Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Najboljši slovenski krof je doma v Portorožu
Sorodna novica Prvič izbrali najboljše krofe v Sloveniji – rezultat vas bo presenetil

Na debeli četrtek so na podeželju v preteklosti ponekod, na primer na celjskem območju, skuhali svinjsko glavo, ki je bila lahko prekajena, ali samo svinjsko čeljust. Med mesnimi jedmi so bile lahko na jedilniku tudi krače in drugo mastno svinjsko meso. Po starih verovanjih se je moralo namreč leto začeti v obilju.

Na debeli četrtek, ki ga na Dolenjskem poznajo tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust in v Prekmurju kot mali fajnšček, so bili med ocvrtimi sladkimi jedmi na mizi predvsem krofi. Če pa je bilo manj časa, so se gospodinje lotile krhkih flancatov.

Krofi, ki jih je poznala dunajska kuhinja, so postali del pustnega časa na Slovenskem šele v prvi polovici 20. stoletja. Uvajali so jih namreč gospodinjski tečaji.

Žaganje babe v Cerknici
V Cerknici bodo Butalci danes začeli letošnje spletno pustovanje s prevzemom oblasti in t. i. žaganjem babe. V preteklosti so namreč gospodinje želele imeti mir pri pripravi pustnih dobrot in so otroke, da jih ne bi motili v kuhinji, pošiljale gledat izmišljeno žaganje babe, je povedal Aljaž Červek iz Pustnega društva Cerknica.

V Cerknici posneli kratke filmčke o pustu
Tradicionalne cerkljanske maske. Foto: BoBo
Tradicionalne cerkljanske maske. Foto: BoBo

Pust v Celju
Zavod Celeia Celje bo ob letošnjem pustu okrasil mestno jedro in ustvaril pustno vzdušje s pisanimi trakovi na jeklenicah ter pustnimi fotokotički za obiskovalce. Na Zvezdi v središču mesta bo mimoidoče pričakovala pošast Monko. Pustno instalacijo so oblikovale vizualne umetnice Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki in Iva Tratnik, ki so združene pod imenom IvAnKe.

Kljub epidemiji bodo pustno tradicijo, ki traja že 16 let, nadaljevali otroci in zaposleni na Osnovni šoli Lava. Namesto pustne povorke bodo pripravili dva manjša dogodka – po mestnem središču bodo postavili maske, ki predstavljajo pustne šeme različnih regij v Sloveniji. V šoli pa bodo učenci prve triade izdelali pustne maske, se našemili in naredili v "mehurčkih" obhod po mestni četrti Lava. Dva oddelka (2. in 3. razred) bosta v primeru lepega vremena odšla v mesto in naredila obhod po mestu.

Pustne maske na 1001 način

175 let pustovanja v Litiji
V Litiji pa bo potekal enotedenski sklop dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali 175 let tradicije njihovega pustovanja. Ob poti, kjer karneval poteka običajno, so razstavili fotografije o karnevalih v preteklosti, v avli občine pa je na ogled razstava fotografij o prevzemanju pustne oblasti na debeli četrtek vse od leta 2000.

Tudi v Moravskih Toplicah danes vstopajo v teden virtualnih pustnih pravljičnih, vihravih, ustvarjalnih in mestoma norčavih spletnih vsebin.

Glavno dogajanje ob pustu je osredotočeno na čas od debelega četrtka do pepelnične srede. Glavni pustni praznik je pustni torek, ki bo letos 16. februarja.

Z debelim četrtkom se začenja pustni čas
Pust mastnih ust