Novak Đoković je dejal, da je jopica s številko 22 presenetila tudi njega. Foto: Reuters
Novak Đoković je dejal, da je jopica s številko 22 presenetila tudi njega. Foto: Reuters

Na podelitvi pokala po zmagi nad Grkom Stefanom Cicipasom so mnogi opazili, da je imel Srb oblečeno posebno jopico – na desni prsni strani je bila namreč iz krokodilov, ki so zaščitni znak francoske modne hiše Lacoste, oblikovana številka 22. Idejo in odzivnost Lacosta so opazili tako mnogi gledalci kot tenisači – avstralski teniški zvezdnik Nick Kyrgios je tako Đokovićevo belo jopico označil kar za "elitno".

Srbski teniški velikan je nato v pogovoru za Eurosport dejal, da ni vedel, da takšen zgornji del sploh obstaja. "Če povem popolnoma iskreno, a verjetno mi ne boste verjeli, se mi niti sanjalo ni, da imam takšno jopico. Za slovesnost sem si najprej oblekel običajno jopico, nato pa so mi člani ekipe dejali, naj vzamem to. Res lepo od njih." Nekateri iz njegovega tabora, ki so ga spodbujali na tribunah, pa so si nato oblekli kratke majice s številko deset, s čimer so se poklonili njegovi neverjetni deseti zmagi na Odprtem prvenstvu Avstralije.

Ni samo ena, še 22 jih je

"Obstaja samo ena takšna jopica, niso jih izdelali več," je nato še zatrdil Đoković – a pri tem se je očitno motil. Francoska modna hiša Lacoste je namreč danes na Twitterju zapisala, da so v čast Srbovi 22. zmagi na turnirjih za grand slam izdelali 22 enakih jopic, ki so seveda šle za med. Enajst jih je bilo mogoče kupiti v Lacostovi spletni trgovini, kjer so stale po 250 evrov, deset v njihovi največji trgovini v središču Pariza, eno pa so poklonili v nagradni igri.

Znamko Lacoste sta sicer leta 1933 ustanovila sedemkratni zmagovalec turnirjev za grand slam René Lacoste in podjetnik André Gillier. Znamka je zaslovela z bombažnimi polo majicami z logotipom krokodila, kar je bil tudi Lacostov vzdevek v času kariere. Đoković ima po podatkih poslovne revije Forbes z različnimi pokrovitelji sklenjenih za 30 milijonov dolarjev pogodb na leto.

Lacoste je sicer po lanskem Melbournu, od koder so Đokovića deportirali, sporočil, da se želi s Srbom pogovoriti o nadaljnjem sodelovanju z njim, a jim je bilo očitno všeč, kar so slišali, in mu niso zaprli vrat.

Roger Federer v elegantnem puloverju v Wimbledonu leta 2012. Foto: Reuters
Roger Federer v elegantnem puloverju v Wimbledonu leta 2012. Foto: Reuters

Đokovićeva "jopica 22" je spominjala na elegantna bela oblačila, ki jih je ameriška športna znamka Nike za nastope in podelitve na turnirju v Wimbledonu izdelala za švicarskega teniškega igralca Rogerja Federerja. Spomnimo se le prefinjenega suknjiča, športne jopice z zlato obrobo ali pletega puloverja in brezrokavnika.