Čudolandija v Kopru je privabila obiskovalce iz domovine in tujine. Foto: BoBo
Čudolandija v Kopru je privabila obiskovalce iz domovine in tujine. Foto: BoBo

Ob polnoči je nebo nad Ljubljano razsvetlil petminutni ognjemet z Ljubljanskega gradu. Rakete iz biorazgradljivih materialov so bile letos v barvi Ljubljane, to je zelena, in v silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra.

Ponekod so se ognjemetom odpovedali

Medtem ko so se v nekaterih mestih, med drugim v Mariboru, Kopru in na Ptuju, letos ognjemetu odpovedali iz okoljskih ali drugih razlogov, se v Ljubljani kljub nekaterim pozivom za to niso odločili. Prepričani so, da bi v Ljubljani morebitno ukinitev velikega osrednjega ognjemeta nadomestili še številčnejši zasebni ognjemeti, ki so brez certifikatov in okolju bolj škodljivi. Praviloma ti zasebni ognjemeti tudi trajajo dlje kot ognjemet z Ljubljanskega gradu, občani pa jih izvajajo v strnjenih soseskah, kjer je pokanje še bolj moteče za tamkajšnje stanovalce in njihove hišne ljubljenčke, so navedli na Turizmu Ljubljana.

Med tistimi, ki so v prestolnici silvestrovali na prostem, je največ meščanov in domačih gostov, od tujih pa obiskovalcev iz sosednjih držav. V decembru je v Ljubljani že deset let največ gostov iz Italije, sledijo gostje iz Hrvaške, Nemčije, Srbije in Avstrije. Na Turizmu Ljubljana ocenjujejo, da je Ljubljano v decembru obiskalo okoli milijon enodnevnih obiskovalcev.

Številne slovenske občine so se barvitemu ognjemetu letos odpovedale. Foto: BoBo
Številne slovenske občine so se barvitemu ognjemetu letos odpovedale. Foto: BoBo

Koper magnet za Italijane

Na najdaljšo noč v letu, ki je sicer minila brez ognjemeta, so prijetne zimske temperature, praznično vzdušje in dobra glasba po oceni organizatorjev v Koper privabili okoli 10.000 ljudi, med njimi tudi veliko Italijanov. To je primerljivo z lanskim letom, ko pa je bil v Kopru tudi ognjemet. Po njegovem mnenju je k dobremu obisku prispevalo tudi lepo vreme, veliko obiskovalcev pa je ves zadnji teden pritegnila Čudolandija. Tako so samo na otroškem silvestrovanju v nedeljo našteli več kot 4.000 obiskovalcev.

Na osrednjih prizoriščih se je tudi letos trlo obiskovalcev. Foto: BoBo
Na osrednjih prizoriščih se je tudi letos trlo obiskovalcev. Foto: BoBo

Praznovanje tudi drugje po Sloveniji

Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali tudi drugje po Sloveniji, med drugim v Mariboru, Celju, Kranju in na Bledu.

Že silvestrski dan so zaznamovali nekateri tradicionalni dogodki, namenjeni drznejšim. V ponedeljek opoldne so že deseto leto zapored najpogumnejši skočili v Blejsko jezero, ob 13. uri pa so se šestič zapored hrabri plavalci prepustili svežini Planšarskega jezera na Jezerskem. Na Obali bodo danes priredili že 15. novoletni skok v morje, tradicijo novoletnega potopa v tamkajšnje jezero so ohranili tudi v Velenju, v Celju pa bodo na novega leta dan hrabri plavalci skočili v Savinjo.