Daj povej, si O.K., pravi uspešnica Jana Plestenjaka, s katero je priljubljeni pevec, ki je bil očitno dobro razpoložen, okrog pol polnoči začel nastop na Slovenskem trgu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Daj povej, si O.K., pravi uspešnica Jana Plestenjaka, s katero je priljubljeni pevec, ki je bil očitno dobro razpoložen, okrog pol polnoči začel nastop na Slovenskem trgu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Peterka
Primož Peterka (tretji z desne), ki že nekaj let živi v Kranju, se je zabaval ob poslušanju Adija Smolarja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Ulice gorenjske prestolnice so na vrhuncu vročega poletja spet oživele. Ta konec tedna je v znamenju 27. Kranjske noči. Dvodnevni dogodek, s katerim organizatorji oživljajo stari Kranj, so tokrat nadgradili še s Kranjskim semnjem, ki je povezan s tradicionalnimi obrtmi, nekdaj živimi na Kranjskem. Hkrati ob Slovenskem trgu poteka tudi zadnji turnir državnega prvenstva v odbojki na mivki, tako da bodo kmalu znani letošnji prvaki.

Večina se v Prešernovo mesto sprehodi zaradi glasbenih koncertov. V petek je bilo poskrbljeno za različne okuse. Medtem ko so zlasti mladenke težko čakale na Jana Plestenjaka, ki jih je obnorel že s prvo uspešnico, so na Glavnem trgu na svoj račun lahko prišli ljubitelji Nuše Derende in Alenke Godec, pred Prešernovim spomenikom pa sta se na akustičnem odru predstavila Adi Smolar in Tinkara Kovač.

Nuša Derenda, ki je prvič nastopila na Kranfestu, se je predstavila v precej drzni opravi z globokim dekoltejem, vendar je povedala, da njen mož takšni obleki ni nasprotoval. Opazila je, da je bilo pod odrom veliko fotografov, zato pričakuje, da bo v tabloidih v naslednjih dneh precej ugibanj, če je na njej res vse naravno.

Za smeh je poskrbel tudi Adi Smolar, ki ga je morda navdihnil največji slovenski pesnik, katerega kip je bil za njim. Med dobro sprejetimi idejami koroškega kantavtarja (seveda v moškem delu občinstva) je bila na prvem mestu ta, da bi morale biti žene podobne natakaricam: "Ko prideš iz službe, bi morala vprašati, ali boš eno pivo. In ko ga spiješ, ponuditi novega." Smolarjev nastop si je z velikim zanimanjem ogledal tudi sloviti skakalec Primož Peterka.

Med obiskovalci Kranfesta je seveda največ mladih. Nekateri so se že vrnili z morja in so komaj čakali, da so lahko s svojimi prijatelji delili vtise vročih večerov in spet "zažurali" do jutra. Poskrbljeno je seveda tudi za najmlajše. Na Pungertu poteka otroški Kranfest s številnimi ustvarjalnimi delavnicami, v središču mesta pa je postavljen veliki napihljiv tobogan.

T. O.