Koga točno bo kanadski pop zvezdnik, ki je med drugim fotografiral Amy Winehouse, Johna Boyego in kraljico Elizabeto II., fotografiral za koledar 2022, še ni znano.

"Ponosen sem, da lahko končno razkrijem, da sem fotograf Pirellijevega koledarja za leto 2022," je sporočil na Instagramu. Kaj bo letošnja tema, ni razkril, dejal je zgolj, da gre za "razburljiv projekt".

Tradicionalni Pirellijev koledar je italijanski izdelovalec pnevmatik prvič lansiral v 60. letih, v teh 50 letih pa so zanj pozirale nekatere največje supermanekenke, od Iman do Kate Moss.

Vsako leto izberejo drugega fotografa, pri čemer so v preteklosti to nalogo med drugim opravljali taki velikani fotografije, kot so Annie Leibovitz, Mario Testino in Richard Avedon.

Koledar je do nedavnega slovel po svojih polgolih in golih portretih žensk v pomenljivih držah, a je gibanje #MeToo seglo tudi do Pirellija, zato so svoj slog občutno spremenili.

Iskanje onkraj fizične lepote

Lansko izdajo koledarja so zaradi pandemije sicer izpustili, je pa v koledarju za leto 2020 z naslovom "V iskanju Julije" italijanski fotograf Paolo Roversi raziskoval notranjo moč, ženstvenost in nežnost tega tragičnega Shakespearjevega lika. Za Roversija je poziral zelo raznolik nabor žensk, vključno z Emmo Watson, Yaro Shahidi, Kristin Stewart in Rosalio.

"Nisem iskal samo lepih deklet. Iskal sem dekleta s samosvojim značajem, lastno osebnostjo, neodvisne ... kot je bila Julija," je povedal takrat za CNN.

Leto dni poprej so za koledar med drugim pozirale igralka Julia Garner, manekenka Gigi Hadid in balerina Misty Copeland, tema so bile ženske na poti uresničevanja svojih ambicij, fotografiral pa je Albert Watson, ki je dejal, da koledar uprizarja "ženske, ki sanjajo".

61-letni Adams dela kot profesionalni fotograf že več kot deset let, njegove portrete pa so razstavljale številne ugledne ustanove, med drugim galerija Saatchi v Londonu in galerija Fotografiska v Stockholmu.

Najbolj znan je po modni fotografiji, ki je krasila številne revije, vključno z Vogue in Harper's Bazaar, je pa fotografiral tudi veterane vojne v Afganistanu in brezdomne poulične prodajalce v Veliki Britaniji.