Božični večer je povezovala Bernarda Žarn. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Božični večer je povezovala Bernarda Žarn. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

"Vesela sem, da bomo v tem specifičnem, izzivalnem letu na božični večer skupaj v živo z gledalci, da nas bodo lahko poklicali, da se bomo skupaj nasmejali in si verjetno tudi kaj potarnali in morda nam bo potem vsem skupaj vsaj malo lažje," je pred oddajo dejala voditeljica štiriurne posebne božične oddaje Bernarda Žarn.

"Prav počaščena sem, da bom v družbi tako navdihujočih gostov ...," je dodala voditeljica in razkrila, da bo imela ta večer prav posebno sovoditeljico: "Vesela sem, da bova božični večer skupaj povezovali s Heleno Blagne." Tej so na odru na Kongresnem trgu družbo delali številni odlični glasbeniki, "navdihujoči, modri, sočutni gostje": Nuška Drašček, Maja Keuc, Matjaž Robavs, Anika Horvat ...

Iz Vatikana sta se oglasila dopisnik TV Slovenija Janko Petrovec in kardinal Franc Rode, pred polnočnico so se pogovarjali z ljubljanskim nadškofom msng. Stanislavom Zoretom ... "V studiu bodo z nami Blaž Švab, župnik Martin Golob, pater dr. Karel Gržan, Vlasta Nussdorfer, Andrej Šifrer, Anamarija Lampič, Eva Pirnat, Desa Muck, Adi Smolar in še kakšno presenečenje pripravljamo. Poprosila sem tudi mlado zvezdico iz oddaje Z kot Zofka – Karlo Hace, da mi pride pomagat (smeh)," še pravi Bernarda Žarn.

S Prešernovega trga se je oglašala Helena Blagne z glasbenimi gosti. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
S Prešernovega trga se je oglašala Helena Blagne z glasbenimi gosti. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

Skoraj ves večer so sprejemali tudi telefonske klice gledalk in gledalcev: "V prvem delu pričakujemo predvsem otroke, da bodo Božičku zaupali svoje želje."

Priljubljena voditeljica je ob tem razkrila, da ima rada božični čas, "ki nas spomni, da smo si ljudje v svojem najglobljem bistvu - v svojih najglobljih hrepenenjih mnogo bolj podobni, kot se nam zdi v vsakdanjih hitenjih". "Ne glede na to, koliko smo stari, kako pomembni smo ali se zdimo, kaj počnemo, kaj imamo in česa nimamo – vsi si želimo sočutne bližine, ljubezni v srcu, zdravja v telesu in miru v duši," pravi.

Z božičem so povezani tudi njeni otroški spomini: "Lepe spomine imam na nabiranje maha, pričakovanje, kakšno bo tokratno božično drevesce, vselej smo ga okrasili šele na božični večer, postavljanje jaslic, maminih slastnih dobrot ...."

"Vasi mojih staršev Božiček ni našel, je bil pa toliko bolj iznajdljiv in radodaren Miklavž. No, morda pa sta se zmenila in si razdelila delo," še sklene v smehu.

Božična noč, 1.del
Božična noč, 2. del