Dobra ura ob sredah bo modro obarvana. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Dobra ura ob sredah bo modro obarvana. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Milica Prešeren
Dobro uro bo ob sredah povezovala voditeljica Milica Prešeren ... Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg
Meta Ornik
... pod popoldne ob sredah pa se je kot urednica podpisala Meta Ornik. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Culiberg

Milica Prešeren je stara znanka s televizijskih ekranov, saj je med drugim vodila izobraževalni oddaji Modro in Turbulenca, zdaj pa bo ob sredah krmarila skozi popoldne na 1. programu TV SLO.

Od tega tedna naprej so popoldnevi na Televiziji Slovenija namreč v znamenju oddaje Dobra ura, ki je na sporedu vsak delovnik od 16.45 do osrednjega večernega Dnevnika. Vsak dan pa ima svojega voditelja in tudi svojo tematiko.

Sreda bo tako obarvana v modro barvo, voditeljica Milica Prešeren pa se bo posvečala kakovosti življenja, osebnim zgodbam, strokovnim nasvetom, medosebnim odnosom in življenjskim izzivom, s poudarkom na področjih zdravja in dobrega počutja, odnosa ljudi do živali in narave ter izobraževanja in učenja različnih veščin. Med gosti bodo tako strokovnjaki s teh področij kot običajni ljudje, ki jih omenjena področja še posebej zanimajo.

Pred prvo Dobro uro, ki jo bo povezovala, smo Milici Prešeren zastavili še nekaj vprašanj.


Dobra ura bo v sredo v znamenju modre barve, ki velja za najbolj priljubljeno med vsemi barvami. S čim pa vi povezujete modro in katera je vaša najljubša barva?
Službeno me modra najprej spomni na oddajo Modro, ki sem jo skupaj s sodelavci ustvarjala pred Turbulenco, zasebno pa (tako kot verjetno marsikoga) na morje in nebo, sicer pa modro povezujem z modrostjo. Glede najljubše barve pa: je niti nimam. Vsaka barva ima toliko odtenkov, da se zagotovo najde tisti najlepši – odvisno kdaj in kje.

Del Dobre ure v sredo bo tudi oddaja Turbulenca, že stara znanka s televizijskih zaslonov. Kakšne novosti bo prinesel ta združeni projekt?
Poleg Turbulence, ki bo še naprej iskala poti iz vrtinca različnih življenjskih izzivov, bomo v sredni Dobri uri posebno pozornost namenili zdravju, živalim ter učenju in veščinam, zanimivim gostom, osebnim zgodbam, strokovnim nasvetom. S temami želimo spodbujati in pomagati k boljšim medosebnim odnosom, k boljšemu, kakovostnejšemu življenju. Oddaja poteka v živo, zato bodo v oddaji s svojimi vprašanji lahko sodelovali tudi gledalci.

Popoldnevi ob sredah bodo dajali poudarek na zdravje in dobro počutje. Bi zase lahko dejali, da živite zdravo?
To sta le dva poudarka, v Dobri uri jih bo še več. Glede zdravja pa, trudim se živeti zdravo.

Kako bi ocenili odnos Slovencev do zdravega življenja?
Seveda si vsi želimo biti zdravi, koliko pa za to dejansko tudi kaj naredimo, je druga zgodba. Med teorijo in prakso je pogosto prevelik razkorak.

Kaj pa odnos do živali in narave? Bi prizadevanja borcev za pravice živali in ohranjanja neokrnjene narave na neki točki lahko ocenili že kot pretiravanje, ali pa so tovrstna prizadevanja več kot potrebna, saj sodoben človek divje uničuje svet okoli sebe?
Svet, v katerem živimo, zagotovo ni tak, kot si ga želimo. Vse manj je tak. A ker je tudi z majhnimi koraki mogoče narediti veliko, je prav, da začnemo pri sebi, našem odnosu do živali, narave, okolja, kar ne pomeni, da je le posameznik tisti, ki naj kaj naredi. Za vse pa velja: od besed k dejanjem.

Ali kot voditeljica raje gostite strokovnjake ali "običajne ljudi"? Kaj je za vas večji voditeljski izziv?
Vsak človek je izziv. Navsezadnje tudi strokovnjaki niso samo strokovnjaki in tudi »običajni ljudje« so lahko dobri poznavalci oziroma strokovni na nekem področju.

Kaj bi počeli v sredo popoldne, če tega časa ne bi preživeli na voditeljskem stolčku?
S tem pa res ne bi imela težav! Tako in tako je vedno premalo časa za vse, kar bi človek rad počel, seznam je pa dolg.