Človek si mora želeti pomagati brez skrivnih namenov - to pomeni, da ni skritih motivov, da bi s čim drugim zraven uspel, je prepričana Ana Lukner, ki stoji za lastno dobrodelno fundacijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Človek si mora želeti pomagati brez skrivnih namenov - to pomeni, da ni skritih motivov, da bi s čim drugim zraven uspel, je prepričana Ana Lukner, ki stoji za lastno dobrodelno fundacijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Femme fatale 2013
Za zmagovalko so same pohvalne besede našle tudi njene "tekmice", ki so se potegovale za naslov fatalke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ajda Smrekar
"Slovenci smo dobri ljudje, ki smo pripravljeni dajati, ampak vedno je pa vprašanje, kam ta denar gre," pravi igralka Ajda Smrekar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jelena Aščič
"V današnji Sloveniji je tudi dobrodelnost pod vprašajem, saj smo bili priča tem zgodbam, ko se je izkazalo, da nameni teh 'dobrodelnežev' niso pošteni. Zato so tisti dobrodelneži, kot je zmagovalka femme fatale, ki se res iskreno in pošteno ukvarjajo s tem, vredni vsakega občudovanja," pravi voditeljica TV Slovenija Jelena Aščič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Emeršič in Viktorija Bencik Emeršič
Igralec in tv-voditelj Bojan Emeršič priznava, da je bil tudi sam pogosto razočaran, ko je videl, da ljudje v dobrodelnosti iščejo samo priložnost za samopromocijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Slovenci se moramo prebuditi, razvedriti. V teh časih, ki so zelo težki, bi se morali bolj povezati in si bolj pomagati. Premagati tiste negativne stvari, ki nas opisujejo - kot na primer nesproščenost in nevoščljivost. Mi bi morali biti privoščljivi, ker smo tako majhni in si pomagati med sabo," je prepričana 31-letnica, ki je leta 2009 ustanovila dobrodelno fundacijo Anina zvezdica, od četrtka zvečer pa se ponaša tudi z nazivom Femme fatale 2013.

Zanjo je sicer fatalna ženska tista, ki "brezpogojno sledi svoji viziji in sanjam, se zna sama postaviti na svoje noge, dela čudovite spremembe in jo zato vsi spoštujejo in se tudi po njej zgledujejo".

Čas za prebujenje in pozitivnost
"Včasih se sočutje začne samo z nasmehom. Ko hodim po mestu, je preveč ljudi otožnih, preveč so neanimirani. Bolj moramo biti borbeni, bolj pozitivni. Tako se začne, to je dejstvo," pa Luknerjeva spodbuja k proaktivnosti.

"Mislim, da je čas, da se prebudimo, da smo bolj kot kadar koli pozitivni in da drug drugega rinemo naprej, ker če pogledamo Slovence posamično, smo vsi izredno sposobni. Zato pravim, da bi morali živeti zelo dostojno, ne s takimi težavami," poziva Slovence.

"Želim popeljati Slovenijo ven iz tega, ker v to verjamem, želim delati spremembe tukaj in v svetu. In to bom naredila," dodaja.

Zgolj zbiranje hrane, ne finančnih sredstev
Človek si mora želeti pomagati brez skrivnih namenov - to pomeni, da ni skritih motivov, da bi s čim drugim zraven uspel, je prepričano dekle, ki stoji za lastno dobrodelno fundacijo.

"Tisti, ki ima srce na pravem mestu, ki je iskren in dober sam do sebe, je lahko dobrodelen vsak dan. In tudi to mi sporočamo - naj se nam ljudje pridružijo; pomagajmo si med sabo," sporoča Luknerjeva, ki s svojo ekipo prostovoljcev zbira zgolj hrano in ne denarnih nakazil.

Prepričana je, da je Anina zvezdica "dokaz, da se ne greš dobrodelnosti samo takrat, ko že imaš svoje bogastvo, ampak se da biti dobrodelen tudi iz nič in brez finančnih sredstev".

Slovence skrbi, kam gredo dobrodelna sredstva
Za zmagovalko so same pohvalne besede našle tudi njene "tekmice", ki so se potegovale za naslov fatalke.

"Mislim, da je Ana prekrasen vzor tega, kaj dobrodelnost danes je, kaj dober človek danes je. Komaj čakam, da jo tudi mediji pobliže in še bolj podrobno spoznate, ker je čudovita. Jaz sem se od nje že ob enem samem kosilu neznansko veliko naučila," je tako dejala igralka Ajda Smrekar, ki je izpostavila tudi dvom mnogih Slovencev, zaradi preteklih afer v številnih dobrodelnih organizacijah: "Slovenci smo dobri ljudje, ki smo pripravljeni dajati, ampak vedno je pa vprašanje, kam ta denar gre."

Podobno pravi tudi voditeljica na Televiziji Slovenija Jelena Aščič: "V današnji Sloveniji je tudi dobrodelnost pod vprašajem, saj smo bili priča tem zgodbam, ko se je izkazalo, da nameni teh 'dobrodelnežev' niso pošteni." In takoj odločno doda: "Zato so tisti dobrodelneži, kot je zmagovalka femme fatale, ki se res iskreno in pošteno ukvarjajo s tem, vredni vsakega občudovanja."

Da zvezdica ne bi bila več potrebna
Tudi igralec in tv-voditelj Bojan Emeršič priznava, da je bil sam pogosto razočaran, ko je videl, da ljudje v dobrodelnosti iščejo samo priložnost za samopromocijo. "Hočejo pravzaprav več iztržiti kot pa podariti. To je finta, ki se da dobro prodajati, dobra blagovna znamka je reči, da si dobrodelen," pravi Emeršič, ki zatrjuje, da pri letošnji zmagovalki tega ni nikoli začutil.

"Kar zadeva Ano in njeno zvezdico, imava z Viktorijo ustaljeno prakso, da čisto vsakič, ko greva v trgovino, kupiva vsaj en artikel in da dava v te košare, ki so za blagajno. Sva se kar navadila na to Anino zvezdico," opiše družinski običaj s svojo soprogo, igralko Viktorijo Bencik Emeršič.

Tudi ona pravi, da se velikokrat "ljudje spomnimo biti dobrodelni šele takrat, ko nas na to spomni nekdo drug in si nato rečemo 'oh, poglej, saj jaz bi pa tudi lahko nekaj naredil'". In hitro pristavi: "Anini zvezdici pa kapo dol, vsaka čast. Upam, da bo še več Aninih zvezdic posijalo na našem nebu," je Luknerjevi polaskala tudi igralka.

"Ultimativni cilj fundacije" Anina zvezdica pa sicer je, da pri nas v Sloveniji ne bi bila več potrebna ...


V priloženih fotografijah si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov z izbora za Femme fatale 2013.