Nov obraz oddaje Kaj dogaja? bo Tilen Artač. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Nov obraz oddaje Kaj dogaja? bo Tilen Artač. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Redne gledalce in oboževalce satiričnega večernega šova Kaj dogaja? je ta teden presenetila prijetna novica, da bo novo sezono vodil nov voditelj, Tilen Artač. Oddajo bomo ponovno lahko spremljali od prihodnje sobote naprej ob 20.55.

Komik in šolani violončelist sicer ni novinec v oddaji, saj je do zdaj skupaj s kolegom Igorjem Bračičem redno pripravljal rubriko Mala Terasa, v kateri sta tekoče politično dogajanje uglasbila na melodije znanih pesmi.

Poleg Artača bodo v oddaji sodelovali še Admir Baltić, Igor Bračič in Miha Brajnik. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Poleg Artača bodo v oddaji sodelovali še Admir Baltić, Igor Bračič in Miha Brajnik. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Ob začetku novega poglavja oddaje smo se usedli z novim voditeljem in spregovorili o njegovi glasbeni preteklosti in načrtih za novo sezono.


Svojo profesionalno pot ste začeli kot akademski glasbenik. Je v svetu glasbe kaj prostora tudi za humor?
Seveda. Tudi sam vedno prepletam svoje komične nastope z glasbo. Glasba mora zavzemati vse strani človeškega duha. Od tragedije do komedije. Konec koncev je tudi veliko odličnih glasbenikov postalo še bolj znanih, ko so združili klasično glasbo s komedijo.

Zakaj ste se na koncu odločili za komedijo? Je bila to sploh zavestna odločitev? Bi se, če bi lahko ponovno izbirali, odločili drugače?
Pri rosnih 17 letih sem spoznal Saša Hribarja, ki je opazil moj talent za imitiranje in me povabil v radijsko oddajo Radio Ga Ga. V njej nastopam že več kot 17 let. Imel sem srečo, da sem že tako mlad dobil odličnega mentorja. Ko sva začela sodelovati, sem hitro videl, da v svetu radia in televizije uživam, in kaj hitro je postalo jasno, da se bom poleg študija klasične glasbe ukvarjal tudi z zabavništvom. Če bi se še enkrat odločal, bi se odločil enako.

Vaše nastope krasi značilna oblika humorja, predvsem v obliki imitacije in izmišljanja različnih likov. Od kod črpate največ navdiha za like in humor?
Imitacije dostikrat nastanejo spontano, brez velikega napora. V liku je treba najti tiste nianse, ki ga naredijo komičnega v govoru ali petju. Pri nastajanju Male terase pa je stvar nekoliko bolj delikatna. Z Igorjem Bračičem se nekaj dni pred snemanjem slišiva, dobiva idejo, ki se nama zdi dobra, in greva v akcijo.

V liku je treba najti tiste nianse, ki ga naredijo komičnega...

Tilen Artač

Poti nazaj ni. Igor napiše besedilo, jaz naštudiram imitacijo, potem pa na snemanju drživa pesti, da bo stvar delovala. Tveganje je veliko, ampak za zdaj mislim, da nama kar gre. (smeh)

Se ob tem morda spomnite kakšnega posebno smešnega ali dovršenega nastopa, ki vas je navdihnil in spodbudil, da se ukvarjate s komedijo?
Že kot otrok sem bil velik oboževalec radijske oddaje Radio Ga Ga. Zaradi originalnih imitacij, ki sem jih slišal tam, me je začel svet komedije in satire zanimati.

Ko sem se pred kratkim, ob obletnici Radia Ga Ga, pogovarjal s Sašem Hribarjem, mi je dejal, da je zunaj službe strašno resna oseba in ne mara preveč vicev. Je pri vas enako? Se kdaj naveličate komedije?
Ne bi rekel, da sem v prostem času resna oseba. Ko se družim s prijatelji, pa se z njimi pogovarjam o vsem drugem kot o humorju, vicih in šalah. Nekaj mojih prijateljev se ne ukvarja s humorjem, a se mi zdi, da so po naravi bistveno bolj duhoviti od mene (smeh). Ko padejo v element, jih raje samo poslušam in se jim nasmejem, kot pa da bi se sam trudil razdirati šale.

Artač in Bračič sta sodelovala že v preteklih sezonah oddaje z rubriko Mala Terasa. Foto: TV Slovenija
Artač in Bračič sta sodelovala že v preteklih sezonah oddaje z rubriko Mala Terasa. Foto: TV Slovenija

Večerne satirične oddaje, kot je oddaja Kaj dogaja?, zadnjih nekaj let uživajo precejšno priljubljenost. Kako po vašem mnenju trenutna politična in družbena situacija vpliva na razvoj tega žanra oddaj in kakšne so največje razlike med pričakovanji slovenskega občinstva v primerjavi s tujino?

... politika nasploh (je) postala parodija sama sebi.

Tilen Artač

Daleč od enostavnega je v zadnjih letih ustvarjati satirične oddaje pri nas in v tujini, saj je politika nasploh postala parodija sama sebi. Zdi se tudi, da je marsikateri politik imitacija samega sebe, pa tudi komično ga je težko nadgraditi. Slovensko občinstvo je zahtevno, a pošteno, in prav je tako. Prepričan sem, da lahko izpolnimo njihova pričakovanja in naredimo oddajo, ki jo brez sramu lahko zavrtimo ob bok sorodnim tujim oddajam.

Čeprav okvir oddaje verjetno ostaja enak, pa vsak voditelj seveda prinese svoj pristop k ustvarjanju oddaje. Kakšni so vaši načrti za novo sezono?
Oddaja bo nekoliko drugačna. Če začnem z Malo teraso, bomo v novi sezoni imeli tudi glasbene goste. Se pravi, če bom imitiral Jana Plestenjaka, bi si želeli, da bi v točki poleg imitacije sodeloval tudi sam Jan Plestenjak. Jan, če tole bereš, me pokliči! (smeh)

Svoje imitacije bom zagotovo uporabljal tudi v živo med samim vodenjem. Novost bo tudi rubrika Popolna uravnoteženost programa ali PUP. Ta bo poskrbela, da bodo vsak teden v oddaji svoje novice imele priložnost slišati tudi do zdaj morda zapostavljene družbene skupine.