Za mnoge trgovske verige je značilno, da zelo hitro menjajo ponudbo oblačil. Foto: Pixabay
Za mnoge trgovske verige je značilno, da zelo hitro menjajo ponudbo oblačil. Foto: Pixabay

Svet EU-ja in Evropski parlament sta v torek sprejela dogovor, ki bo velikim trgovskim verigam prepovedal uničenje neprodanih oblačil in obutve. S tem želijo omejiti pojav t. i. hitre mode in obenem zmanjšati količno odpadnih oblačil, piše Deutsche Welle.

Bruselj se namreč zaveda, da je ogromna količina tekstilnih izdelkov v Evropski uniji velika težava, saj ima prav tekstil za hrano, stanovanjsko problematiko in prometom četrti največji negativni vpliv na okolje in podnebne spremembe. Prepoved se bo za velika podjetja začela izvajati čez dve leti, za srednje velika podjetja pa bo v veljavi šestletno prehodno obdobje. Mala in mikropodjetja so si izpogajala več izjem.

Omenjeni dogovor je del širše pobude, potem ko je Evropska komisija predlagala spremembe pravil o "ekodizajnu", s katerimi želi doseči, da bi izdelki postali trajnejši in da bi jih bilo lažje ponovno uporabiti, popraviti in reciklirati, kar bi zmanjšalo porabo virov, kot sta energija in voda.

Konec septembra je v Bruslju potekal protest proti t. i. hitri modi. Foto: EPA
Konec septembra je v Bruslju potekal protest proti t. i. hitri modi. Foto: EPA

Izdelki, ki koristijo vsem

Evropska poslanka Alessandra Moretti, ki je bila pobudnica zakonodaje v parlamentu, je dejala: "Čas je, da odpravimo model 'vzemi, izdelaj, zavrzi', ki je tako škodljiv za naš planet, naše zdravje in gospodarstvo. Novi izdelki bodo morali biti zasnovani tako, da bodo koristili vsem, spoštovali naš planet in varovali okolje."

Iz uredbe izključena motorna vozila in vojaška oprema

Komisija bo lahko prepoved uničenja razširila tudi na druge neprodane izdelke, torej ne bo vključevala le oblačil in obutve. Sporazum namreč določa, da lahko Evropska komisija izda pravno zavezujoče zahteve tudi za do okolja prijaznejše izdelke, kot so pohištvo, pnevmatike, detergenti, barve in kemikalije. Blago se bo moralo poleg tega prodajati z "digitalnim potnim listom za izdelek", ki bo lahko v obliki kode QR, da bi se potrošniki lažje odločali o svojih nakupih.

Predlagana uredba o okoljsko primerni zasnovi trajnostnih izdelkov bi se lahko tako uporabljala za skoraj vse kategorije izdelkov, od pomivalnih strojev in televizorjev do oken in avtomobilskih polnilnikov. Dogovor pa iz uredbe izključuje motorna vozila, ki jih urejajo drugi predpisi, in izdelke, ki vplivajo na obrambo ali nacionalno varnost.