Sofia Mechetner na Diorjevi reviji v Parizu na začetku meseca. Foto: Reuters
Sofia Mechetner na Diorjevi reviji v Parizu na začetku meseca. Foto: Reuters
Ena izmed Sofijinih fotografij v njenem manekenskem portfelju. Foto: Facebook
Sofia v družbi Diorjevih manekenk. Foto: Dior
Veliko prahu so leta 2011 dvignile fotografije desetletne Thylane za francosko izdajo Vogua. Foto: Vogue
16-letna hčerka Johnnyja Deppa je nedavno postala obraz Chanelovih sončnih očal. Foto: Chanel
Kaia Gerber, ki je lepoto podedovala po mami, pri 13 letih že dela kot manekenka. Foto: Vogue Italia

Sofia Mechetner na Diorjevi modni reviji v Parizu ta mesec po modni brvi sprehajala v prosojnih oblačilih.

Sofia je tako z dobrih 240.000 evri vredno pogodbo postala glavni model za Diorjevo povsem odraslo luksuzno linijo - in ponovno sprožila žolčno debato, kako mlado je za manekenski svet - premlado.

Kritiki namreč trdijo, da dekle ne dosega starostnih meril, ki jih je leta 2007 sprejel Ameriški svet modnih oblikovalcev (CDFA), po katerih manekenke ne bi smele biti mlajše od 16 let. A z nedavnim vzponom mladoletnih modelov, kot je, denimo, 13-letna hčerka Cindy Crawford Kaia, se zdi, da mnogi v industriji to zakonodajo preprosto ignorirajo.

"Leta 2007 je CFDA postavil svojo zdravstveno pobudo, ki toplo priporoča, da oblikovalci ne uporabljajo modelov, mlajših od 16 let. CFDA ta napotek posreduje svojim članom pred pomladnimi in jesenskimi revijami, pravila pa so bila vsesplošno sprejeta. Ob tem tudi podpiramo newyorško zakonodajo, po kateri morajo biti vsi modeli, mlajši od 18 let, obravnavani kot otroški nastopajoči," so sporočili iz zveze.

Dekle v ženskih oblačilih
Robert Casey, predsednik agencije Maggie Inc., je eden od agentov, ki CDFA-jevo politiko spoštuje. "Dekle do svojih poznih najstniških let sploh še nima nobene predstave o ženski, v katero bo zrasla, za predstavljanje ženske mode pa bi morali uporabljati - ženske," je bil odločen Casey. Z njim se strinja tudi manekenka Molly Fletcher, ki je svojo kariero na modni pisti začela pri 18 letih: "Mislim, da ni dobro uporabljati mladoletnih manekenk, saj se še niso razvile ne telesno ne duševno. Kako naj bi torej lahko predstavljale žensko, kaj šele se spopadale s pritiski modne industrije?"

A urednik revije Daily Front Row Peter Davis pravi, da najemanje mladoletnih modelov ni v modi nobena novost in da se smernice ne bodo spremenile, dokler bo družba še naprej obsedena z mladostjo. "Imamo cel kup lepih deklet, ki so dovolj stare, da lahko volijo in pijejo alkohol, pa prodajajo torbice za milijon dolarjev. A živimo v svetu, ki je obseden z mladostjo, kjer moda popelje obsesije do skrajnosti," razlaga Davis za Fox News, pri tem pa kot primer ultimativnega otroškega modela navaja Brooke Shields v 80. letih. "Od takrat se ni nič spremenilo - in se tudi ne bo. 14-letno Brooke Shields smo seksualizirali, modni svet pa bo še naprej produciral predadolescentne modele."

Ob tem lahko spomnimo, da je bila tudi Kate Moss na tistih svojih slavnih polgolih fotografijah za kavbojke Calvin Klein leta 1993 še mladoletna, medtem ko je v modni svet vstopila že pri 14 letih. A danes 41-letna Mossova, ki ji dela še vedno ne zmanjka, ni ravno privrženka mladoletnih manekenk. "Ko mi je bilo 17 let, sem doživela pravi živčni zlom. Ogromen pritisk izvajajo nate ... in bila sem še res mlada. Danes vidim 16-letnico, in zdelo bi se mi res čudno, če bi ji rekli, naj se sleče. Ampak takrat v mojih časih so mi naravnost povedali, da če se ne slečem, me ne bodo več najeli. Pa sem se zaklenila na WC, se zjokala, potem pa prišla ven in delo opravila," je povedala britanska supermanekenka leta 2012 za Vanity Fair.

Fascinacija z mladostjo se tudi v novem tisočletju ni končala - še več, če kaj, se zdi, da so se merila še znižala. Francoski Vogue se je leta 2011 znašel na hudem udaru kritikov s svojimi precej provokativnimi fotografijami komaj desetletne Thylane Loubry Blondeau, hčerke nekdanjega francoskega nogometaša Patricka Blondeauja in francoske TV-voditeljice Veronike Loubry.

Karlie Kloss, eden bolj znanih angelčkov znamke spodnjega perila Victoria's Secret, ki je za revijo Allure pozirala gola že pri 15 letih, si danes želi, da bi začela malce pozneje, ko bi bila bolj zrela. Lepa Kaia Gerber, hčerka Crawfordove in Randeja Gerberja, ima pri 13-ih že svoj portfelj iz italijanskega Vogua. Lily Rose Depp, 16-letna hčerka Johnnyja Deppa in Vanesse Paradis, pa je nov obraz Chanela.

Drugačni standardi za modno goloto?
Brani se tudi Sofia Mechetner, zadnje jabolko spora, ki se je za Jerusalem Post branila, češ da pri modni goloti ne gre za spolnost, ampak za - umetnost. Sofijin sprehod po modni brvi v prosojni srajčki, prek katere so bile jasno vidne še brsteče najstniške dojke, brani tudi manekenkin agent Roberto Ben-Shoshan, češ da ni bila prikazana na seksualen ali ponižujoč način. "Vse skupaj je bilo izvedeno na zelo čist, modni način. Ničesar seksapilnega nisem videl," je dejal.

Kot poroča ABC, je Ben-Shoshan takoj prepoznal Sofijin potencial, ko je dekle nekega dne vkorakalo v njegovo pisarno. "Sofia je bila zame kot diamant. Ni samo lepa, ampak je tudi edinstvena. Ima tisti edinstveni videz, ki je hkrati drzen in lep. Mlado je sveže, in ko sem jo videl, sem vedel, da jo bodo vzeli samo najboljši oblikovalci," razlaga. Ben-Shoshan je svojo varovanko nemudoma poslal v Pariz, kjer jo je v butiku Christiana Diorja opazil kreativni direktor znamke Raf Simons. "Dior bo z njo ravnal kot s kraljico, oni plačajo za vse," je ponosen Ben-Shoshan.

Sofia sicer prihaja iz revne družine, in preden jo je Ben-Shoshan odkril, so se Mechetnerjevi le stežka preživljali. Sofia je pomagala mami kot čistilka, s še dvema mlajšima sestrama pa so živeli v garsonjeri.