Vinska vigred bo potekala do nedelje. Foto: Facebook/Bela krajina
Vinska vigred bo potekala do nedelje. Foto: Facebook/Bela krajina

Največji vinski festival v Sloveniji s pestrim spremljajočim programom bo ta konec tedna na vseh treh metliških trgih.

Vinska vigred je veliko več od festivala belokranjskih vin, je dejala predsednica prireditvenega odbora in županja Metlike Martina Legan Janžekovič. "Gre za praznik belokranjske kulinarike, za praznik kulturnega dogajanja, za etnološko prireditev, ki že več kot 40 let združuje Belokranjce in ostale obiskovalce iz drugih delov Slovenije pa tudi s Hrvaške."

Osrednja nit tridnevnega dogajanja je pokušina nagrajenih vin, ki so jih strokovne komisije ocenile pred mesecem dni. Prvič se je zgodilo, da je eno vino prejelo vseh 20 možnih točk – to je bil rumeni muškat, suhi jagodni izbor letnika 2011 iz vinske kleti Prus.

Na dvorišču gradu Metlika bo vse tri dni potekala degustacija nagrajenih vin na stojnicah najbolj trofejnih vinarjev, je dejal predsednik društva metliških vinogradnikov Andrej Škof: "Potekalo bo po sitem, da obiskovalec prevzame kozarec na kavcijo in tudi vina plačuje z boni, ki so namenjeni za vino."

Na drevišnjem uradnem odprtju vinske vigredi so med drugim podelili priznanja najboljšim vinogradnikom in Nino Pečarič okronali za novo kraljico metliške črnine.

Vinska vigred se letos po koronskih letih vnovič vrača na vse tri metliške trge, vendar bo vsak imel drugačno vsebino. Na mestnem trgu se bodo predstavili rokodelci in lokalni ponudniki hrane, je dejala direktorica zavoda Metlika Marjetka Pezdirc. "Trg svobode ostaja trg zabave, druženja, povezovanja in srečevanja. Tam bo dnevni spremljevalni program in večerni zabavni program. Na grajskem dvorišču se bodo predstavili naši najboljši vinarji."

Na Partizanskem trgu pa bodo obiskovalci okušali belokranjsko kulinariko.