Revija je potekala pod okriljem meseca kulture ŠOU-a. Foto: MMC RTV SLO
Revija je potekala pod okriljem meseca kulture ŠOU-a. Foto: MMC RTV SLO
Modna revija
Predstavili so kreaciji, ki so navdih našle v različnih obdobjih. Foto: MMC RTV SLO

Potovanje devetih kolekcij se je začelo v 50. letih prejšnjega stoletja in se končalo v bližnji prihodnosti.

Ema Salčinovič (Lesema) je svojo kolekcijo Lillian predstavila kot vonj po španskem bezgu, ki nas odpelje v poletje. Predstavila je modne smernice 50. let, kot so ozki pasovi, poudarjene obline, mehki materiali in lesen nakit. Iva Katalenič je obiskovalce popeljala v posodobljeno verzijo "rockabilly" sloga, ki je bil v zgodnjih 50. letih mešanica rokenrola in kantrija.

Ema Bavcon in Saša Nemec sta združili svoje moči in znanje ter ustvarili kolekcijo Mary Q. V njunih kreacijah prevladujejo geometrija, vzorci in kombiniranje lahkih ter togih materialov, navdih pa sta našli v svobodni, samozavestni ženska iz obdobja šestdesetih let. Naslednja je bila na vrsti Karmen Koren in njena kolekcija Swing, narejena iz predelanih starih oblačil in materialov. "Naj oblačila naših starih mam zaživijo v sveži in drugačni luči," je želela sporočiti Karmen.

Kolekcijo oblačil in nakita SQSHI oblikovalke Tine Starc so navdihnila 80. leta, leta popglasbe, živahnosti, plesa, ulične mode, čas, ko so se dekleta preprosto zabavala. Pridih 80. let se je izražal v krojih kot plesna, udobna in ženstvena kolekcija z mešanico sodobnih in trendovskih barvnih odtenkov, ki jih prinaša to poletje.

Eva Jančar Kalan (Evita) je navdih za svojo kolekcijo Sexy MF Collection jemala iz glasbenega in osebnega sloga glasbenika Princa, ki je zapeljiv, seksapilen, rahlo provakativen in hkrati časti ženske. Kolekcija blazerjev je poudarila brezčasno eleganco suknjičev, v kombinaciji z novimi smernicami, različnimi barvami, materiali in teksturami ter dodanimi različnimi drznimi detajli.

Oblikovalka Nika Torkar/NIKATO couture je ustvarila kolekcijo Ready-to-wear, ki jo sestavljajo puloverji in kratke obleke iz pletenin v toplih tonih rdeče, bež in rjave barve. Široki, preveliki kroji dajejo udobje, telesu pustijo zadihati, zato nas nekoliko povlečejo v občutek 90. let, saj so predstavljeni v kombinaciji z vedno praktičnim jeansom.

Tri oblikovalke, Nataša Belcijan - Natalie, Barbara K. Germ in Damjana Rožič, so skupaj ustvarile kolekcijo Black & White Futuro. Usnjeni izdelki z dodatki čipke in stekla so poudarili čutnost, krhkost in ranljivost ženske duše, njeno večnost pa še dodatno izrazijo torbice, v obliki kroga, ki simbolizira neprekinjenost in neminljivost.

Elizabeta Likovič in Nejc Švarc v tandemu Glow pa sta za konec predstavila kolekcijo Haute Future, ki so jo navdihnila nasprotja iz narave, nežno in grobo, mehko in ostro, svetlo in temno. Vsak kos je ročno narejen z dodelanimi detajli, materiali in inovativnimi kroji.

Foto: Jani Ugrin