Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ko nosiš masko, sporočaš, da nisi grožnja," je dejala modna oblikovalka Stephanie Coudert.

V nekaj tednih je novi koronavirus obrnil na glavo garderobo zahoda in izzval pravila svobode, udobja in samopredstavitve. Ko se je Coudertova odločila, da bi oblikovala masko, se ji je porajala misel, da je "nagobčnik". "Težko je ne misliti tako," je povedala.

S tem ni imel težav oblikovalec za modno podjetje Louis Vuitton Virgil Abloh, ki je pohitel s prodajo 87 evrov vrednih črnih mask s prekrižanima belima puščicama – logotipom lastne znamke Off-White.

Maske so bile v hipu razprodane in so glede na opazovalca smernic Lyst Indexa postale najbolj zaželen modni dodatek na svetu. Nekatere rabljene se prodajajo za štiri- ali petkratnik prvotne cene.

Nasprotno Coudertova prodaja svoje za osem evrov. "Zame je to družbena izbira. Zdi se mi, da se trenutno vsi sprašujemo, kako lahko naredimo kaj koristnega," je povedala za AFP. Ni presenetljivo, da nenehno dela, da zadovolji povpraševanje. Iskanje mask je na spletu od začetka leta poskočilo za petkrat.

Nekateri bili pred časom

Nekateri modni oblikovalci so maske delali že pred trenutnim trendom. Ameriški oblikovalec Rick Owens jih je dal svojim modelom med pariško kolekcijo pomlad-poletje pred dvema letoma.

Takrat je imel v mislih onesnaženost in podnebne spremembe, a je idejo nerad obujal v trenutnem položaju. "Ne bi rad zaslužil z njimi, čeprav sem prepričan, da drugi bodo in da bodo senzacija na Instagramu," je dejal.

Veliko večjih imen mode ostaja zadržanih in ambivalentnih glede mask v prihodnosti mode. Dior, Saint Laurent in Balenciaga sicer izdelujejo brezplačne maske za francosko medicinsko osebje in zaposlene v oskrbi.

Za antropologa Frederica Kecka so maske na zahodu že dolgo "arhaične in zatiralne", kar je predsodek, ki se težko spregleda. Poleg tega je pokrivanje obraza tako rekoč nezakonito v Franciji, vse odkar so sprejeli kontroverzni zakon, t. i. zakon o prepovedi burk.

Kljub vsem slabim stranem nuje nošenja mask zgodovinar Olivier Saillard vidi eno pozitivno: "V času, ko vse vodi ego, malo samoizbrisa morda ni tako slabo," je dejal.