Cole Moretti je s svojo skupino 1x band že zmagal na Emi in Slovenijo leta 1993 predstavljal s pesmijo Tih deževen dan. Foto:
Cole Moretti je s svojo skupino 1x band že zmagal na Emi in Slovenijo leta 1993 predstavljal s pesmijo Tih deževen dan. Foto:
Brigita Šuler
Letos je očitno srečno leto za rezerve, saj si je tudi Brigita Šuler pred dvema tednoma prislužila nastop na Emi s pomočjo diskvalifikacije skupine Zaka' pa ne.

RTV Slovenijo je na kršitev opozorila avtorica pesmi Moj Extrem, Jasna Šantavec Mohar.

Petra Pečovnik je z Moharjevo sodelovala pri izvajanju pesmi Moj extrem na festivalu FENS 2006 in se tako s tem besedilom seznanila. Prav tako je Petra Pečovnik za naslov avtorskega dela uporabila naslov, ki je bil že uporabljen za avtorsko delo enake vrste. Pri zdaj spornem besedilu je Petra uporabila besedilo refrena Jasne Šantavec Mohar: "Noč bo moj extrem, rušil bo meje ta tandem." Na podlagi pridobljenih dokazov in mnenj v skladu z Zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah in pravili izbora Ema 08 je skladba Extrem izvajalke in avtorice Petre Pečovnik izključena s tega tekmovanja. Na njeno mesto v tekmovanju se je tako uvrstila druga skladba s seznama tako imenovanih rezerv, skladba Dober planet, ki jo izvajata Cole in predsednik. Skladba Dober planet bo predstavljena pod zaporedno številko pet v prvem predizboru Ema 08.

Letos so imeli le dve rezervi
Urednik Eme Aleksander Radič je za MMC povedal, da so prejšnji teden dobili obvestilo odvetniške pisarne, ki jo je najela prvotna avtorica pesmi Jasna Šantavec Mohar in takoj raziskali, če so govorice resnične. Pesem Extrem je že druga skladba, ki so jo letos diskvalificirali, nadomestila pa jo bo naslednja, ki je bila na seznamu. Letošnja Ema je imela pripravljeni le dve rezervni skladbi; če se bo še katera skladba izkazala za plagiat, bo letos na Emi nastopilo 19 skladb in ne 20.

"Skladbo je treba le odpeti!"
Letos poteka ravno 15 let odkar je Cole Moretti s skupino 1X Band zmagal na Emi in zastopal barve Slovenije s pesmijo Tih deževen dan. Čeprav se nekateri glasbeniki na Emo pripravljajo že dalj časa, pa Cole meni, da njegova izvedba zaradi stiske s časom ne bo nič slabša. "Skladbo je treba le odpeti, ni treba delat šova," je bil kratek in jedrnat Cole Moretti. Opozoril je, da se prireditev ne imenuje zaman pesem Evrovizije, saj ne gre za cirkus, kot ga nekateri glasbeniki dojemajo. In kaj je Cole mislil početi od 1.-3. februarja, ko poteka Ema? "Doma bi gledal izbor," je MMC-ju razkril glasbenik, ki svoj nastop že nestrpno pričakuje.

T. H. in T. P.