč (ZKP) pri RTV Slovenija Mojca Menart, saksofonist v priznani zasedbi Leeloojamais Lovro Ravbar, stara znanka Eme in Evrovizije Nuša Derenda, ki je slovenske barve s skladbo Energy zastopala leta 2001, pevka Eva Černe in glasbeni opremljevalec na RTV Slovenija Miha Vardjan.

Nacionalne strokovne komisije so za današnji polfinale svoje glasove oddale že v sredo zvečer, po ogledu in poslušanju druge generalke. Slovenska komisija v prvem polfinalu ni glasovala, saj Slovenija v njem ni bila udeležena.

Za 25 finalistov bodo komisije glasove oddale že v petek. Njihove točke se bodo tako danes kot v soboto združile z rezultati televotinga posamezne države. Spomnimo, v soboto bo slovenske glasove v Düsseldorf sporočil duhoviti igralec in voditelj Klemen Slakonja.