Oblikovalci bodo na tednu mode predstavili svoje kolekcije za pomlad in poletje 2012. Foto: Sašo Radej
Oblikovalci bodo na tednu mode predstavili svoje kolekcije za pomlad in poletje 2012. Foto: Sašo Radej
Klepet oblikovalcev
Oblikovalci so se pred dnevi družili na predstavitvenem zajtrku. Foto: Sašo Radej

Nekaj dni pred ljubljanskim tednom mode (ta bo po vzoru svetovnih modnih prestolnic potekal 25. in 26. oktobra, sodeluje pa 16 oblikovalcev) sta bili gostji MMC-jeve spletne klepetalnice organizatorki Maruša Penzeš in Melinda Rebrek, ki sta med drugim pojasnili, da so v izboru sodelujočih oblikovalcev iskali najboljše: "Presoja je bila zaupana uredništu revije Elle. Sicer pa tudi, če bi se nam kdo javil zunaj našega nabora, bi ga z veseljem sprejeli."

Celoten klepet si preberite tukaj.

Na štirih modnih revijah bodo svoje kolekcije za prihodnjo pomlad in poletje predstavili: Alenka Globočnik, Aleksandra Brlan, Almira Sadar, Mateja Krofl in Tinka Domjan, Jelena in Svetlana Proković, Maja Ferme, Matevž Faganel, Nataša Hrupič, Nataša Peršuh, Nina Šušnjara, Sanja Grcić, Simona Muc, Tanja Zorn Grželj, Urša Draž, Vladimira Kralj in Zoran Garevski.

Štiri modne revije, 16 oblikovalcev
In kako so organizatorji združili toliko različnih slogov v štiri modne revije? Maruša in Melinda pojasnjujeta: "Kombinirali smo jih glede na vsebino oziroma idejo, ki jo nosi njihova kolekcija. Vnaprej so nam namreč zaupali svoje skice in koncepte." Ob tem modni navdušenki dodajata, da samih kolekcij še nista videli.

Ljubljanski teden mode v prihodnje načrtuje tudi širitev: "Absolutno - naš cilj je seveda cel teden." Na vprašanje, ali bodo slovenski ljubitelji mode in modnih smernic kdaj imeli priložnost občudovati tudi stvaritve znanih tujih modnih oblikovalcev, pa organizatorki pravita: "Tokrat imamo Nin Castle - Goodone. V prihodnje je naša velika želja pripeljati tudi kakega res velikega oziroma razvpitega oblikovalca."

"Vsak je imel pravico do svoje muze"
Manekenke, ki bodo nosile kreacije oblikovalcev, je izbrala supemanekenka Tjaša Stanič na posebnem kastingu, ki je potekal v prvih dneh oktobra. Organizatorki ob tem še pojasnjujeta: "Makeup kreativo smo zaupali Maji Šušnjara, izvedbo T-Spotu, ki ga vodi Martina Vrhovnik." In kako so si oblikovalci "razdelili" manekenke? "Manekenke oblikovalci zajemajo iz skupnega bazena, vsak je imel pravico do muze."

V spremljevalnem programu bodo prestolnico sicer obiskali tudi tuji predavatelji, ki bodo sodelovali na okroglih mizah in delavnicah. V sodelovanju z British Councilom Slovenija na dogodek prihajajo tudi uveljavljena imena iz tujega modnega sveta - na primer Britanec Toby Meadows, med drugim direktor londonske blagovne znamke za ženske Belle & Bunty, Nin Castle, ustanoviteljica ekološke blagovne znamke Goodone, in kreativni direktor blagovne znamke Benetton Group You Nguyen.