Podelitev bo potekala 24. februarja.  Foto: Reuters
Podelitev bo potekala 24. februarja. Foto: Reuters

Akademija je hotela štiri zlate kipce (za fotografijo, montažo, igrani kratki film ter za ličenje in pričeske) podeliti med oglasi oziroma brez televizijskega prenosa podelitve, kar pa je razburilo tako javnost kot filmsko industrijo. Čeprav so organizatorji podelitve zagotovili, da nobena od "izločenih" kategorij ne bo predstavljena na način, ki bi dosežke nominirancev prikazal kot manjvredne, njihov predlog ni naletel na odziv, kot so si ga želeli.

Igralci, režiserji in drugi filmski ustvarjalci so na Akademijo naslovili protestno pismo, v katerem so zahtevali, naj organizatorji vnovič pretehtajo svojo odločitev. Svoj podpis so med drugim prispevali tudi Meryl Streep, George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Martin Scorsese, Spike Lee, Alfonso Cuaron, Sandra Bullock, Emma Stone in Jon Hamm.

Protest je očitno zalegel, saj je Akademija sporočila, da je "razumela sporočilo", in da bo vseh 24 oskarjev "podeljenih v času televizijskega prenosa".

Akademija je sicer pojasnila, da si je želela štiri kipce podeliti med oglasi zato, da bi televizijski prenos skrajšala na najmanj tri ure in s tem pred zasloni zadržala večje število gledalcev. Posnetke štirih nagrad, ki jih bi podelili med oglasi, da bi predvajali v enem izmed poznejših segmentov prenosa, v celoti pa bi bili dostopni tudi na spletu.