Špela bo čez nekaj mesecev postala poročena gospa, a podrobnosti o poroki še skrbno skriva. Foto: Osebni arhiv Špele Kleinlercher
Špela bo čez nekaj mesecev postala poročena gospa, a podrobnosti o poroki še skrbno skriva. Foto: Osebni arhiv Špele Kleinlercher

Vsa dekleta oziroma žene soigralcev, ki so Švedinje, imajo službo, tako da mladi s tem nimajo težav.

Špela Kleinlercher
V slovenskih medijih se pojavlja le še redko, glasbeno kariero pa je opustila. Foto: Facebook profil Špele Kleinlercher
Žiga Pavlin
Žigi se je v klubu pridružil še en Slovenec, Tomaž Razingar, ki že ima družino, s katero Špela preživi veliko časa. Foto: BoBo

Na švedski televiziji se v reklami za šampone Pantene pojavlja znan vratar New Rangersov Henrik Lundqvist. Veliko se piše tudi o nogometašu bosanskih korenin Zlatanu Ibrahimoviću.

Atomik Harmonik
Atomik Harmonik še v zasedbi Špela in Špelca. To je že davna preteklost. Foto: BoBo

Nobena od partneric slovenski reprezentanov in nihče od mojih znancev ne gre v Soči, zato sem se tudi jaz odločila, da si bom tekme ogledala raje doma, pred domačim ekranom.

Danes 29-letna Domžalčanka je pred leti zabavala občinstvo kot polovica ženske plavolase "ekipe" turboskupine Atomik Harmonik, a od takrat se ji je zgodilo že kup stvari. Nekaj časa je živela na Primorskem, nato se je preizkusila kot radijska voditeljica, zdaj pa že skoraj leto in pol živi na Švedskem, saj je njena ljubezen slovenski hokejist Žiga Pavlin, ki igra za tamkajšnji drugoligaški klub Troja Ljungby.

Špela je za MMC spregovorila o svojem dojemanju te skandinavske dežele, za katero človek pogosto dobi vtis, da je kot obljubljena dežela, prikupnih Švedinjah, "boju" s švedskim jezikom in o tem, kam bo skorajšnja mladoporočenca (poroka bo še letos) še vodila pot.

Od dvojca Špela in Špelca v skupini Atomik Harmonik je minilo že precej let. Se je ime Špelca obdržalo ali ste "odrasli" v Špelo?
Glede na to, da stopam v devetindvajseto leto, se mi zdi, da sem zdaj kar Špela, haha. Domači in prijatelji so me zmeraj klicali Špela, tisti, ki me poznajo le kot "Atomičarko", pa me še zdaj kličejo Špelca. To me niti malo ne moti, ker me pač poznajo po tem imenu.

Koliko časa že živite s svojim dragim na Švedskem? Katere so največje razlike, ki jih opažate v primerjavi z življenjem v Sloveniji?
Na Švedsko sem se preselila avgusta 2012. V Sloveniji sem imela super službo z najboljšimi sodelavci na domžalskem Radiu Hit, ampak ko s partnerjem nisi fizično skupaj, tudi super služba in družina ne pomagata, da bi ostal doma in ga čakal osem mesecev, da se konča njegova sezona. Razlik med državama je ogromno. Prva je seveda ta, da tukaj ni čutiti nikakršne krize, saj imajo vsi službe in redne plače. Tukaj se ljudje ne vozijo v BMW-jih in mercedesih na "puf", raje imajo starejše avte in urejene finančne zadeve. Ko fant oziroma dekle konča šolanje, mu/ji država pomaga pri kreditih, da se preseli na svoje. Tukaj ne vidiš "otroka" pri tridesetih, da bi še živel doma pri starših. Res je, da je življenje dražje (prehrana, oblačila, bencin, restavracije ...), ampak glede na to, da so višje plače in da za otroka ne plačuješ vrtca in šolske prehrane, se da normalno živeti.

Glede na to, da je Žiga poklicni hokejist, je verjetno veliko odsoten. Kako pa se zamotite vi, ste le "gospodinja" ali ste si morda našli zaposlitev?
Imava kar srečo, da je Žiga kar veliko doma oziroma da je približna polovica tekem v domači hokejski dvorani. Tudi če gredo igrat v goste, je po navadi že isto noč doma. Živiva v zelo majhnem mestu, tako da je tukaj zaposlitev izredno težko najti, še posebej ker sem tujka - še Švedi, živeči v najinem mestu, se vozijo na delo v prvo bližnje mesto, ki je oddaljeno 40 minut. Letos sem začela hoditi v šolo švedščine, ker si z znanjem švedskega jezika lažje poiščeš zaposlitev. Če bo Žiga naslednjo sezono podpisal za klub v kakšnem večjem mestu, bo iskanje službe zame veliko enostavnejše, ker bo na razpolago več delovnih mest. Je pa od začetka decembra veliko lažje preživljati trenutke, ko Žiga ni doma, saj je prišla v Ljungby žena Žigovega soigralca Tomaža Razingarja Anja s hčerkama, tako da si me krajšamo čas.

Kako pa je z iskanjem dela med mladimi na Švedskem, v deželi, ki velja za simbol socialne države? Imata kaj prijateljev, so ti zaposleni, kakšen življenjski standard imajo?
Vsa dekleta oziroma žene soigralcev, ki so Švedinje, imajo službo, tako da mladi s tem nimajo težav. Kakor sem že rekla, vsi so zelo skromni - vozijo se v avtomobilih nizkega cenovnega razreda, živijo v stanovanjih ali hišah, ki so velika le toliko, kolikor potrebujejo. Če so sami, brez otrok, živijo v majhnih stanovanjih, če pa imajo otroke, pa v malo večjih - ravno toliko, kolikor potrebujejo za normalno življenje. Tukaj ni pretiravanja, kot ga lahko množično opazimo v Sloveniji.

Švedinje veljajo za ene najlepših žensk na svetu, a tudi vas bi zaradi svetlih las brez težav zamenjali za eno izmed njih. Kakšne se vam zdijo Švedinje, so res tako "fatalne"?
Švedinje so izredno simpatične punce, mogoče malo bolj zadržane, kakor smo Slovenke, glede lepote pa bi lahko rekla, da Slovenke niso čisto nič manj lepe kot Skandinavke. So seveda v večini naravne blondinke, večina jih ima dolge ravne lase, so zelo postavne, vedno urejene in mogoče so zaradi teh stvari postavljene v koš najbolj fatalnih na svetu, ker dajo res veliko na svoj videz.

Kdo so najbolj priljubljeni športniki oziroma na splošno znane osebnosti na Švedskem, takšni, ki se o njih največ piše?
Glede na to, da sem zdaj večinoma v hokejskih vodah, opazim veliko člankov o raznih hokejistih. Veliko jih igra v NHL-u in so veliki zvezdniki, ki služijo denarce tudi z reklamami, ne samo s klubskimi pogodbami. Na švedski televiziji se v reklami za šampone Pantene pojavlja znan vratar New York Rangersov Henrik Lundqvist. Veliko se piše tudi o nogometašu bosanskih korenin Zlatanu Ibrahimoviću, njega je mogoče opaziti tudi v rumenih medijih, saj zna velikokrat kakšno "ušpičiti" .

Žiga igra za klub Troja iz mesta Ljungby na jugu Švedske. Sta se že odpravila na kakšno "veliko turo" po državi, katere znamenitosti bi priporočili?
Na kakšno veliko turo se letos nisva odpravila, ker je bilo zdaj v zimskem času vsak dan deževno in v takem vremenu lahko bore malo vidiš. Imela sva željo, da bi si ogledala Göteborg in Stockholm, ampak zdaj sva ta izleta prestavila za nedoločen čas, haha. Po navadi hodiva v bližnja mesta Halmstad, Jönköping in Växjö, tudi v Köbenhavnu sva bila in vsako od teh mest ima poseben čar. Švedska je še posebej lepa, ker je izredno zelena država, še posebej lepa v zimskem času mora biti na severu, saj je tam obilica snega in pravo zimsko vzdušje. Zdaj, ko vam odgovarjam, se je prvič v tej zimi spustila temperatura na -10 stopinj Celzija in prav uživamo, saj je šele zdaj čutiti, da je res zima in ne pomlad.

Žiga je med izbranci slovenskega hokejskega selektorja za nastop v Sočiju. Boste morda v Rusijo odpotovali tudi ti?
Na žalost ne, ker sem raje doma in si tekme ogledam skupaj z Žigovimi in mojimi starši. Skupaj se bomo veselili, ko bodo naši premagali Ruse, haha. Nobena od partneric slovenski reprezentanov in nihče od mojih znancev ne gre v Soči, zato sem se tudi jaz odločila, da si bom tekme ogledala raje doma, pred domačim ekranom.

Poleti ste se z Žigo zaročili. Sta že izbrala datum in kraj poroke?
Da, poročiva se letos, datum in lokacija pa naj zaenkrat ostaneta skrivnost.

V Sloveniji je v preteklih dneh precej odmeval zapis Janija Pavca, še vedno "šefa" skupine Atomik Harmonik, ki je na Facebooku zapisal, da so se "čefurji preveč razpasli", kar je sprožilo veliko kritik. Vaš komentar?
Huh, moram priznati, da tega nisem zasledila, ker družbena omrežja obiskujem bolj malo, zato lahko govorim le zase. Osebno nimam takega mnenja, saj menim, da smo vsi enaki in enakopravni ne glede na to, od kod prihajamo.

Vsa dekleta oziroma žene soigralcev, ki so Švedinje, imajo službo, tako da mladi s tem nimajo težav.

Na švedski televiziji se v reklami za šampone Pantene pojavlja znan vratar New Rangersov Henrik Lundqvist. Veliko se piše tudi o nogometašu bosanskih korenin Zlatanu Ibrahimoviću.

Nobena od partneric slovenski reprezentanov in nihče od mojih znancev ne gre v Soči, zato sem se tudi jaz odločila, da si bom tekme ogledala raje doma, pred domačim ekranom.