Kot vsako leto, so se kurenti na karnevalsko nedeljo sprehodili skozi Ptuj. Ptujčani so v pustno preobleko odeli tudi svoje domove. Foto: Stanko Kozel
Kot vsako leto, so se kurenti na karnevalsko nedeljo sprehodili skozi Ptuj. Ptujčani so v pustno preobleko odeli tudi svoje domove. Foto: Stanko Kozel

V karnevalski prestolnici Slovenije, na Ptuju in okoliških vaseh, kurenti, koranti in druge tradicionalne pustne maske že vse od svečnice pridno preganjajo vse slabo in kličejo pomlad. Da gre za poslanstvo, ki se prenaša iz roda v rod in ga nosijo v srcu, pravijo kurenti, ki so se tudi letos kljub številnim prepovedim in omejitvam na pustno nedeljo zbrali v velikem številu in se sprehodili oziroma zaplesali skozi mesto.

Na Ptuju so izbrali najboljše krofe ... Foto: Črtomir Goznik
Na Ptuju so izbrali najboljše krofe ... Foto: Črtomir Goznik

Kot je poročala novinarka Gabrijela Milošič za Radio Slovenija, je bilo mesto zgodaj popoldne polno ljudi, ki so občudovali kurente in maske. Zbrali so se enako kot že stoletja, kar na Ptuju poznajo pustne igre in karnevale. Nad mestom je sicer zaokrožil policijski helikopter, a to ljudi ni odgnalo.

Koronavirus gor ali dol, tradicionalne pustne maske se v Podravju ne dajo. Poslanstvo je preprosto premočno, pregloboko in srcu je treba slediti, je povedal predsednik Zveze društev kurentov Aleš Ivančič: "Seveda se spoštujejo vsi odloki in absolutno se spoštuje tudi tradicija. In tako kot je že v navadi, se na Ptuju morajo slišati zvonci. Kratko in jedrnato, preprosto ljudje to v srcu nosijo in tako to čutijo. Tako na Dravskem polju, Halozah, Ptuju boste srečevali kurente, ker to je naš čas."

... in najboljšo pustno krasitev. Foto: Stanko Kozel
... in najboljšo pustno krasitev. Foto: Stanko Kozel

61. Kurentovanje odpovedano
Tradicionalno mednarodno karnevalsko povorko so organizatorji zaradi epidemije morali odpovedati.

Gledalcem so pripravili etnografsko-zabavni program, ki je bil na voljo na ogled prek spleta in prek lokalnih televizij. Tako so po besedah direktorice ptujskega zavoda za turizem Tanje Srečkovič Bolšec želeli na varen način zaznamovati 60-letnico pustnega festivala. Program so pripravili pod geslom Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine.

Naj krof in naj krasitev
Posebno spletno 61. Kurentovanje je bilo letos vzrok tudi za idejo o izvedbi dveh nagradnih natečajev. Naziv naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje je pripadel Albini Lacko iz Nove vasi pri Ptuju, v kategoriji gostincev, slaščičarjev in pekov pa je z najboljšimi krofi ocenjevalno komisijo prepričala Turistična kmetija Črešnik.

Na natečaju za naj pustno krasitev, na katerem je sodelovalo deset skupin iz Ptuja in okolice, je prvo mesto pripadlo družini Plajnšek-Popošek iz Zabovcev pri Markovcih, drugo mesto družini Kekec iz Sodincev pri Veliki Nedelji, tretje mesto pa stanovalcem stanovanjskega bloka na Potrčevi cesti 50 na Ptuju.

Na Ptuju se morajo slišati zvonci

Cerkničani izganjali hudiča v daljavo
V Cerknici so pripravili "veliki pustni karanteval" pod naslovom Izganjanje hudiča v daljavo. "Letos smo morali kljub lepemu vremenu karneval odpovedati. Smo se pa odločili, da bomo vse opravili na daljavo, tako da se je tudi letos začel točno ob 12.32. Predstavile so se vse tradicionalne figure, ki po navadi krasijo karneval, kot tudi pustne skupine. Karneval je lanskoletni, pospremljen s komentarjem," je pojasnil uradni govorec karnevala Lojz Pustni.

Med prednostmi spletnega ogleda je poudaril, da obiskovalcem tokrat ni bilo treba "zmrzovati zunaj, temveč so bili lahko doma na suhem in toplem".

Prireditev je malo manj, ampak pust še vedno ostaja. Tako je na koledarjih in navsezadnje v naših srcih.

Lojz Pustni, uradni govorec cerkniškega pusta

Butalci, eni najznamenitejših likov v cerkniškem pustnem karnevalu, so po njegovih besedah sklenili, da je edini pravi način v boju z epidemijo v tem, da pametnejši odneha, zato morajo biti samo dovolj butasti in se bo koronavirus sam umaknil. Prihodnje leto pa načrtujejo veliko slavje. "Ne moremo povedati, ali bomo predstavili kaj novega, gotovo pa bomo storili vse za dobro počutje obiskovalcev," je dodal.

Prireditev je manj, a pust ostaja

Pustna mafija pripravila spontan sprevod
Epidemija je povzročila nevšečnosti tudi pustni mafiji na Viru. A se pustarji ne dajo, razglasili so svojo vladavino in po mafijsko pripravili spontan sprevod. Protikoronskih pravil so se vseeno držali.

Pustna mafija po mafijsko pripravila spontan sprevod

Tradicionalna laufarija na spletu
Tudi laufarji v Cerknem so tradicionalno Laufarijo letos prenesli na splet. Obsodbo pusta pred cesarsko-kraljevo sodnijo bodo danes prenašali na Facebooku in YouTubu. Tako kot vsako leto bo tudi letos obsojen na smrt "z botam", so zagotovili v tamkajšnjem pustnem društvu.

Cerkljanska Laufarija je od leta 2012 vpisana v slovenski register nesnovne kulturne dediščine, dve leti pozneje pa je bila razglašena za nesnovno dediščino državnega pomena. Foto: BoBo
Cerkljanska Laufarija je od leta 2012 vpisana v slovenski register nesnovne kulturne dediščine, dve leti pozneje pa je bila razglašena za nesnovno dediščino državnega pomena. Foto: BoBo

Že lani so vizionarsko ustvarili tudi nekaj zanimivih odigranih skečev, ki danes bogatijo spletna okolja. "Tudi tradicionalno sojenje pred cesarsko-kraljevo sodnijo bomo vnaprej posneli in ga predvajali po družbenih omrežjih," je povedal predsednik društva Laufarija Tomaž Lahajnar.

"Tudi pri sestavljanju obtožnice, tradicionalnega kalamona, smo se morali poslužiti programov, kot sta Zoom in Skype. Čeprav je bilo dogodkov izjemno veliko, bo obtožnica mediju primerna nekoliko krajša, a zanimiva in dinamična," je še poudaril Lahajnar. Sojenje se bo začelo na debelo nedeljo ob 14.30, ponovilo pa na pustni torek ob 14. uri, ko bodo, pričakovano, pusta tudi usmrtili z drvarskim "botam".

Virtualne norčije v Moravskih Toplicah
Tudi Turističnoinformativni center Moravske Toplice je tradicionalno pustno rajanje na prostem preselil na splet. Da najmlajšim ponudi kakovostne pustne vsebine in jim pričara posebno pustno doživetje, je pripravil spletni dogodek Virtualne norčije iz Moravskih Toplic. Zajel je obilico pustnih videovsebin, od učenja pustne poslikave obraza in izdelave pustne maske do peke krofov, niso pa pozabili niti na nagrade. Videovsebine bodo vse do torka na ogled na njihovih straneh na Facebooku in Instagramu.

Ponekod so razstavili fotografije pustovanj preteklih let in tako spomnili na pust v času brez covida-19, denimo v Litiji in Mozirju.

Prireditve prepovedane

Policija je pred pustnim koncem tedna poudarila, da so še vedno v veljavi številni protikoronski ukrepi. Prireditve in druga praznovanja so prepovedani, prav tako pa tudi množično zbiranje ljudi, so navedli na Policijski upravi Koper. Spomnili so tudi, da voznik ne sme voziti s pustno masko, prav tako pa za volan ne sodijo alkohol in droge.

Pustni karnevali letos večinoma le na spletu
Pustna sobota: epidemija odnesla pustovanja