Festival vsako leto privabi raznoliko občinstvo in nastopajoče. Foto: BoBo
Festival vsako leto privabi raznoliko občinstvo in nastopajoče. Foto: BoBo

Letošnji festival se začenja danes z nastopom priznane balkanske zasedbe Dubioza kolektiv in bo trajal deset dni. Prihodnjo soboto pa se bo končal z veličastnim ognjemetom.

Celotni program festivala si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Glavno festivalsko prizorišče bo na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, poleg Večerovega in Mladininega odra bo festivalskih prizorišč okrog 30, saj si organizatorji želijo festivala, razpršenega po vsem mestu. “To nam uspeva s programom Muzika na cesti na Glavnem trgu in na Grajskem trgu ter s povorkami folkloristov 31. festivala Folkart, ki bodo prav tako oživili mesto,” pravi Boris Črnič iz Narodnega doma Maribor.

Lent poteka na prizoriščih po celotnem starem delu mesta. Foto: BoBo
Lent poteka na prizoriščih po celotnem starem delu mesta. Foto: BoBo

Nekaj za vsakogar

Folkart je lani praznoval 30-letnico neprekinjenega delovanja, letos jim je uspelo pripeljati folklorne skupine z različnih celin, dodaja producentka Alenka Klemenčič: “Bil je prvi folklorni festival na svetu sploh, deležen častnega pokroviteljstva Unesca.

Združen Jurčkov in Večerov oder stoji ob Vodnem stolpu. “Ker menimo, da je Drava tista, ki je na neki način spodbudila ta naš festival,” pojasni Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Pridružili so se KMŠ, KGB, pa tudi GT22.

Letošnji JazzLent je izrazito globalen, pravi David Braun, vrača se “izvajalec, ki je pravzaprav odprl letni oder Minoriti pred petimi leti - Tuareški glasbenik Bombino.” Glavnina dogajanja v Art kampu se bo letos odvila na promenadi mestnega parka. “Na zelenicah levo in desno pa potekajo tudi aktivnosti, predvsem igralne, športne, likovne in naravoljubne dejavnosti,” dodaja vodja Art kampa Urška Košica.