Modni performans sester Proković za začetek pete edicije Mercedes Benz Fashion Weeka. Foto: Urška Premik in Jani Ugrin
Modni performans sester Proković za začetek pete edicije Mercedes Benz Fashion Weeka. Foto: Urška Premik in Jani Ugrin
Mercedes-Benz Fashion Award
Tjaša Zalar je zmagala v hudi konkurenci mladih oblikovalcev in je tretja prejemnica nagrade Mercedes Benz Fashion Award. Foto: Urška Premik in Jani Ugrin
Mercedes-Benz Fashion Award
Mladi oblikovalci so s kreacijami navdušili strokovno žirijo. Foto: Urška Premik in Jani Ugrin

Modni performans so v dvorani Kocka na Gospodarskem razstavišču scenografsko dopolnili s starodobnikoma in dvema tovornjakoma, sledilo pa je prvo dejanje modnega spektakla, kjer sta glavno vlogo odigrali sestri Proković s svojo blagovno znamko JSP, pod katero ustvarjata že četrt stoletja.

Na uvodnem večeru MBFWLJ je bila podeljena že tretja mednarodno priznana strokovna nagrada Mercedes-Benz Fashion Award. Po Sari Valenci in Kaji Juliji Hrovat je nagrado prejela Tjaša Zalar, ki je strokovno komisijo pod vodstvom Nataše Peršuh navdušila na več ravneh: s kreativnostjo, močnim avtorskim izrazom, posebej pa v mojstrstvu v izvedbi in celostni podobi. Poleg denarne nagrade je Zalarjeva, ki ustvarja moško modo, dobila možnost predstavitev lastne kolekcije na prihodnji ediciji MBFWLJ in sodelovanje z uveljavljeno blagovno znamko Lee Cooper.

Tema letošnjega natečaja je bila neoklasika, iskali so kolekcijo, ki je artistično močna, ki ima osebno zgodbo, hkrati pa je tudi uporabna in se da vsaj del kolekcije izdelati v industrijski proizvodnji. Za nagrado se je potegovalo rekordno število kandidatov, žirija pa je izbrala deset finalistov. Ob Zalarjevi je posebno priznanje strokovne žirije osvojila Cilka Sadar, ki je prav tako dobila priložnost za predstavitev na naslednji ediciji tedna mode. Žirijo je navdušila z interpetacijo tradicionalnih slovenskih motivov skozi potiske. Navdih je našla v športni modi. Priznanje žirije sta osvojili tudi Živa Červek in Sonja Tomič.

Danes na modno brv #MBFWLJ prihajajo Izadora Verlič, Natasa Persuh, IVANMAN, Draž, Cliché, SENS, Akultura, Peter Movrin.

Teden mode prispeva k prepoznavnosti modnega ustvarjanja in spodbujanju novih kreativnih rešitev, hkrati pa je izjemna priložnost za lokalne modne oblikovalce in ustvarjalce.