Dobiti vabilo na revije najbolj zvenečih imen modnega sveta je brez dobrih povezav tako rekoč nemogoče. Foto: EPA
Dobiti vabilo na revije najbolj zvenečih imen modnega sveta je brez dobrih povezav tako rekoč nemogoče. Foto: EPA
Eva Domijan, ki je prepričana, da v življenju skoraj ni težave, ki se je ne bi dalo rešiti ob skodelici čaja in čokoladi, je odraščala med Slovenijo in Hrvaško, v letu 2008 pa je živela v New Yorku, kjer je hodila na filmsko akademijo. Še vedno se najraje vrača prav v veliko jabolko. Foto: Osebni arhiv Eve Domijan
'Hiter, odlično organiziran in poln presežkov,' je Eva Domijan strnila vtise o newyorškem tednu mode. Foto: EPA
Eden vrhuncev newyorškega tedna mode je bila revija Marca Jacobsa. Če gre verjeti govoricam, bi Jacobs utegnil postati novi kreativni vodja hiše Dior, kjer bi nasledil odpuščenega Johna Galliana. Foto: EPA

Njen blog Dressful se mode ne dotika zgolj površinsko, v njem avtorica interpretira smernice, analizira dogajanje v modni industriji in podaja svoje poglede nanj. Seveda pa ne gre brez občasnih objav o opravah blogarke.

Blog Dressful s še svežimi zapisi iz New Yorka najdete tukaj.

Domijanova, sicer študentka primerjalne književnosti, je modna blogarka od leta 2009, med svoje največje dosežke šteje obisk modne revije znamke Emporio Armani na milanskem tednu mode v prejšnji sezoni in predstavitev kolekcije Karla Lagerfelda za Hogan v Parizu. Zdaj je seznamu dodala še obisk newyorškega tedna mode. Ob tej priložnosti jo je "zaslišal" MMC.

Kakšno je ozadje newyorškega tedna mode? So stvari potekale tako, kot ste si predstavljali?
Newyorški teden mode je bil popolnoma v duhu New Yorka. Hiter, odlično organiziran in poln presežkov.

Katere modne revije in predstavitve ste obiskali?
Bila sem na predstavitvah kolekcij za pomlad in poletje 2012 znamk Porter Grey, Joy Cioci, Katya Leonovich, Rochambeau, Bibhu Mohapatra, kolektiva Concept Korea ter na reviji Betsey Johnson.

Kako ste dobili vabila, kako so organizatorji dogodkov prišli v stik z vami?
Z večino znamk sem stik vzpostavila že pred časom. Želela sem dobiti več informacij o modi v Južni Koreji, tako da sem se na oblikovalce iz Concept Korea obrnila kar prek elektronske pošte. Moje delo jim je bilo všeč, zato so me z veseljem povabili na predstavitev.

Kako težko je dobiti vabilo za na revijo katerega izmed osrednjih imen, ki se predstavljajo na tednu mode?
Zelo težko, če nimaš vpliva, ogromnega kroga bralcev ali dobrih zvez s piarovci.

Je res, da se nekateri obiskovalci zelo trudijo s svojimi opravami, da bi jih modni blogarji le opazili in jim namenili objavo v svojih zapisih?
Na tednu mode v svoj videz veliko truda vložijo skoraj vsi obiskovalci. Kar nekaj posameznikov pa z ekscentričnimi kombinacijami poskuša vzbuditi pozornost znanih fotografov uličnega sloga, ki fotografije objavljajo na svojih blogih. Med njimi so pogosto tudi znani ljudje iz modne industrije.

Katera izmed modnih prestolnic vas še mika?
To sezono grem še v Milano ali Pariz. Naslednjo sezono pa bi z veseljem spet prišla v New York.

Kako vidite nadaljevanje svoje kariere? Boste ostali zvesti "blogosferi", se morda vidite kot modna urednica, stilistka …?
Še naprej nameravam razvijati svoj blog, v prihodnosti pa načrtujem študij, povezan z modo, v Londonu ali New Yorku (najbrž modno novinarstvo). Bolj kot tisk sta mi všeč splet in multimedija. Čeprav me zelo zanimajo že uveljavljene blagovne znamke, vse več pozornosti posvečam znamkam v vzponu ter ljudem, ki vstopajo na sceno in so blizu tako meni kot moji generaciji.

Kdo vas je navdihnil, da ste sploh začeli pisati blog?
Vzornika nimam, seveda pa tudi prek drugih blogov spremljam, kaj se dogaja v svetu mode. Blog pišem, ker je to najenostavnejše in najprimernejše za današnji čas. Če blogi ne bi obstajali, bi verjetno bila dopisnica kakšne revije, kar pa seveda ne bi bilo "to".

In še zadnje, a nikakor najmanj pomembno vprašanje. Kaj ste 'spakirali' za na pot?
Na predstavitvah in revijah sem veliko fotografirala, zato so večji del kovčka zavzela delovna oblačila (kavbojke, majice, balerinke). Za večerne priložnosti pa sem imela s seboj črno laneno obleko znamke a.b, Sisleyjev komplet hlač in dolge jakne, torbico Marjete Grošelj ter Armanijeve sandale.