Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dogodki, povezani s praznikom, bodo letos ponovno zelo obiskani, saj je martinovo na soboto. Policija že svari pred vožnjo pod vplivom alkohola, ravno zato pa bo na martinovo soboto uporaba medkrajevnega avtobusnega prevoza brezplačna, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

S tem želijo na ministrstvu prispevati k večji prometni varnosti in spodbujati državljane, da za prevoz na martinovanja uporabijo javni prevoz namesto avtomobila. Avtobusni prevozniki bodo na ta dan potnikom izdali enkratno vozovnico s ceno 0 evrov, imetniki terminskih vozovnic pa se ob vstopu v vozilo validirajo kot običajno, poroča STA.

Sorodna novica Letos bo martinovanje v Mariboru potekalo kar dva dni

Poleg simboličnega zaključka truda vinogradnikov praznik pomeni tudi priložnost za predstavitev vinogradnikov in vinarjev. Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugje po Sloveniji, različna društva in predvsem gostinci god Svetega Martina obeležujejo z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

V Mariboru bodo praznovali dva dni

Najbolj obiskano martinovanje v Mariboru, letos poteka kar dva dni. Že v petek bo v štajerski prestolnici, ki dogodke na praznik prireja že 38 let, na voljo vinsko-kulinarično ponudba na stojnicah na Koroški cesti, v soboto pa bo praznovanje potekalo z začetkom ob 11.11. s tradicionalnim krstom mošta na Trgu Leona Štuklja. Gre za eno od najbolj prepoznavnih in priljubljenih prireditev v Mariboru, na kateri bo letos sodelovalo več kot 70 lokalnih ponudnikov vina in kulinarike. Pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni. "Letošnjega martinovanja se zelo veselim, saj bom prvič v vlogi mariborske vinske kraljice, 13. po vrsti. Na dogodek sem povabila tudi predhodnice, med katerimi so se nekatere odzvale vabilu," je pred prireditvijo v štajerski prestolnici povedala aktualna mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer iz Svečine, ki želi mladim čim bolj približati odgovoren način uživanja vina, poroča STA.

"Mali fašenk" na Ptuju

Tradicionalno veliko martinovanje bo v soboto tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju. Tam je dogodek povezan tudi z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je martinovo pri njih znano tudi kot "mali fašenk". Dogodki bodo na Ptuju potekala ves konec tedna, osrednja prireditev pa se bo začela v soboto na mestni tržnici, ko bodo med drugim inavgurirali 19. princa ptujskega karnevala, poroča STA.

Večje ali manjše prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. V Ormožu bo v petek tradicionalna martinova tržnica, popoldne krst mošta ter razglasitev naj "špricarja" in mladega vina v letu 2022, v nedeljo pa martinov sejem ter druge spremljevalne prireditve, ki bodo potekale tudi v sosednjih občinah Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Martinovanja bodo tudi v več haloških krajih, pa tudi v Slovenskih Konjicah, Šentjurju in Laškem.

Vinogradniki ocenjujejo letino

V slovenski prestolnici bodo martinovo v soboto zaznamovali z ljubljansko vinsko potjo. Ta bo potekala po Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici in Cankarjevem nabrežju, kjer se bo na stojnicah predstavilo okoli 50 domačih in tujih vrhunskih vinarjev ter kulinaričnih mojstrov, obiskovalci pa bodo lahko izbirali med več kot 350 vinskimi vzorci za degustacijo.

Ob vinskem prazniku bodo dogodki tudi v slovenski Istri, kjer družba Vinakoper v petek pripravlja dogodek "15 odtenkov Istre". Z njim so v posebno dobrodelno vino združili refoške 15 istrskih vinarjev, ki bo naprodaj le v času martinovanja, celoten izkupiček pa bo namenjen tistim, ki so letos utrpeli škodo v poplavah. Ves konec tedna bo pestro tudi na Martinji v Marezigah, poroča STA.

Vinska pot v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vinska pot v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na Primorskem velja omeniti še martinovanje na Krasu, ki se je začelo že minuli konec tedna. V Štanjelu, Sežani, Divači in Dutovljah bodo povezali vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Številne manjše prireditve bodo tudi na Vipavskem.

V Pomurju bo eno večjih martinovanj v soboto v Gornji Radgoni, kjer organizatorji pripravljajo krst mošta, stojnice in kulinarično ponudbo. Martinovali bodo tudi v Ljutomeru, kjer bo potekala martinova tržnica, organiziran bo krst mošta, obiskovalci pa bodo lahko pokušali letošnji mošt oziroma mlado vino.

Osrednje belokranjsko martinovanje bo po tradiciji v Semiču, kjer bo konec tedna veliko dogodkov in predstavitev starih ljudskih običajev. Tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bodo počastili praznik, čeprav nekoliko z zamudo. Teden dni po martinovem bo namreč dva konca tedna potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, ki jih vsako leto obišče okoli 5000 ljudi.

Ob tem tudi letos velja opozorilo policistov, da alkoholizirani ne smejo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. V primeru obiska praznovanj svetujejo sredstva javnega prevoza, taksije ali druge alternativne načine vračanja z zabav.