Leandra Medine, Newyorčanka turško-iransko-judovskih korenin, je bila med študijem novinarstva praktikantka pri modni hiši Valentino. Foto: Založba
Leandra Medine, Newyorčanka turško-iransko-judovskih korenin, je bila med študijem novinarstva praktikantka pri modni hiši Valentino. Foto: Založba
Alexa Chung - muza modnih oblikovalcev in rockerjev (med njene nekdanje spremljevalce spada tudi Alex Turner, frontman zasedbe Arctic Monkeys), je svoja razmišljanja o modi, glasbi in še čem zbrala v knjigi It, ki izide konec oktobra. Foto: Založba

Bloganje je (v tujini) lahko dober posel: partner Dorejeve Scott Schuman, mož v ozadju bloga The Sartorialist, na katerem spremlja ulično modo z vseh koncev sveta, se je nekoč pohvalil, da na leto z le enim oglaševalcem na blogu zasluži več kot četrt milijona dolarjev, kar ga uvršča že v proračun tiskanih oglasov. In oglaševalcev ima več. Schuman je sicer doslej izdal dve fotografski monografiji, ki sta postali prodajni uspešnici.

Tudi 38-letni Garance nikakor ne gre slabo: poleg priljubljenega bloga, na katerem je začela z ilustracijo (prav to je prvi poklic simpatične Korzičanke, ki jo je življenje prek Pariza pripeljalo v New York), nato pa dodala še fotografijo, zapise in tudi serijo filmčkov, kratkih reportaž s tednov mode in pogovorov z vidnimi osebnosti v "modnem cirkusu", ima za sabo že nekaj sodelovanj z oblikovanjem kolekcij za modne hiše (med drugim za Kate Spade), na drugo stran objektiva pa se je enkrat za spremembo postavila v kampanji za luksuzno spletno prodajalno Net-A-Porter. S Schumanom sta si lani razdelila priznanje za novinarske dosežke, ki jima ga je podelil Svet ameriških modnih oblikovalcev.

Iskala ljubezen, našla kavbojke z naramnicami
Leandra Medine je še v zgodnjih dvajsetih. Rodila se je v premožni newyorški draguljarski družini, tako da je nekaj poželenja vrednih kosov podedovala po modno ozaveščenih babici in materi, a ni le še ena razvajena hči z Upper East Sida, ampak tudi avtorica izjemno duhovitih in pronicljivih besedil, zbranih na blogu The Man Repeller. Potencial (beri: potencialni zaslužek) so opazili tudi založniki in že 10. septembra bo na policah njena zbirka esejev z naslovom Man Repeller: Seeking Love. Finding Overalls. Avtorica naj bi zanjo dobila zajeten predujem.

Ime Leandrinega bloga, ki v prevodu pomeni "Odbijalka moških", vedno zgovorna Newyorčanka pojasnjuje: "Pri dobri modi gre za zadovoljstvo žensk, ne moških, in pogosto se dogaja, da trende, ki jih me obožujemo, moški sovražijo, in to je fantastično." Naslov za spletni dnevnik se ji je utrnil med nakupovanjem s prijateljico, ko sta pomerjali haremhlače, pa suknjiče s podloženimi rameni in se smejali, kako zelo "moške odbijajoči" so ti kosi.

Kljub vsemu pa Leandrina sredstva za odbijanje moških očitno le niso vselej učinkovita: lani se je - v beli obleki Marchesa, belem usnjenem brezrokavniku Lyndsey Butler in satenasti motoristični jakni s podpisom svoje prijateljice Rebecce Minkoff; na nogah je imela srebrne superge z debelim podplatom znamke Superga, za katero je zdaj oblikovala lastno kolekcijo - poročila s finančnikom Abiejem Cohenom. Njena poroka je razburila številne oboževalke, ki so imele občutek, da jih je na neki način izdala, saj so njeni začetni zapisi igrali na noto "zaradi svojega načina oblačenja ne morem najti fanta".

Tudi sama se, ko gre za osebne finance, gotovo ne more pritoževati: tako kot Garance je sodelovala že z več modnimi znamkami, pri Forbesu so jo uvrstili med 30 najvplivnejših trendesterjev pod 30. letom, pri reviji Time so njen blog uvrstili med 25 najboljših lanskega leta.

Najstnica med modnimi avtoritetami
Izjemen primer pa je "čudežna deklica" Tavi Gevinson, ki je že pri rosnih 11 v svoji mladinski sobi v predmestju na ameriškem Srednjem zahodu začela pisati modni blog Style Rookie. Kmalu je z Anno Wintour in drugimi modnimi eminencami sedela v prvih vrstah na tednih mode po svetu, nato pa svoje področje zanimanja razširila še na kulturo in umetnost. Zdaj (ima komaj 17 let!) je urednica spletne revije za najstnice Rookie, publicistka, ki objavlja v uglednih medijih, in vzornica tako odraščajočih kot odraslih žensk po ZDA in širše. Lani je izdala zbirko zapisov Rookie Yearbook One.

Na tej točki velja omeniti še, da kmalu izide prva knjiga britanske modne ikone, modela in tv-voditeljice, skratka "it" dekleta Alexe Chung, naslovljena preprosto "It".