Trenutek, ko je bila okrononana nova Miss Universe. Foto: Reuters
Trenutek, ko je bila okrononana nova Miss Universe. Foto: Reuters

Lepotno tekmovanje Miss Universe z letnico 2020 bi sicer moralo potekati že konec lanskega leta, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili na maj. V Hollywood na Florido je na koncu pripotovalo 74 predstavnic držav in ozemelj, na koncu pa se je najbolj smejalo Mehičanki Andrei Meza, ki je v finalnih trenutkih premagala kolegico iz Brazilije in se veselila krone "najlepše v vesolju".

To je računalniški inženirki predala zmagovalka leta 2019, Južnoafričanka Zozibini Tunzi, sicer prva temnopolta predstavnica te države, ki je kdaj osvojila naziv.

Nekoč eno največjih lepotnih tekmovanj ob izboru za mis sveta je že pred pandemijo doživelo precejšen osip, tako pri številu sodelujočih držav kot pri gledanosti. Letos so dogodek priredili v hotelu Seminole Hard Rock Hotel and Casino na Floridi, povezovala pa sta ga igralec in televizijski voditelj Mario Lopez ter nekdanja zmagovalka omenjenega tekmovanja Olivia Culpo.

Po zagotovilih lastnika licence so prireditev prenašali v 160 državah in ozemljih po svetu, a verjetno o njegovi odmevnosti še največ pove to, da sta ga v ZDA prenašala zgolj kabelski ponudnik FYI channel in Telemundo.

Zmagovalka tekmovanja za najboljše nacionalno oblačilo, Thuzar Vint Lvin iz Mjanmara. Foto: Reuters
Zmagovalka tekmovanja za najboljše nacionalno oblačilo, Thuzar Vint Lvin iz Mjanmara. Foto: Reuters

"Molite za Mjanmar"

Za še največ medijskega odziva je sicer poskrbela predstavnica Mjanmara Thuzar Vint Lvin, ki je pred nedeljskim velikim finalom v videosporočilu mednarodno javnost pozvala k ukrepanju v Mjanmaru in obsodila ravnanje vojaške hunte: "Vojska vsak dan strelja in ubija ljudi," je opozorila in dodala, da se je lepotnega tekmovanja udeležila prav zato, da ozavešča o dogajanju v svoji domovini.

Na koncu se sicer ni uvrstila v finale, je pa dobila nagrado za najboljši nacionalni kostum ‒ po odru se je sprehodila v tradicionalni noši svojega ljudstva, Činov, v rokah pa držala napis "Molite za Mjanmar".

Slovenija na tekmovanju od leta 2018 ne sodeluje, zadnja slovenska predstavnica je bila Emina Ekić leta 2017.