Galliano si je zamislil modno brv z industrijskim ozadjem v slogu filma Na pristaniški obali. Foto: EPA
Galliano si je zamislil modno brv z industrijskim ozadjem v slogu filma Na pristaniški obali. Foto: EPA
Med najbolj opaznimi kosi je bila dolga valujoča večerna obleka z vezenimi in našitimi barvastimi rožami in skoraj prosojna kratka nabrana vijolična oblekica. Foto: EPA

Hiša Christian Dior z razvpitim Johnom Gallianom na čelu svojim (premožnim) kupcem tokrat predlaga izlet v malce izumetničeno različico Amerike. Galliano si je zamislil modno brv z industrijskim ozadjem v slogu filma Na pristaniški obali, manekenke pa so spominjale na spogledljiva "pinup" dekleta s pričeskami v slogu Bettie Page, razgaljene lepotice iz 50. let. Galliano pravi, da je njegovo kolekcijo navdahnil film Upor na ladji Bounty z Marlonom Brandom.

Številne med njimi so nosile kratke nogavičke, ogrlice z rožami v havajskem slogu in mornarske čepice. Okrog 300 fotografom, ki so se gnetli pred pisto, so spogledljivo mežikale in mahale. A vzdušje nikoli ni šlo čez mejo okusa, po kateri se ves čas sprehaja gibraltarsko-britanski modni "enfant terrible".

Noge v glavni vlogi
Gallianova dekleta so se tokrat odpravila na počitnice, nekam na Tahiti ali Havaje, v spogledljivih oblekah z živalskimi in rožastimi potiski, zelo globoko izrezanimi na hrbtu. Noge so bile v zelo kratkih krilih in oblekah v ospredju, tudi zato, da so bili dobro opazni čudoviti novi Diorjevi čevlji - bodisi "espadrile" z visokimi petami ali usnjeni sandali z debelimi podplati - oboji bodo zagotovo velika uspešnica. Dior je predstavil tudi nove poletne torbe s "sončnimi" potiski.

Zaradi številčne zvezdniške udeležbe so bili okrepljeni varnostni ukrepi na reviji, še posebej varovana je bila supermanekenka Kate Moss, ki je z lastno snemalno ekipo in ducatom telesnih stražarjev prispela le nekaj sekund pred začetkom revije. Mossova si je prvo vrsto delila z direktorjem Diorja Sidneyjem Toledanom in igralko Rachel Bilson ter francoskim pisateljem Fredericom Beigbederjem.

"John! John! John!"
Galliano, znan tudi po opravah, v katerih se pride priklonit na koncu, se je tokrat odločil za "piratski" videz z jopičem, ki je spominjal na uniformo ladijskega častnika, in admiralskim klobukom. Da je bila revija odlična, je potrdilo tudi vzklikanje fotografov nekaj sekund, preden je modni mojster stopil na brv: "John! John! John!" Kate Moss pa je po reviji, potem ko je Gallianu pritisnila poljub, dahnila: "Neverjetno."

Gallianu je na pariškem tednu mode spet uspelo ustvariti popolno mešanico njegovega edinstvenega smisla za gledališko vrednost mode ter kombinacije visoke mode in fetiša. To so podobe, ki si jih ljudje želijo gledati in kupovati. In jih menda tudi po preplahu zaradi gospodarske krize (spet) kupujejo, pravijo pri prestižni francoski modni hiši.