Novak Đoković si je po zmagi v finalu Melbourna dal duška. Takole je proslavil zmago z zvestimi srbskimi navijači – le leto dni po tem, ko so ga avstralske oblasti izgnale iz države, ker se ni želel cepiti proti covidu-19. Foto: Reuters
Novak Đoković si je po zmagi v finalu Melbourna dal duška. Takole je proslavil zmago z zvestimi srbskimi navijači – le leto dni po tem, ko so ga avstralske oblasti izgnale iz države, ker se ni želel cepiti proti covidu-19. Foto: Reuters
Sorodna novica Pred Đokovićem le še grška ovira na poti do desetega naslova

Đoković je imel v velikem finalu lahko delo zgolj v prvem nizu, v katerem je bil razred zase, v naslednjih dveh pa se je moral pošteno potruditi, da je strl odpor mlajšega izzivalca. Obakrat mu je to uspelo v podaljšani igri, v kateri so do izraza prišle izkušnje in natančnost po daljših izmenjavah.

Đoković in Cicipas sta v finalu Melbourna odigrala 13. medsebojni dvoboj, Srb je bil od Grka boljši še enajstič. Edini zmagi je Grk dosegel leta 2018 na mastersu v Kanadi, na katerem je bil v osmini finala boljši s 6:3, 6:7 in 6:3, in v četrtfinalu turnirja v Šanghaju leta 2019, ko je zmagal s 3:6, 7:5 in 6:3.

Sorodna novica Đoković nagnal tekmecem strah v kosti

Za srbskega teniškega asa je to 22. osvojeni turnir za grand slam, s čimer se je na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom. Obenem je osvojil jubilejni deseti naslov v Melbournu, za nameček pa bo v ponedeljek postal še številka ena svetovnega moškega tenisa.

Popoln dan za Beograjčana, ki je pred letom dni prav v Avstraliji doživel eno najtežjih izkušenj v karieri, potem ko so ga zaradi zavrnitve cepljenja proti covidu-19 izgnali iz države. Leto dni pozneje se je zmagoslavno vrnil na teniški prestol.

Đoković je bil v prvem nizu preprosto razred zase. Foto: Reuters
Đoković je bil v prvem nizu preprosto razred zase. Foto: Reuters

Prvi niz: Đoković prepričljivo boljši
Prvi, ki je v uvodnem nizu izgubil začetni udarec, je bil Cicipas, ki je moral priznati premoč v četrti igri, polni dolgih izmenjav. Đoković ga je prisilil v napako s forhendom, si priigral priložnost za break in jo tudi izkoristil, potem ko si je Grk v najbolj neprimernem trenutku privoščil še dvojno napako. Break je Srb v naslednji igri brez večjih težav tudi potrdil za 4:1. To je bila ključna razlika, ki je Grku do konca niza ni uspelo izničiti. V deveti igri si je Đoković priigral dve zaključni žogici, izkoristil je že prvo. Đoković je bil v prvem nizu, v katerem se je igra odvijala predvsem z osnovne črte, boljši nasprotnik. Cicipas je sicer dobro serviral (šest asov), a v dolgih izmenjavah mu nikakor ni uspelo streti Beograjčana, ki je še enkrat dokazal, zakaj ga imajo številni za najboljšega teniškega igralca v zgodovini.

V drugem nizu je Srb večkrat izgubil živce. Foto: Reuters
V drugem nizu je Srb večkrat izgubil živce. Foto: Reuters

Drugi niz: Živčni Nole le dobil podaljšano igro
V četrti igri drugega niza si je Đoković neobičajno privoščil kar dve napaki z bekendom in s tem ponudil žarek upanja Cicipasu, ki pa je bil v nadaljevanju preveč pasiven, da bi zares lahko napadel Srbov začetni udarec. Veteran se je spretno pobral in z asom končal igro za 2:2. Mrtvi tek, v katerem je Cicipas igral vse boljše, Đoković pa je (pre)večkrat izgubljal živce in se pritoževal trenerju Goranu Ivaniševiću, se je nadaljeval do devete igre, v kateri si je Cicipas priigral celo žogico za zmago v nizu, a se je Đoković po dolgi izmenjavi rešil s forehand winnerjem in pozneje po zaporednih nevsiljenih napakah tekmeca izenačil na 5:5. Niz se je zavlekel v tie-break, v katerem se je Srb vendarle izvlekel. S predolgim bekendom nasprotnika si je priigral zaključno žogico in jo izkoristil za zmago v nizu s 7:6 (4).

Stefanos Cicipas se je v drugem in tretjem nizu dobro uprl Đokoviću, a bil v podaljšanih igrah premalo natančen. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas se je v drugem in tretjem nizu dobro uprl Đokoviću, a bil v podaljšanih igrah premalo natančen. Foto: Reuters

Tretji niz: Cicipas znova klonil v podaljšani igri
Cicipas je zadnji niz odprl z odvzemom servisa. Priigral si je dve priložnosti za break, prvo je zapravil, drugo pa izkoristil, potem ko je Đoković z bekendom žogico poslal z igrišča. A veselje grških navijačev in vseh Avstralcev, ki so pesti stiskali za mlajšega izzivalca, ni trajalo dolgo, saj je Srbu uspel re-break. Cicipas je že vodil s 30:0, a je nato z nevsiljenimi napakami Đokovića vrnil v igro, ta pa je suvereno izenačil na 1:1. V nadaljevanju niza sta oba igre na svoj začetni udarec dobivala brez večjih težav, brez izgubljene točke je Novak dobil 11. igro in povedel s 6:5. Cicipas je serviral za obstanek v dvoboju, svoje delo je opravil z odliko, z asom je izsilil podaljšano igro. A na tej točki se je njegova pot končala. Đoković je prekaljeno dobival točke, povedel s 5:0, nekaj jih je dobil tudi z nevsiljenimi napakami, izkoristil je tretjo zaključno žogico ter po dveh urah in 56 minutah tudi dokončno zmagoslavno dvignil roki v zrak.

Đoković z lovoriko Normana Brooksa, ki jo je osvojil desetič v karieri. Foto: Reuters
Đoković z lovoriko Normana Brooksa, ki jo je osvojil desetič v karieri. Foto: Reuters

To je bil eden najtežjih turnirjev v moji karieri. Lani nisem smel igrati, letos sem se vrnil ... Samo jaz in moja ekipa vemo, kaj vse sem preživljal zadnje tedne. To je morda največja zmaga v moji karieri.

Novak Đoković, zmagovalec Odprtega prvenstva Avstralije 2023

Cicipas: Številke povedo vse, čestitke!
"Ne vem, kaj sploh reči. To, kar si dosegel do zdaj, je dovolj zgovorno. Številke povedo vse, čestitke! Imaš res neverjetno kariero. Občudujem vse, kar si naredil za naš šport. Zaradi tebe sem boljši igralec. Si najboljši!" je po dvoboju dejal poraženec Cicipas, ki je še drugi finale v karieri izgubil proti Đokoviću.

Številke povedo vse, čestitke! Imaš res neverjetno kariero. Občudujem vse, kar si naredil za naš šport. Zaradi tebe sem boljši igralec. Si najboljši!

Stefanos Cicipas zmagovalcu turnirja

Morda največja zmaga v Đokovićevi karieri
"To je bil eden najtežjih turnirjev v moji karieri. Lani nisem smel igrati, letos sem se vrnil ... Samo jaz in moja ekipa vemo, kaj vse sem preživljal zadnje tedne. To je morda največja zmaga v moji karieri," pa je po dvoboju z nasmeškom na obrazu dejal Nole.


Odprto prvenstvo Avstralije, Melbourne

(18.718.600 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
ÐOKOVIĆ (SRB/4) - CICIPAS (GRČ/3)
6:3, 7:6 (4), 7;6 (5)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Đoković ujel Nadala na večni lestvici