Navijaški pripomočki - te dni najboljši prijatelji Slovencev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijaški pripomočki - te dni najboljši prijatelji Slovencev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poln Krekov trg v Celju. Foto: MMC RTV SLO
Gruzijski navijači so nad Slovenijo navdušeni. Foto: MMC RTV SLO
Tabu
Navijače so ogrevali člani zasedbe Tabu. Foto: MMC RTV SLO
Navijači
Navijači pred dvorano. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prvi dan evropskega košarkarskega prvenstva, prva tekma slovenske izbrane vrste. A kakšna je bila! Tudi v središču Celja, kjer so lahko navijači dogajanje v nekaj kilometrov oddaljeni športni dvorani spremljali na velikem zaslonu, so bili vzkliki navdušenja, razburjenja, razočaranja in na koncu pravega otroškega veselja verjetno podobni kot v številnih dnevnih sobah po Sloveniji. A ozračje je bilo brez dvoma še veliko bolj napeto - poln Krekov trg, kjer so celjski organizatorji postavili uradno navijaško območje, je tako do zadnje minute dihal, vzklikal in se na koncu veselil kot eno.

Zabavno videoreportažo, ki je nastala na celjskem navijaškem območju, si lahko ogledate spodaj v HD-ločljivosti. Vabljeni k ogledu!

"Radi imamo Slovenijo"
Navijači, opremljeni z uradnimi (majice, kape, šali) in manj uradnimi, a obveznimi (slovenska zastava in pivo) navijaškimi pripomočki, so se tam zbirali že od poznega popoldneva. Prevladovali so domačini iz Celja in okolice, opazili pa smo tudi peščico razigranih gruzijskih navijačev, ki so se iz srca veselili zmage svoje ekipe (ta je že popoldne premagala Poljsko s 84:67). Ko smo jih povprašali o prvih vtisih o državi gostiteljici, so takoj popihali na našo dušo: "Radi imamo Slovenijo. Imate popolna dekleta. Lepa dekleta."

Po koncu tekme Hrvaška-Španija se je z brezplačnim turističnim vlakcem, ki vozi od dvorane do železniške postaje oz. Krekovega trga, pripeljalo tudi nekaj hrvaških navijačev, ki so sklepni del za Slovence tako napete tekme spremljali bolj ali manj brezbrižno. Kljub porazu, ki so ga njihovi ekipi zadali španski reprezentanti, pa so njihovi prvi vtisi pozitivni. "Super sem zadovoljen (nad EuroBasketom, op. a.)," je tako dejal eden izmed njih.

Med množico pa so se znašli tudi taki, ki o EuroBasketu niso vedeli ničesar in so se le čudili, čemu toliko ljudi in toliko dogajanja. Dva poslovneža iz zahodne Afrike sta tako za zvedavo MMC-jevo kamero priznala: "Šele, ko sva prišla sem, sva izvedela za košarkarsko prvenstvo."

"Prepustimo, zaupajmo, navijajmo!"
Za pravo košarkarsko razpoloženje je v središču Celja sicer že popoldne skrbela košarkarska akrobatska skupina Dunking Devils, dobro uro pred začetkom sredine najpomembnejše tekme pa so na oder zasedli Tabujevci, ki so v mimoidočih, svojih oboževalcih in košarkarskih navdušencih prebudili navijaški duh. "Prepustimo, zaupajmo, navijajmo!" je tako zbrane spodbujala Tina.

Svoj lonček so seveda pristavili tudi gostinci, ki so veliko pivo ponujali za 2,2 evra, pollitrsko plastenko vode za 1,7 evra, hrano pa po precej zasoljenih štiri evre za hotdog ali pet za čevapčiče v lepinji. Le korak ali dva stran od navijaškega območja so cene malce nižje. Jerneja Kolar, predstavnica Zavoda Celeia, celjskega turističnega društva, je v pogovoru za MMC pojasnila, da okoliški gostinci cen (pijač) večinoma niso zviševali: "Večinoma so se raje odločili za akcijske ponudbe." So se pa s svojo dodatno ponudbo pripravili predvsem na naval španskih navijačev, pravi in dodaja: "Veliko jih je povabilo razne znane španske didžeje, saj v celjski skupini igra tudi Španija, in jih pričakujemo kar nekaj."

Za turiste: didžeji, vodeni ogledi, slovenska tržnica
Hoteli so sicer po njenih informacijah polno zasedeni. "Je pa res, da Celje ne razpolaga z zelo veliko hotelskimi zmogljivostmi," je poudarila. Ob tem nam je pojasnila, da košarkarskim turistom poleg siceršnje turistične ponudbe omogočajo tudi plačljive (za en evro na osebo) ali brezplačne ("Lahko pa ob koncu namenijo kakšen novčič vodniku.") oglede mesta. Prvi dan se jih je udeležilo le nekaj ljudi, pojasnjuje, pri tem pa dodaja: "Ampak večji naval pričakujemo v prihodnjih dneh, ko se tole začetno navdušeenje malo umiri." Le korak od Krekovega trga, ob katerem stoji tudi hotel, ki ga je zasedla sedma sila, pa mimoidočim na priložnostni tržnici ponujajo vse: od hrane, vina in žganja do oblačil in te dni obveznih navijaških pripomočkov. Skupni imenovalec? "Vse, kar ponujajo na stojnicah, je domače, slovensko."

Knežje mesto, mesto, kjer bodo odigrane vse slovenske tekme prvega dela, se je tako res pripravilo na častno vlogo, ki mu je bila zaupana. A brez navijačev ne gre. In ti so tudi v sredo poskrbeli, da se je središče Celja tako zelo razživelo. Nekaj pripomb je bilo slišati le na nerodno postavitev velikega zaslona (kovinska konstrukcija je marsikomu kvarila pogled na zaslon oz. še pomembneje - na trenuten izid), a je napeta tekma kmalu poskrbela za drugačno serijo sočnih kletvic.

Danes je nov dan, nova serija tekem. Navijači hranijo moči za nocojšnjo tekmo slovenske izbrane vrste s Španijo. Zato ni presenetljivo, da so dobrih 15 minut po koncu živčne vojne na Krekovem trgu ostale le ... smeti.

Spodaj si lahko ogledate video- in fotoutrinke iz Celja, repotaže z drugih prizorišč košarkarskega dogajanja pa sledijo v prihodnjih dneh.