37-letni modni oblikovalec oblači tudi številne zvezdnice. Foto: AP
37-letni modni oblikovalec oblači tudi številne zvezdnice. Foto: AP

"Več posameznikov se je nedavno oglasilo in se pritožilo zaradi mojega ravnanja v preteklosti. Podpiram njihovo pravico, da se oglasijo, in pozorno sem poslušal, kaj imajo povedati. Ni jim bilo lahko deliti svoje zgodbe s svetom, obžalujem, da sem jim povzročil bolečino. Čeprav se ne strinjamo glede nekaterih podrobnosti naših stikov, pa se bom potrudil, da postavim boljši zgled," je med drugim v izjavi za javnost, ki jo je objavil na Instagramu, zapisal modni oblikovalec, ob tem pa dodal še: "Življenje je polno učenja in rasti. Zdaj, ko vem več, se bom potrudil biti boljši."

Kot smo že poročali, je več moških Wanga obtožilo spolnega napada in spolnega nadlegovanja, 11 se jih je povezalo in proti njemu vložilo skupinsko tožbo – med njimi je tudi britanski maneken Owen Mooney, ki je decembra v videu na TikToku dejal, da ga je oblikovalec otipaval na koncertu v New Yorku leta 2017: "Na neki točki sem se znašel sam in tip poleg mene je očitno izkoristil priložnost, ko se zaradi gneče nihče ni mogel premikati. In me je kar začel otipavati. Po nogi, po mednožju. Popolnoma sem zmrznil, ker sem bil tako šokiran."

Zgovorno je tudi najnovejše pričanje 21-letnega Keatona Bullna, študenta newyorške oblikovalske šole Parsons, ki trdi, da ga je Wang napadel v klubu Fishbowl v New Yorku avgusta 2019. Bullen je, kot je pred tedni opisal dogodke v pogovoru za BBC, v klub prišel s prijateljem, nato pa srečal Wanga.

Ta ju je povabil k svoji mizi, jima ponudil steklenico vodke, v zgodnjih jutranjih urah pa naj bi ga nato spolno napadel. "Nenadoma mi je odpel hlače, posegel z rokami vanje in začel grabiti moj penis pred več ljudmi," je povedal Bullen. "Popolnoma sem zmrznil. Nato mi je dejal, da me hoče odpeljati domov. Počutil sem se zelo neprijetno in se kar najhitreje umaknil."

Obtožbe proti Wangu so sicer po spletu začele krožiti že leta 2017, ko se je oglasilo več ljudi, da jih je oblikovalec otipaval in nadlegoval v različnih newyorških nočnih klubih. Wang je obtožbe najprej odločno zanikal, zdaj pa očitno ubral spravljivejši ton.

LGBTQ-skupnost je sicer ob pojavu obtožb in odsotnosti kakršnega koli javnega odziva nanje opozorila, da v družbi še vedno veljajo dvojna pravila – ko gre za ženske, ki spolnega napada ali nadlegovanja obtožijo moške, se družba takoj odzove, ko pa slaven gej napade drugega moškega, pa tudi gibanje #Jaztudi ostaja tiho.