Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar
Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar

57-letni inženir kemijske tehnologije iz Miklavža je že stari znanec televizijskih kvizov. "Moji prvi začetki pojavljanja na kvizih segajo v leto 1997, ko sem nastopil na kvizu na Pop TV-ju. Tam sem takrat šestkrat zmagal in na koncu osvojil naziv zmagovalca sezone. Nagrade so bile takrat praktične (pohištvo, talne obloge, masažna kabina za prhanje ...). Pozneje sem nastopil tudi v kvizih Lepo je biti milijonar, Vem in Taxi kviz, vendar brez odmevnih uspehov. Nazadnje sem nastopil v Milijonarju in prilezel do 13. vprašanja," pojasnjuje. Na kviz Joker se je prijavil že pred dvema letoma, pojasnjuje, a ker je sočasno tekmoval tudi v kvizu na konkurenčni televiziji, je svoje znanje v Jokerju preizkusil šele zdaj – in zelo uspešno.

Vabilo na avdicijo

Vas mika, da bi se poskusili v Jokerju? Prijavite se lahko na tej povezavi.

Ob pomoči prijatelja Benjamina je namreč premagal vse ovire na poti do vrha – in se tam tudi obdržal pri kar dveh vprašanjih, nato pa mu je spodrsnilo, a se ni predal. Na koncu mu je glavno nagrado prineslo vprašanje o najpogostejši ulici v Sloveniji.

Na poti do 20 tisočakov mu je gotovo pomagalo tudi, da je človek zelo raznolikih zanimanj: že od šolskih dni je pravi knjižni molj, v mladosti se je ukvarjal z različnimi športi, danes je strasten igralec bridža, prvak v reševanju sudokuja in podprvak v reševanju križank ...

"Nihče nikoli ne more znati vsega. Je pa res, da več ko imaš interesov, več je različnih področij, ki se jim lahko posvetiš. Vsaj pri meni se dogaja tako, da če me začne zanimati ena stvar, se poskušam vanjo poglobiti, kolikor je mogoče. Pridobim različne informacije z več strani," opisuje svojo strast do novih znanj.

Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar
Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar

Avdicija ga je za 18 let pripeljala na oder SNG-ja

Teh ima Zvonko Raušl nedvomno mnogo. Vrsto let je pel v zboru – najprej v APZ-ju Maribor, pozneje pa tudi v mariborskem SNG-ju. "Do tega sodelovanja je prišlo tako rekoč po naključju. Kot član zbora APZ Maribor sem nastopil v dveh projektih SNG-ja Maribor, in sicer Hlapec Jernej in njegova pravica ter Carmina Burana leto pozneje. Ker je bil takrat dirigent APZ-ja Stane Jurgec tudi umetniški vodja Opere in baleta v SNG-ju, je bilo logično, da je pač objavil potrebo po honorarnih članih zbora za predstavo Nabucco. Tako sem pač šel na avdicijo za to predstavo in tam ostal 18 let," razlaga in dodaja, da se je "nekaj malega" opernega petja učil tudi pri priznani mariborski solistki Ireni Petkovi.

Glasba ga spremlja še danes: "Za svojo dušo prepevam v moškem pevskem zboru Urban iz Maribora. To je zbor, ki je sestavljen iz nekdanjih pevcev APZ-ja, ki po prenehanju aktivnega zborovskega udejstvovanja še vedno pogrešamo petje in predvsem druženje, zato to s pridom izkoristimo."

Raušl je tudi aktiven igralec bridža, ki je v svetu ena bolj znanih iger s kartami, pri nas pa malo manj. "Trenutno je pri nas registriranih okoli 500 igralcev bridža. Samo za primerjavo, takšnih igralcev je npr. na sosednjem Hrvaškem več kot 29.000," razlaga. A kljub temu je slovenska skupnost igralcev bridža dobro organizirana: "Smo člani Olimpijskega komiteja Slovenije in se udeležujemo tako svetovnih in evropskih prvenstev kot tudi posebnih olimpijskih iger, ki jih organizira Svetovna bridž zveza (WBF)."

Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar
Foto: RTV Slovenija/Jan Pintar

Benjamin je odnesel prvo nagrado v reševanju križank, on pa pri sudokuju

Dobro se znajde tudi pri križankah in reševanju sudokuja. Pred leti je zmagal na tekmovanju v reševanju sudokuja v okviru Festivala iger. "Organiziranih je bilo več tekmovanj: v taroku, bridžu, reševanju križank, človek, ne jezi se, sudokuju ... Naključje je hotelo, da je bilo tekmovanje v reševanju križank in v reševanju sudokuja organizirano hkrati," se spominja Raušl in dodaja, da sta se tekmovanja udeležila skupaj s sotekmovalcem v Jokerju, Benjaminom.

"Z Benjaminom sva se najprej prijavila za reševanje križank in po opravljenem reševanju križank sva se lotila še tekmovanja v reševanju sudokuja," pojasnjuje in dodaja, da sta tekmovanje začela s približno polurno zamudo, a ga opravila pred vsemi drugimi. "No, pri reševanju križank je zmagal Benjamin, jaz sem bil drugi, pri reševanju sudokuja pa sem zmagal jaz, Benjamin pa je bil drugi," razlaga in dodaja, da je za uspešno reševanje tega priljubljenega miselnega izziva potrebna predvsem logika.

Ob miselnih in glasbenih izzivih pa 57-letnika zaposluje še nekaj: gojenje čilijev. Največ jih je gojil 54 vrst, pri čemer poudarja, da s križanjem dnevno nastajajo nove vrste in njihove različice. "Prav vsi čiliji so užitni, ampak eni v večji, drugi pa v manjši količini. Seveda se razlikujejo po barvi, obliki, moči, velikosti in okusu," pojasnjuje. "Zame je najzanimiveje to, kako vzgojim npr. posamezno vrsto oz. različico iz semena in jih nato opazujem, kako čez leto rastejo in razvijajo plodove," opisuje svojo strast. "V zadnjem času gojim precej t. i. okrasnih čilijev, ki zaradi svojih različnih barv in oblik nadomeščajo rože na domačem balkonu."

Gojitelji čilija se med seboj tudi povezujejo, se srečujejo in izmenjujejo semena, pa tudi svoje izdelke iz čilija, še pravi. "Sam osebno najraje iz čilija skuham omako in jo shranim v majhne stekleničke," s ponosom pravi in dodaja, da so takšne omake čudovito božično oz. novoletno darilo.

Joker, kviz