Vic skoraj ni mogoče ujeti v čevljih brez pet. Foto: EPA
Vic skoraj ni mogoče ujeti v čevljih brez pet. Foto: EPA

Sledijo jim Španke, ki imajo čevlje s povprečno 8,1 centimetra visokimi petami, in Danke, ki nosijo čevlje s 7,6 centimetra visokimi petami, so ugotovili pri podjetju Compeed, ki je naročilo raziskavo. Med prvih pet držav z ženskami, ki nosijo najvišje petke v Evropi, sta se uvrstili še Nemčija in Francija.

Povprečje višine pet pa niti ni tako pretirano, če pogledamo najbolj priljubljene dizajnerske čevlje. Christian Louboutin in Manolo Blahnik ustvarjata čevlje, ki imajo pete, visoke skoraj 13 centimetrov. Takšne pogosto obuje tudi slavna Britanka Victoria Beckham, ki pa se ne odreče niti vrtoglavim 23-centimetrskim petam.

Sicer pa število žensk, ki pogosto nosijo visoke pete, nekoliko upada, poroča spletna stran Yahoo. Podjetje International Business Machines Corporation (IBM) je na podlagi internetnih razprav ugotovilo, da so vedno bolj priljubljeni čevlji z ravnim podplatom. O visokih petkah se je na internetu največ govorilo leta 2009, lani pa so ženske več odobravajočih komentarjev namenile praktičnim in udobnim čevljem.