Foto: Facebook/Maja Čolić
Foto: Facebook/Maja Čolić

Tekmovanje za mis sveta se vrača po enoletnem pandemičnem premoru, poteka pa v Portoriku. Udeležuje se ga 97 tekmovalk, predstavnic posameznih držav oz. območij, kar je najmanj v zadnjem desetletju. Čeprav predvsem v Evropi tovrstni izbori zadnja leta izgubljajo veljavo, pa se jih še vedno zelo resno lotevajo predvsem v državah Latinske Amerike in delu Azije, nam je potrdila slovenska predstavnica Maja Čolić.

V zadnjem obdobju ni več toliko poudarka na samem videzu tekmovalke, ampak bolj na t. i. lepoti z namenom (projekt Beauty with a purpose), torej projektih, ki so tekmovalki blizu in ki pomagajo izboljševati življenje. Še vedno pa stalnica tega tekmovanja ostajajo različna podtekmovanja – v enem od teh, v tekmovanju talentov, se je Maja odlično odrezala in se s svojo mažoretno plesno točko uvrstila med 27 polfinalistk.

Diplomantka ekonomske fakultete, ki je bila za mis Slovenije izbrana konec junija, je s tremi kovčki, polnimi oblačil, kozmetike in drugih potrebščin, v Portoriko odletela 22. novembra, od takrat pa njene dni zaznamujejo predvsem priprave na finalni večer, nam je zaupala. Kako potekajo in kakšno je vzdušje v San Juanu tik pred velikim finalom lepotnega izbora, si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Foto: Facebook/Maja Čolić
Foto: Facebook/Maja Čolić

Že skoraj en mesec ste v Portoriku, kjer se v družbi drugih deklet pripravljate na finalni večer.
Tako je, namen našega enomesečnega druženja so priprave na finalno prireditev. Poleg tega nas ves mesec ocenjuje žirija, same pa se imamo priložnost izkazati na različnih izzivih. V vse to je vpleteno še druženje na raznih dogodkih in spoznavanje same lokacije.

Priprave so najbrž kar naporne? Koliko časa se jim posvečate dnevno in kako potekajo?
Priprave potekajo vsak dan in čez celoten dan. Veliko časa preživimo v sami plesni dvorani, kjer vadimo potek finalnega večera, je pa v bistvu vse, kar tukaj počnemo, velika priprava na finale in morebitno zmago. Če povzamem, celoten dan je zapolnjen z dejavnostmi, vajami ali izzivi, tako da prostega časa v zadnjem mesecu praktično ni bilo. Vmes je čas samo za obroke (zajtrk, kosilo, večerja).

Kako ključne so sploh priprave na finalni večer glede na to, da je za končno uvrstitev precej pomembno tudi to, kako se tekmovalka izkaže na posameznih izzivih oz. izborih?
Na posameznih izzivih se ima tekmovalka možnost izkazati in si ob zmagi na določenem izzivu celo zagotoviti mesto med prvih 30 deklet, ki bodo razglašena na sam finalni večer. Priprave so namenjene predvsem temu, da se dekleta naučimo koreografijo in celoten potek prireditve, ker se bo dogajanje prenašalo v živo. Končna uvrstitev pa je poleg opravljenih izzivov odvisna predvsem od intervjuja z žirijo, ker žirija poleg zmagovalk na izzivih med prvih 30 uvrsti preostala dekleta po svoji presoji.

Če sem prav razumela, ste se uvrstili v polfinale izbora talentšova? Kakšno točko ste pripravili?
Res je, na izzivu talentov sem se predstavila s plesno točko, natančneje z mažoretno (twirl) plesno točko, saj sem bila mažoretka v Društvu mažoret in plesalcev Ribnica kar 12 let, pozneje pa tudi trenerka mlajših generacij. Moja točka me je pri tem izzivu popeljala v polfinale oz. med prvih 27 deklet v sklopu izziva talentov in na to sem res ponosna.

Na predstavitvi v nacionalnih nošah ste se predstavili v gorenjski noši. Kako to, da niste izbrali noše, ki je (bolj) značilna za vaš rodni kraj?
Na svetovnem izboru predstavljam Slovenijo v celoti, tako da je pomembnejše to, da je noša slovenska. Izbrala sem gorenjsko, ker sem imela ob sebi ljudi, ki so mi jo v danem trenutku lahko posodili. Zahvala gre Folklornemu društvu SAVA Kranj.

S katerimi tekmovalkami se največ družite? Katera predstavnica je na vas naredila največji vtis?
Razdeljene smo v štiri skupine, in sicer rumena, modra, zelena in rdeča, ker nas je veliko in je tako lažje zaradi same organizacije in komunikacije. Sama sem v rumeni skupini, tako da največ časa preživim z dekleti iz svoje skupine, predvsem pa s svojo sostanovalko mis Slovaške, s katero si deliva sobo. Moram pa priznati, da nisem pričakovala, da bom z dekleti v tem mesecu stkala tako tesne vezi. Upam si trditi, da bom z veliko dekleti ostala v stiku in jih mogoče v bližnji prihodnosti tudi obiskala v njihovi državi ali jih gostila v Sloveniji. Težko bi navedla eno, ker smo vse tako različne in je čisto vsaka posameznica po nečem prepoznavna in je name naredila vtis. Za ta prijateljstva in poznanstva sem res hvaležna.

Zadnja leta se na izboru za mis sveta (in nacionalnih izborih) vse bolj poudarjajo druge lastnosti, ne zgolj fizična lepota. Kako se to kaže na izboru? Koliko dekleta sama poudarjajo oz. kažejo še kaj drugega kot svoj videz?
Bistvo svetovnega izbora je projekt Beauty with a purpose, pri katerem se dekleta predstavimo z dobrodelnimi projekti iz svoje države. Sama sem predstavila projekt S teboj lahko v sodelovanju z VDC Zasavje. Upam si trditi, da ima BWP in notranjost deklet večji pomen in težo pri končnem rezultatu kot sam fizični videz.

Dejstvo pa je, da dekleta tukaj dajo oz. damo veliko na zunanji videz predvsem v smislu urejenosti – obleke, lasje, nohti, ličenje, obutev, ker se to od nas pričakuje in tudi same se želimo pokazati v najboljši luči. Vsaka izmed deklet je ambasadorka svoje države in velja za “najlepšo” v državi, tako da mora posameznica ponuditi veliko več kot samo zunanjo lepoto, da je opažena in da izstopa iz povprečja.

V Portoriko ste odpotovali s tremi kovčki oblačil. Kaj vse ste vzeli s seboj?
Vzela sem predvsem poletna oblačila in večerne obleke. Vmes se najdejo tudi kopalke in športna oprema ter seveda kozmetika, intimna nega, ličila in podobne stvari, ki jih dekle potrebuje.

Bodo kovčki ob vrnitvi kaj težji? Verjetno ste imeli tudi priložnost, da ste si privoščili kakšen nakup spominkov?
Kovčki bodo ob vrnitvi malce težji, ker smo se dekleta med sabo obdarovala, tako da imam razne spominke iz celega sveta. Nakupa spominkov iz samega Portorika se še nisem lotila, imam pa tako ali tako stisko s prostorom ter omejeno težo prtljage, tako da si mogoče kupim samo nekaj malega za spomin.

Vaši profili na družbenih omrežjih so polni hvale na račun Portorika. Kaj vas je pri otoku najbolj očaralo in koliko se ste ga sploh lahko spoznali zunaj hotelskih kompleksov in prizorišč za fotografiranje?
Nad Portorikom sem navdušena. V prvi vrsti, ker je to moje prvo potovanje zunaj Evrope in prvi obisk Amerike. Poleg tega pa obožujem poletje, sonce, morje … Najbolj od vsega pa so me navdušili ljudje, njihova energija, gostoljubnost, duh in strast do plesa in glasbe. Sama sem plesalka in obožujem latino ritme, ki tečejo po žilah tukajšnjih ljudi.

Portoriko smo imele z dekleti priložnost kar dobro spoznati, ker smo imeli veliko dejavnosti organiziranih, tako da sem vesela, da smo poleg obveznosti imele čas biti tudi turistke na tem prelepem otoku.

Lepotni izbori v zadnjem obdobju malce izgubljajo veljavo. Kako pa je to občutiti na samem tekmovanju? Sodeč po nekaj posnetkih dogajanja, ki sem si jih ogledala, veliko tekmovalk izbor jemlje zelo resno, a obenem se ne morem znebiti občutka, da so to predvsem države, v katerih so lepotna tekmovanja še vedno pomembna tradicija. Kako vi to vidite?
Glede veljave lepotnega izbora je razlika očitna predvsem med državami oz. celinami. Največ poudarka dajo tekmovanju predvsem države Latinske Amerike ter daljnega vzhoda. Evropa je šibka v primerjavi s temi državami, in to sem tukaj občutila na lastni koži. Predvsem je med nami drugačna miselnost ter pritisk, ki ga na dekleta izvajajo njihove organizacije in oboževalci. Tega je v Evropi, sploh pa v Sloveniji, občutno manj. Menim, da bi morala država več poudarka dati projektu Miss Slovenije, saj bi s tem sama Slovenija lažje konkurirala drugim državam na svetovnem izboru.