Oblikovalka čevljev Alja Viryent je v Tržiču predstavila prve čevlje, izdelane v prostorih nekdanjega Peka. Gre za klasičen salonar in klasičen moški čevelj. Vsak par čevljev stane 250 evrov. Foto: RTV Slovenija
Oblikovalka čevljev Alja Viryent je v Tržiču predstavila prve čevlje, izdelane v prostorih nekdanjega Peka. Gre za klasičen salonar in klasičen moški čevelj. Vsak par čevljev stane 250 evrov. Foto: RTV Slovenija
false
Tako ženskih salonarjev kot moških čevljev bodo izdelali po 100. "Čevlji bodo nosili moj podpis in zahvalo vsem, ki nas bodo pri tem projektu podprli," je povedala in dodala, da so na proizvodnjo že pripravljeni. Imajo potrebna kopita in materiali so naročeni. Foto: viryent.com

Danes je to zapuščena stavba, mesto duhov in le mi verjamemo, da je tu še vedno mogoče izdelovati čevlje.

Alja Viryent
Peko, Tržič
Za delo v Tržiču se je odločila prav zaradi znanja, ki ga imajo nekdanji Pekovi delavci. Že februarja, takoj po stečaju Peka, se je sešla z njimi. "V njih sem videla neizmerno znanje. Če želiš narediti dobre čevlje in jih zašiti na pravi način, je treba imeti v rokah na tisoče kilometrov, zašitih s sukancem," je poudarila. Foto: BoBo

Če se hoče v življenju priti daleč, je vedno treba narediti prvi korak in danes je bil ta narejen z optimizmom, pogumom mlade podjetnice.

Borut Sajovic, župan Tržiča

Oblikovalka čevljev Alja Viryent, ki je septembra najela približno 100 kvadratnih metrov veliko delavnico v opuščeni Pekovi stavbi v Tržiču, je danes v Tržiču predstavila prve čevlje, izdelane v prostorih nekdanjega Peka. Gre za klasičen salonar in klasičen moški čevelj.

Vsak par čevljev stane 250 evrov in Viryentova si obeta, da bodo prodali vse čevlje - ženskih parov salonarjev in moških čevljev bodo izdelali po 100, zaposlili ljudi in zagnali proizvodnjo. Nekaj povpraševanj in rezervacij je že dobila, po današnji predstavitvi prototipov pa začenja zbirati naročila.

To so prvi čevlji, narejeni na pogorišču Peka. "Danes je to zapuščena stavba, mesto duhov in le mi verjamemo, da je tu še vedno mogoče izdelovati čevlje," je dejala Viryentova in dodala, da pri modelih čevljev združuje dolgoletno tradicijo čevljarstva in znanja, ki ga je pridobila v vseh letih, ko je sama izdelovala čevlje.

Neizmerno znanje Pekovih delavcev
Za delo v Tržiču se je odločila prav zaradi znanja, ki ga imajo nekdanji Pekovi delavci. Že februarja, takoj po stečaju Peka, se je sešla z njimi. "V njih sem videla neizmerno znanje. Če želiš narediti dobre čevlje in jih zašiti na pravi način, je treba imeti v rokah na tisoče kilometrov, zašitih s sukancem," je poudarila. "Oni pa so v meni videli luč in vztrajali z menoj ter niso iskali novih služb," je povedala Viryentova in ob tem spomnila, kako dolgotrajni so bili postopki, da je septembra vendarle lahko začela uporabljati prostore v Tržiču. Še vedno pa nobenega nekdanjega Pekovega delavca ni mogla zaposliti.

Pred desetimi dnevi je bilo ustanovljeno podjetje Alja Viryent & Co., ki pa ima sedež na drugi lokaciji v Tržiču, saj zaradi stečaja prijava na tem naslovu ni bila mogoča. Zaposlitev bo odvisna od naročil, ki jih bodo prejeli, in kapitala, ki ga bodo s tem dobili.

Investitorji ne gledajo na človeški dejavnik
Poslovni načrt predvideva vzpostavitev manufakture čevljev višjega cenovnega razreda s proizvodnjo vsaj 12.000 parov letno in z desetimi zaposlenimi v proizvodnji ter prodajo po vsem svetu. Izdelovali bi čevlje za posebne priložnosti in poslovne čevlje, ki so ortopedsko oblikovani, a na zunaj elegantni. Izdelovali bi tudi čevlje po meri, ortopedsko modno obutev in uporabljali visoko tehnologijo.

Za uresničitev poslovnega načrta Viryentova potrebuje vsaj 350.000 evrov za prvega pol leta, nato pa še milijon evrov obratnega kapitala za prihodnje leto. Investitorje še vedno išče. En potencialni investitor čaka začetno realizacijo in bi se nato utegnil odločiti za vstop v projekt.

Sicer pa je, kot ugotavlja Viryentova, žal tako, da tako rekoč vsi investitorji gledajo le na denar in dobičke, in ne na človeški dejavnik in blagostanje celotne države. Sama si želi človeškega investitorja, ki ne bi gledal samo na denar, kot je bilo na primer pri potencialnem investitorju, ki je želel selitev proizvodnje v Bosno.

"Vsi tisti, ki delajo čevlje, so dragoceni"
Tržiški župan Borut Sajovic, ki je doslej nosil Pekove čevlje, je že napovedal, da bo kupil nove čevlje Alje Viryent. Kot je povedal po današnji predstavitvi, se potrjuje sporočilo, da je Tržič bilo in ostaja čevljarsko mesto: "Če se hoče v življenju priti daleč, je vedno treba narediti prvi korak in danes je bil ta narejen z optimizmom, pogumom mlade podjetnice."

Poudaril je tudi, da je pri zgodbi čevlja človek v osrednji vlogi. "Tu je veliko ročnega dela, ročnih spretnosti, duše in srca," je dejal in dodal, da je od 84 Tržičanov, ki so ob stečaju Peka izgubili delo, danes že več kot polovica našla službe v drugih branžah in si ne želijo več delati v obutveni industriji. "To pomeni, da se je dragoceno znanje, za katerega je potrebnega kar nekaj let truda, izgubilo. Zato so vsi tisti, ki še delajo čevlje, dragoceni. Vsak dan jih imamo v tej državi manj."

Danes je to zapuščena stavba, mesto duhov in le mi verjamemo, da je tu še vedno mogoče izdelovati čevlje.

Alja Viryent

Če se hoče v življenju priti daleč, je vedno treba narediti prvi korak in danes je bil ta narejen z optimizmom, pogumom mlade podjetnice.

Borut Sajovic, župan Tržiča
Prvi čevlji na pogorišču Peka
Prvi čevlji na pogorišču Peka