Pariški teden mode: Dior

Kot smo se v zadnjih mesecih že navadili, tudi v Parizu, eni izmed modnih prestolnic, modne revije ne potekajo v živo pred množico gledalcev, modnih blogarjev in urednikov, ampak modne hiše novosti predstavljajo v virtualnem svetu.

Pri francoski hiši Christian Dior, ki je odprla teden mode v francoski prestolnici, so se odločili, da bodo najnovejšo kolekcijo zavili v mistični svet napovedovanja prihodnosti in vedeževanja. Modno revijo so postavili v scenografijo pravljičnega gradu, po modni stezi pa so se sprehajale manekenke, oblečene v obleke s podobami astroloških znakov device, kozoroga in drugih ter simboli iz kart za vedeževanje.

Glavna oblikovalka Diorja Maria Grazia Chiuri si je kot prevladujoči barvi zamislila zlato in bleščečo, mnoge obleke pa so spominjale na grajsko modo iz 15. stoletja.

Chiurijeva je pojasnila, da jo je vedno privlačila skrivnostnost, ki jo prinaša prihodnost, v tem letu, ko se svet spopada z zdravstveno krizo, pa je navdih našla tudi v kartah za tarot, ki po njenem mnenju lahko nudijo zavetje in tolažbo pred stiskami. "Lahko nam pomagajo, da nas ni več strah negotovosti," je dejala.

Med drugim se bosta v Parizu predstavili tudi hiši Chanel in Schiaparelli; oblikovalec Schiaparellija Daniel Roseberry je prejšnji teden poskrbel za obleko, v kateri je na inavguraciji ameriškega predsednika Joeja Bidna himno zapela Lady Gaga.