Ameriški modni oblikovalec Virgil Abloh je v nedeljo v 42. letu starosti izgubil dveletni boj z redko obliko raka, srčnim angiosarkomom. Foto: Reuters
Ameriški modni oblikovalec Virgil Abloh je v nedeljo v 42. letu starosti izgubil dveletni boj z redko obliko raka, srčnim angiosarkomom. Foto: Reuters

Pri LVMH-ju, ki bedi med drugim nad znamko Louis Vuitton, so se odločili, da bodo modno revijo, ki je bila v pripravi, spremenili v poklon modnemu oblikovalcu.

Tako so na prizorišču, na vzletno-pristajalni stezi na stadionu Marine, kjer je potekala spominska prireditev, postavili velikanski kip s podobo modnega oblikovalca, z droni pa so na nebu izrisali Ablohovi začetnici in naslednje besede: "Virgil je bil tukaj."

Sorodna novica Umrl je umetniški direktor Louis Vuittona Virgil Abloh

Manekeni so bili oblečeni v Vuittonove drese, nosili so črne cilindre, svetlo rdeče kombinezone in modre obleke. Kolekcija je vključevala vse od kratkih oblek do kril in kiltov, s katerimi so želeli zabrisati meje spola.

45-minut trajajoč modni šov se je končal z ognjemetom in posnetkom Ablohovega glasu. "Ni meja. Življenje je prekratko, da bi zapravil en sam dan za to, da bi privolil v to, kar ti nekdo reče, kaj lahko narediš, namesto da se sam zavedaš, kaj zmoreš."

Modno revijo, ki so si jo v živo med drugim ogledali Kim Kardashian, Kanye West, Ivanka in Jared Trump, Pharell Williams, Bella Hadid in Rihanna, je na YouTubu spremljalo okoli 16.000 gledalcev.

Abloh, ki je bil po izobrazbi arhitekt, je v svet mode vstopil s pripravništvom pri Fendiju leta 2009, s Kanyjem Westom. Njuno sodelovanje je privedlo do ustanovitve Ablohove modne znamke Off-White leta 2012.

Umetniški direktor Louisa Vuittona je postal leta 2018, s čimer je premikal mejnike, saj je s tem postal prvi temnopolti umetniški direktor francoske modne hiše. Istega leta je bil uvrščen na Timov seznam 100 najvplivnejših ljudi na svetu.