Odpadna oblačila se zaradi hitre mode kopičijo. Foto: Pixabay
Odpadna oblačila se zaradi hitre mode kopičijo. Foto: Pixabay

Predlog zakona predvideva postopno zviševanje kazni do deset evrov na posamezen kos oblačila do leta 2030, poleg tega pa tudi prepoved oglaševanja takšnih izdelkov. Vsi poslanci spodnjega doma so predlog zakona potrdili, pred dokončnim sprejetjem ga mora potrditi še senat.

S tem dokumentom želijo Francozi omejiti poslovanje trgovcev, kot sta Shein in Temu, ki s pomočjo izjemno prilagodljivih dobavnih verig povečujejo naročila glede na povpraševanje. Uveljavljene znamke, kot sta na primer španska Zara in švedski H & M, se medtem še naprej v veliki meri zanašajo na predvidevanje preferenc kupcev.

Predstavniki znamke Shein so v odzivu dejali, da oblačila, ki jih proizvajajo, ustrezajo obstoječemu povpraševanju, zato je delež neprodanih oblačil manjši od desetih odstotkov. Zatrdili so, da imajo uveljavljena modna podjetja tudi do 40 odstotkov odpadnih oblačil. Dodali so še, da bo edini učinek zakona, če bo sprejet, "poslabšanje kupne moči francoskih kupcev v času, ko že čutijo posledice krize življenjskih stroškov".

Francosko ministrstvo za okolje je pred dnevi tudi sporočilo, da bo predlagalo, da celotna Evropska unija sprejme prepoved izvoza rabljenih oblačil, da bi tako omejili težavo s tekstilnimi odpadki.