Pekove proizvodne prostore bodo v določeni meri prevzeli novi najemniki. Foto: BoBo
Pekove proizvodne prostore bodo v določeni meri prevzeli novi najemniki. Foto: BoBo

Pritožbe neizbranih ponudnikov so za štiri mesece zavlekle postopke predaje nepremičnin izbranim najemnikom. Prvostopenjsko in za njim tudi višje sodišče pa sta potrdila izbor najemnikov, ki ga je opravila stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše.

Ob zavrnitvi pritožbe, ki jo je vložilo združenje OPS - Osveščeni prebivalci Slovenije, je ljubljansko višje sodišče opozorilo, da niti ni jasno, zakaj si tako želijo sodelovati v postopku, čeprav niso vplačali niti varščine. Med večmesečno zamudo pri prevzemu nepremičnin je eden od izbranih najemnikov odstopil od namere sklenitve najema, manj je bilo tudi dotoka denarja v stečajno maso iz naslova najemnin.

Bo pa nepremičnine - gre za šest trgovin in del proizvodne stavbe v Tržiču - v najem dobilo pet interesentov, Acron, O.K.M. Holding, Polzela in Mega-Mar ter Alja Viryent.

Najprej gredo nepremičnine na Balkanu
Tamšetova je opravila že več sestankov in razgovorov s potencialnimi kupci Pekovega premoženja. Tako se postopek prodaje Pekovega premoženja začenja s prodajo tržiškega PGP-ja in Pekovih podjetij na Hrvaškem ter v Srbiji.

Prodaja poslovnega deleža v PGP-ju Inde, ki se ukvarja s proizvodnjo podplatov, naj bi se opravila na podlagi zavezujočega zbiranja ponudb z izklicno ceno 757.000 evrov. Prodajo mora potrditi še ločitveni upnik.

Začelo se je tudi iskanje kupca za Pekovo tovarno v Knjaževcu. Tržna in likvidacijska vrednost poslovnega deleža Peka v tovarni je sicer ocenjena na nič evrov, upraviteljica pa za izklicno ceno predlaga 5000 evrov, kar bi zadoščalo vsaj za kritje stroškov ob prodaji. Enako velja za Pekovo podjetje v Splitu.

Do konca junija se je v stečajno maso Peka od januarja steklo 1,5 milijona evrov, zlasti ob prodaji zalog in izterjavi terjatev, priznanih pa je bilo 8,1 milijona evrov terjatev do podjetja.