Ljubezen do bele barve, barve, ki to sploh ni, Petra Movrina spremlja že od malih nog. Pogosto je tudi sestavni del njegovih kreacij. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Ljubezen do bele barve, barve, ki to sploh ni, Petra Movrina spremlja že od malih nog. Pogosto je tudi sestavni del njegovih kreacij. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Peter Movrin
Peter Movrin pravi, da ga kmalu čaka tujina. Sam prisega na preprost slog oblačenja. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Movrinova oblačila so na prodaj vsako poletje v galeriji Škuc, kjer prodajno razstavo organizira fakulteta, na kateri študira. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Bodite individualni in ustvarjajte svoje kombinacije z oblačili, svetuje Peter. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Klic po oblikovanju oblačil se je pri Petru Movrinu pojavil že zelo zgodaj. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca
Obstajajo ljudje, ki cenijo oblačila kot umetnost in jim ta ne predstavljajo trenutne modne muhe, ampak kos oblačila z velikim O, je prepričan Peter Movrin. Foto: Osebni arhiv intervjuvanca

Leta 2008 je zmagal na natečaju revije Elle in Coca Cola light, isto leto je sodeloval tudi na natečaju znamke Paul Smith, kjer je bil eden izmed finalistov. Nato ga je leta 2009 iskalka talentov Li Edelkoort izbrala kot enega izmed 40 svetovnih mladih talentov.

V letu 2010 je bil eden izmed treh zmagovalcev na natečaju Rexona Crystal. Letos sta skupaj z oblikovalko Ano Rus oblikovala tudi omejeno serijo majic za znamko Almira Sadar. Ko bo končal tretji letnik, pa ga zagotovo čaka tujina, pravi Peter. Več preberite v MMC-jevem intervjuju.

Kdaj ste začutili "klic mode"? So vas oblačila in moda zanimali že od mladih nog?
Klic po oblikovanju oblačil se je pojavil že zelo zgodaj, ko je sosedova babica svojim vnukinjam nosila iz Nemčije punčke, ki so imele zelo "kičasta" oblačila, ki so mi šla na živce. Oblikoval sem jim nove oblekice, tako da sem trgal mamine bele rjuhe in iz njih delal bela oblačila. In jim v večini tudi obril lase (smeh). Bela še zdaj ostaja moja najljubša barva, barva, ki to sploh ni.

Kako je potekalo vaše izobraževanje in od kod ste "odnesli" največ znanja?
Največ znanja sem odnesel z Naravoslovnotehniške fakultete, kjer sem vzporedno delal programa proizvodnje tekstilij in oblačil ter oblikovanja tekstilij in oblačil. Prvega sem že končal, na drugem pa sem zdaj vpisan v 3. letnik. Seveda pa sem se udeležil različnih delavnic doma in v tujini.

Pri modnih oblikovalcih po navadi ne moremo mimo vzornikov. Katera velika imena iz modnega sveta najbolj občudujete?
Nimam vzornikov. So oblikovalci, katerih dela so mi všeč. Med mojimi najljubšimi so Ann Demeulemeester, znamka Acne, Maison Martin Margiela, Rodarte, Balenciaga, Haider Ackermann, Lanvin, Comme des Garçons …

Kaj pa slovenski stanovski kolegi? Vam je ustvarjanje katerega izmed njih še posebej blizu?
Kar nekaj slovenskih oblikovalcev cenim, zagotovo so med njimi Nataša Peršuh, Almira Sadar, Zoran Garevski in Jure Purgaj. Všeč so mi kolekcije kolegic Jane Zornik, Nike Ravnik, Maje Mehle, Petje Zorec, Ana Jelinič … Vsaka izmed njih na drugačen način.

Modna oblikovalka Nina Šušnjara je v naši spletni klepetalnici razkrila, da razmišlja o cenovno dostopnejši liniji. Zakaj so cene v butikih slovenskih oblikovalcev večini Slovencev nedostopne?
Se vam zdi, da so nedostopne? Mura je bila tudi draga, pa se ni nihče pritoževal.

Gre predvsem za to, da so stroški proizvodnje večji, ker živimo na malem trgu. Seveda je tu tudi razvoj, pa cena blaga. Pri tujih znamkah se to razdeli na veliko bolj množično proizvodnjo, saj na primer pri določeni znamki izdelajo 1.000 suknjičev.

So vaša oblačila kje na prodaj? Načrtujete lasten showroom ali butik?
Moja oblačila so vsako poletje na prodaj v galeriji Škuc, in sicer na razstavi, ki jo organizira fakulteta. Načeloma pa zelo veliko sanjam, še tisto malo, kar spim (smeh).

Je sploh mogoče preživeti v svetu "fast food" mode in velikanov, kakršna sta H & M in Zara?
Seveda je mogoče. Obstajajo ljudje, ki cenijo oblačila kot umetnost in jim ta ne predstavljajo trenutne modne muhe, ampak kos oblačila z velikim O.

Sicer pa "fast food" tako ali tako ni zdrav v velikih količinah in prepogosto (smeh).

Zakaj bi dandanes nekdo sploh kupil Balenciagin suknjič, če Zara ponuja skoraj popolno kopijo za nekaj ničel na listku s ceno manj?
Tu gre za povsem drugačno filozofijo, Balenciaga je hiša tradicije. Mislim, da se Zara nikakor ne bi upala posegati po Balenciagi, ki ima svoje kose zelo zaščitene. Pred kakšnima dvema letoma so se na ta račun že zelo opekli …

Kje nakupujete? Prisegate na dragocene znamke ali kdaj zavijete tudi k prej omenjenim velikanom "instantne" mode?
Kupujem doma in v tujini. Doma predvsem kupujem slovenske oblikovalce, zelo redko si kupim kaj drugega. V izdelovanju ovinkov že tako ali tako nisem dober, ampak me seveda zanese tudi na "instant".

Kaj pa vaš osebni slog? Kaj je tisto, kar ne sme manjkati v vaši omari?
Moj osebni slog je zelo preprost. Ne smejo manjkati črne hlače in dobro oblikovana bela srajca.

Kaj bi svetovali našim bralcem za jesen in zimo? S katerimi kosi ne morejo "ustreliti mimo"?
Svetujem jim, naj se oblačijo toplo in naj sledijo sebi. Naj bodo individualni in naj ustvarijo svoje kombinacije z oblačili. Kajti, če nosiš oblačilo z dušo na svoj način in ga znaš nositi oziroma ti je pisano na kožo, je to nekaj najlepšega.

Veliko ljudi kupuje stvari v kompletu, a zdi se mi zanimiveje, če posamezni kosi na različnih osebnostih zaživijo na svoj način.