Je oprijeto na moškem privlačno ali nepotrebno? Foto: EPA
Je oprijeto na moškem privlačno ali nepotrebno? Foto: EPA
Zac Efron
Zac Efron je eden tistih zvezdnikov, ki se le težko loči od svojih "cevk".

Pa vendar, ozki džins, ki se tesno prilega nogam in poudarja zadnjico, je v zadnjem času obnorel tudi moški svet. Modna podjetja, kot sta Gap in Levi's, ga velikopotezno oglašujejo, val te nove modne smernice pa je najprej (seveda) "pljusknil" v Hollywood.

Primerne tudi za rdečo preprogo
Justin Timberlake
, Kanye West, glasbeni bratje Jonas, mladi rod igralcev, kot sta na primer Zac Efron ali Adam Lambert - to je le nekaj postavnih mladcev, ki brez težav ozke, tesno oprijete kavbojke, ki so bile dolgo domena vitkih in dolgonogih deklet, nosijo tudi na rdečih preprogah ali na gostovanjih v televizijskih oddajah.

Še več, nekateri so pripravljeni zato, da lahko nase spravijo ta ozek kos oblačila, celo shujšati. Da, dogaja se tudi moškim. Nekateri trdijo, da jih k nošenju tovrstnih kavbojk žene lastna nečimrnost oziroma želja, da bi se ženski pogledi ozirali za njimi, ko "paradirajo" v njih in pri tem kažejo svoja izklesana telesa. Ozke kavbojke so zaradi kroja poznane pod različnimi imeni: "cevke", "cigaretne hlače", "svinčnik-hlače".

Modne smernice prihajajo in odhajajo
Oprijemajoče hlače, ki so zelo ozkro krojene tudi pri gležnjih, so se najprej pojavile v 50. letih, ko so jih nosile zvezde takratnega obdobja Roy Rogers, Lone Ranger, Marilyn Monroe in Sandra Dee. To modo so od kantrizvezd nato prevzeli tudi glasbeniki rock'n'rolla, kot je Elvis Presley. Modo tesno oprijetih kavbojk, ki je iz njih naredila nekakšne "poredne fante", pa so nato nadaljevale številne rockzasedbe, omenimo le legendarni skupini The Beatles in The Rolling Stones.

V novejšem času so največji privrženci ozkih "cevk" britanski "enfant terrible" Pete Doherty, pa tudi člani zasedb Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, Kasabian, Kings of Leon, The Kooks in The Horrors. Na začetku stoletja se je ta moda razširila v Veliki Britaniji, nato pa se je kot modna smernica razširila še čez lužo, v ZDA.

V galeriji si oglejte nekaj mladih hollywoodskih zvezdnikov, ki širijo modo ozkih kavbojk tudi med moškimi.