Skupina Tide je prejela zlati zidak za videospot, ki se je najdlje obdržal na prvem mestu lestvice oddaje Videozid. Foto: foto TIDE
Skupina Tide je prejela zlati zidak za videospot, ki se je najdlje obdržal na prvem mestu lestvice oddaje Videozid. Foto: foto TIDE

Zanimivo, da, denimo, noben izmed zidakov ni romal v roke Siddharti.

Izak Košir
Izak Košir
Izak je eden izmed snovalcev ideje o zlatih zidakih. Foto: Rožle Bregar
Videozid - podelitev

Tide so namreč prejeli nagrado za skupino leta, ki jim jo je podelila strokovna komisija, in tudi nagrado popularnosti za videospot za pesem Adieu, saj se je najdlje obdržal na prvem mestu lestvice.

Zlati zidaki so se tako podelili v dveh kategorijah. O zmagovalcih v prvi kategoriji glasbenih nagrad je odločala strokovna žirija, ki so jo sestavljali glasbeni urednik in novinar Miroslav Akrapović, radijski urednik Jernej Vene in soustvarjalec oddaje Videozid Tomaž Grubar.

Podelili so nagrado za koncertni dogodek leta, ki jo je prejel Val 011, za videospot leta, ki jo je prejela skupina Puppetz za skladbo Generacija Y, nagrado za bend leta, ki so jo prejeli Tide, izbrali pa so tudi mladinski kulturni center leta, škofjeloški klub Pri rdeči ostrigi.

V drugi kategoriji so nagrade popularnosti s svojimi glasovi podelili gledalci oddaje. Zlati zidak za najvišji skok novitete na lestvici so tako prejeli Red Five Point Star, najpriljubljenejši videospot leta je posnel bend Skalp za skladbo Vem, da lahko!, na prvem mestu lestvice pa se je najdlje obdržal že omenjeni spot za pesem Adieu.

Podelili so tudi nagrado za art modela leta, ki jo je prejel Dizzy Strings, lifestyle model leta je postal Hipi iz prispevka 300 kosmatih, športni model leta pa kiter.

V priloženem videu si lahko ogledate oddajo Videozid, v kateri so podelili še zadnje tri zlate zidake. Kot so komentirali člani strokovne žirije, je bil izbor kandidatov za nagrade pester, sploh glede na to, da oddaja traja manj kot pol leta, je povedal Akrapović.

Vene je priznal, da so bili nagradi za naj bend zelo blizu Siddharta, saj so se letos vrnili z velikim koncertom. Vendar se je strokovna žirija odločila, da leto 2011 vseeno pripada skupini Tide.

Grubarja pa veseli, da so slovenske skupine zadnje čase znova produktivnejše, kar se tiče snemanja videospotov. Zmagovalni videospot Generacija Y so po njegovih besedah izbrali, ker gre za presežek v likovnem in vsebinskem smislu, ter zato, ker zelo dobro podpira sporočilo skladbe.

Ali je nad zmagovalci presenečen eden izmed šestih voditeljev oddaje Izak Košir pa spodaj.

Kaj predstavljajo glasbene nagrade zlati zidaki?
Po dolgih letih spet verodostojne glasbene nagrade na slovenskem glasbenem prizorišču. Sicer pa predstavljajo zidake VideoZida in z njimi pomagamo nadgrajevati domače glasbeno prizorišče.

So vas zmagovalci presenetili?
Niti ne. Kar se tiče zlatih zidakov popularnosti, smo tako ali tako glasovanje gledalcev lahko spremljali sproti. Morda je bilo presenečenje, ali dve, pri končnem izboru strokovne komisije. Zanimivo, da, denimo, noben izmed zidakov ni romal v roke Siddharti.

Ali se je na slovenskem glasbenem prizorišču letos zgodilo še kaj vrednega omembe, za kar pa nagrade niste podelili?
Sigurno, a žal smo omejeni s časom in tudi sredstvi, zato vseh področij seveda nismo mogli ovekovečiti. Načrtujemo in pa upamo, da bomo lahko podelitev zlatih zidakov prihodnje leto razširili - za to pa seveda potrebujemo čim več podpore medijev, glasbenikov, poslušalcev in pa matične hiše RTV Slovenija, ki bi lahko v tem prepoznala potencial.

Kaj pomenijo kategorije za art model leta, lifestyle model leta in športni model leta?
V rubriki "model" smo skozi vso sezono predstavljali zanimive mlade ljudi, ki se na tak ali drugačen način borijo proti dolgčasu, so kreativni oziroma počnejo nekaj posebnega, nenavadnega. In ker smo te ljudi že v začetku razvrstili v tri kategorije - športniki, umetniki in življenjski slog, ne bi bilo pošteno, če bi jih vse pometali v isti koš oziroma, da bi tekmovali drug proti drugemu. Tako smo dobili art modela leta, torej umetnika leta, športnega modela leta in lifestyle modela leta.

Tide - Adieu

Puppetz - Generacija Y

Skalp - Vem, da lahko!

Red Five Point Star - Trbowska

Zanimivo, da, denimo, noben izmed zidakov ni romal v roke Siddharti.

Izak Košir
Videozid - podelitev